Vergelijk 3.072.124 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

LG G5 vs. Samsung Galaxy S7: vier grote verschillen

Achtergrond LG G5 vs. Samsung Galaxy S7: vier grote verschillen
Door ,

De G5 is het fonkelnieuwe toestel van de Koreaanse firma LG en is volgens zijn makers de beste smartphone die je op dit moment kunt kopen. Maar hoe goed is hij nou écht als we hem naast één van de allerbeste smartphones van het moment leggen? In dit artikel nemen we je mee langs de belangrijkste verschillen.

De LG G5 is het nieuwste vlaggenschip van LG en is de opvolger van de populaire LG G4, die inmiddels meer dan een jaar geleden uit kwam. Met deze telefoon slaat LG een nieuwe weg in door een aantal gedurfde beslissingen met de telefoon te nemen. Zo heeft de G5 een systeem voor verwisselbare modules aan boord en een camerasysteem met maar liefst twee aparte sensoren.

Samsung, daarentegen, bracht een paar maanden geleden de Galaxy S7 op de markt, een toestel dat door velen op dit moment gezien wordt als beste Android-smartphone van het moment. In dit artikel leggen we de twee toestellen naast elkaar en laten we je een aantal belangrijke verschillen zien tussen de twee Android-titanen.

Samsung Galaxy S7 Edge header2

Display

Een van de meest zichtbare verschillen tussen de twee toestellen zit 'm in de schermen die hun fabrikanten ingezet hebben. Zo heeft LG de G5 voorzien van een IPS-LCD-scherm met een resolutie van 1440 bij 2560 pixels, terwijl Samsung de Galaxy S7 uitgerust heeft met een AMOLED-scherm uit eigen stal met dezelfde QHD-resolutie. Op het eerste gezicht lijken deze schermen maar weinig voor elkaar onder te doen, maar toch zijn er verschillen te ontdekken.

Zo kan een AMOLED-scherm iedere individuele pixel laten oplichten en doven waardoor zwart ook echt zwart is. Dit werkt goed samen met het always-on-display waarbij de Galaxy S7 alleen de pixels op laat lichten die nodig zijn om de tijd en notificaties weer te geven. De LG G5 heeft daarentegen ook een always-on-display, maar in dit geval moet het hele scherm geactiveerd worden om de tijd te weergeven. Vooral in het donker zie je een lichte gloed over het hele scherm verschijnen doordat de achtergrondlamp van het scherm aan moet.

Niet alleen qua achtergrondverlichting zijn de schermen anders, ook wat de kleurreproductie betreft zijn dingen anders geregeld. AMOLED-schermen staan er om bekend kleurrijke, verzadigde beelden te tonen en het scherm op de Galaxy S7 is dan ook een van de mooiste displays die we ooit hebben gezien. In vergelijking is het scherm van de LG G5 enigszins flets te noemen: de kleurreproductie van het IPS-scherm is uitstekend, maar naast een AMOLED-scherm is het verschil goed te zien.

LG G5

Modules

Een van de belangrijkste vernieuwingen in de LG G5 is het modulesysteem waarbij gebruikers zelf nieuwe functies aan het toestel kunnen toevoegen door losse modules aan de onderkant van het toestel te koppelen. Dit systeem betekent ook dat de batterij van het toestel verwijderbaar is, iets wat we niet vaak meer zien bij high-end smartphones. Zo kun je dus niet alleen de functionaliteit van je toestel uitbreiden met modules, je kunt ook gewoon een tweede batterij met je meenemen.

Samsung heeft de Galaxy S7 juist volledig dichtgetimmerd. Je kunt hem niet zomaar openmaken om de batterij te vervangen en het enige wat je kunt toevoegen aan het toestel is een microSD-kaart. De reden dat Samsung deze aanpak heeft gekozen is om de Galaxy S7 te kunnen voorzien van een IP68-certificering, wat betekent dat het toestel stof- en waterdicht is. Zo hebben beide benaderingen hun voor- en nadelen: voor modulariteit werkt de G5 beter, terwijl je voor een waterdichte smartphone toch bij Samsung moet zijn.

Camera's

Ook wat de camera's betreft hebben de twee firma's een andere aanpak gehanteerd bij hun nieuwe vlaggenschepen. LG heeft de G5 uitgerust met een dubbele camera die twee sensoren bevat, ieder voor een andere situatie. Samsung heeft daarentegen één camera aan de achterkant gemonteerd met een enkele 12-megapixelsensor, maar deze sensor is uitgerust met Dual Pixel-technologie.

Samsung Galaxy S7 header

LG's toestel heeft een 'gewone' camera en een camera met groothoeklens. Dat laatste is ideaal als je een brede scène vast wil leggen, zoals in een kleine ruimte of wanneer je je bijvoorbeeld erg dicht bij je doelwit bevindt. De 'gewone' camera presteert uitstekend zoals we van de camera van een high-end smartphone verwachten, dus wat hem zo bijzonder maakt is vooral het naadloos kunnen schakelen tussen twee verschillende sensoren. Dit is namelijk met één tik gedaan dankzij LG's camera-app.

De Galaxy S7 heeft één camera aan de achterkant die uitgerust is met Dual Pixel-technologie. Dit helpt de camera met razendsnel scherpstellen, en dat merk je ook in de praktijk. Ook heeft deze camera een kleiner diafragma dan zijn voorganger waardoor de sensor meer licht opvangt. Ondanks het feit dat Samsung dus voor een traditionele aanpak kiest op cameragebied doet deze camera dus niet onder voor die van LG: het is zelfs een van de betere smartphonecamera's van het moment.

LG G5

Software

Zowel LG als Samsung leveren met hun toestellen Android 6.0 Marshmallow mee, maar voeren dit in de praktijk enigszins anders uit. Zo hebben beide fabrikanten een eigen laag over Android heengegoten, maar hebben beide versies een eigen idee van hoe Android er eigenlijk uit zou moeten zien. 

LG's uitvoering van Android vervangt alle standaard Android-apps door zijn eigen apps en legt de nadruk op veel witruimte met cyaanblauwe accenten. Zo werkt ook het paneel met snelle instellingen wat anders en bevat het homescreen standaard al je apps, zonder aparte app-lijst. Verder biedt LG je weinig onnodige apps aan en heeft de firma een aantal handigheden in Android verwerkt, zoals dubbel tikken om je toestel wakker te maken en het toewijzen van snelkoppelingen aan bijvoorbeeld de volumeknoppen.

Samsungs TouchWiz heeft de reputatie werkelijk alles aan Android aan te passen, maar de laatste uitvoering van deze software is flink versoberd. Samsung heeft er voor gekozen eigenlijk alleen een ander kleurenschema aan te houden in zijn eigen apps en menu's, waardoor het geheel al meer in lijn is met standaard Android dan LG's stijlkeuzes. Samsung levert wel meer apps mee met zijn smartphones, maar deze zijn gericht op specifieke functies en storen je dan ook niet tot je er mee aan de slag wil.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden