Vergelijk 3.033.696 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

HTC 10 vs. Samsung Galaxy S7 vergelijking: 4 overeenkomsten

Achtergrond HTC 10 vs. Samsung Galaxy S7 vergelijking: 4 overeenkomsten
Door ,

De HTC 10 is een interessante nieuwe smartphone. Hoe verhoudt hij zich precies tot de koning van het segment, de Samsung Galaxy S7? We bekeken een viertal overeenkomende eigenschappen van de beide toestellen en keken waarin ze toch verschilden.

Met de HTC 10 in aantocht krijgt de Samsung Galaxy S7 er een geduchte concurrent bij. De toestellen kennen de nodige verschillen. Toch zijn er ook een hoop overeenkomsten te bekennen. Dat heeft alles te maken met dat beide toestellen het beste bieden wat er op dit moment technisch mogelijk is.

Normaliter kijken we dan naar wat de toestellen onderling onderscheidt. Nu was dat echter een beetje lastig, juist omdat beide toestellen zo overeenkomen, op papier althans. Daarom draaien we het een keertje om. Wat zijn de vier grootste overeenkomsten tussen de HTC 10 en de Galaxy S7, en waar zitten de subtiele verschillen dan? 

Samsung Galaxy S7 Edge header2

Beeldscherm: AMOLED vs. LCD

De schermgroottes van beide toestellen komen bijna overeen. De Galaxy S7 heeft een 5,1 inch scherm terwijl dat in de HTC 10 5,2 inch groot is. De resolutie bij beide toestellen is wel hetzelfde, met 1440 bij 2560 pixels. Zo bezien zijn er dus op schermgebied vooral veel overeenkomsten. Verschillen zijn er echter ook.

Beide fabrikanten gebruiken namelijk een andere schermtechnologie. Dat maakt stiekem nog best een verschil. We beginnen met de Galaxy S7. Samsung noemt de schermtechnologie Super AMOLED. Dat betekent dat het scherm wordt aangestuurd door allemaal afzonderlijke ledjes die zich ook uit kunnen zetten. Dat heeft een voordeel voor het contrast, want wanneer het scherm zwart moet weergeven, zetten de ledjes in dat deel van het scherm zichzelf gewoon uit. Daardoor krijg je een hele diepe kleur zwart.

Daarnaast is Samsung's beeldschermtechniek ook bijzonder omdat het met de helderheid, vaak een probleem bij deze technologie, goed op orde heeft. LCD, de concurrerende techniek, heeft vaak een hogere helderheid. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld je scherm probeert af te lezen in de zon. Bij het AMOLED-scherm van de Galaxy S7 echter is die helderheid goed aangepakt, want ook in fel zonlicht is alles goed van het scherm af te lezen.

Dan de HTC 10. Die maakt gebruik van LCD-techniek. Dat is opvallend, want eerst gingen de geruchten nog dat het bedrijf ook zou kiezen voor een AMOLED-scherm. Het Super LCD5-scherm van de HTC 10 heeft echter ook zo zijn voordelen. We noemen de utistekende helderheid, een verminderd stroomgebruik en minder reflectie in fel zonlicht. Dat zijn interessante voordelen.

UIteindelijk zal er maar weinig verschil zitten in de kwaliteit van beide beeldschermen. Niet alleen omdat de hoeveelheid pixels hetzelfde is, maar ook omdat beide fabrikanten met hun toptoestellen hun beste beentje voor zetten. Beide technieken hebben zo hun voordelen, maar bij geen van de schermen zal je iets te klagen hebben over de beeldkwaliteit. Zoveel moge duidelijk zijn.

Camera: UltraPixel vs. Dual Pixel

Op zowel de Galaxy S7 als de HTC 10 zit een 12 megapixel camera op de achterkant. Aan de voorkant van beide toestellen is een 5 megapixel selfiecamera te vinden. Bij allebei de smartphones ligt de focus bij de camera's op de prestaties bij weinig licht. Met goed licht hebben smartphones inmiddels bewezen dat ze prachtige plaatjes kunnen maken, maar bij schemer en grote lichtverschillen gingen telefooncamera's nog vaak de mist in.

HTC 10

De 12 megapixel camera op de HTC 10 is een zogeheten UltraPixel camera. Dat betekent, alle marketingbabbel terzijde, dat de pixels groter zijn in de camerasensor, waardoor ze beter licht opvangen. Dat moet dan weer resulteren in betere prestaties bij weinig licht. Dat, gecombineerd met een autofocus die werkt met een laser en daardoor zeer vlot is en met een groter diafragma, moet de prestaties van de camera naar een hoger plan tillen.

Dat hogere plan, dat is waar de Galaxy S7-camera zich nu al bevindt. Deze camera heeft wat Samsung Dual Pixel heeft genoemd. Het zorgt er vooral voor dat je extreem snel scherpstelt. Samsung sleutelt tegelijkertijd ook aan het diagragma, dat zelfs een fractie groter is dan bij de HTC. En terwijl de HTC zich nog moet bewijzen, hoeft de Galaxy S7 dat niet. Dat toestel maakt namelijk gewoonweg prachtige foto's.

Hardware: Snapdragon vs. Exynos

Op het gebied van hardware zijn de overeenkomsten ook weer legio. Zo zijn beide toestellen uitgerust met 4 GB aan werkgeheugen, krijgen ze 32 GB aan opslaggeheugen mee (dat bovendien uitbreidbaar is) en ondersteunen beide smartphones alle mogelijke netwerkstandaarden. Bovendien beschikken ze allebei over een accu met een sterkte van 3000 mAh. De tijd dat topsmarthones werden uitgerust met kleine batterijtjes die maar een dag meegingen is definitief voorbij.

Toch is er ook weer een klein verschil op te merken. Dat zit in de processoren in de toestellen. We beginnen met de Galaxy S7. Die heeft een chipset aan boord die door Samsung zelf is ontwikkeld. De Exynos 8890 Octa heeft acht rekenkernen aan boord. Vier daarvan draaien op maximaal 2,3 GHz.. Het is qua snelheid zeer vergelijkbaar met de nieuwe Qualcomm-chipset.

En laat dat nou net de chipset zijn die de HTC aan boord heeft. De Snapdragon 820 bestaat echter niet uit 8 maar uit vier rekenkernen. Twee daarvan draaien op een maximale snelheid van 2,2 GHz, de andere twee zijn langzamer en natuurlijk ook energiezuiniger. Hoe we weten dat de prestaties van deze chipset die van de Exynos van Samsung niet ver ontlopen? Samsung heeft ook een versie van de Galaxy S7 met de Qualcomm-chipset aan boord.

Aangezien beide toestellen ook over evenveel werkgeheugen beschikken, zal het multitasken op beide toestellen even gemakkelijk gaan. Overigens zijn zowel de HTC 10 als de Galaxy S7 zó snel dat je een onderling snelheidverschil niet zal merken. Zó snel dat ze de software die op de beide toestellen draait (die overigens hetzelfde is, maar daar komen we straks op terug) zonder enige moeite kunnen draaien.

Software: Sense vs. TouchWiz

Op papier draaien beide smartphones precies dezelfde software, Android 6.0 Marshmallow, maar iedereen die de smartphones in de praktijk gebruikt zal het daar niet mee eens zijn. Zeker, er zijn de nodige overeenkomsten, maar dankzij de aanwezige software-skins is de uiteindelijke ervaring nogal verschillend. Waar HTC de 10 aankleedt met een nieuwe versie van Sense, overgiet Samsung Android op de Galaxy S7 met het welbekende TouchWiz-sausje.

Op de Samsung Galaxy S7 heeft dat overigens geen heel ingrijpend effect meer, die TouchWiz-skin. Dat was voorgaande jaren nog wel zo, maar Samsung heeft zijn leven inmiddels gebeterd. Je krijgt nog steeds de door Samsung gestylede menu's en een aantal exclusieve apps, maar de tijd dat Android nauwelijks nog te herkennen was is echt voorbij.

Die ontwikkeling zie je ook terug op de HTC 10. Voorheen was de Sense-skin bijna een apart systeem, maar nu is het steeds meer een dunne, doorzichtige laag geworden waardoorheen je het oorspronkelijke Android goed ziet liggen. Overigens voegt Sense wel degelijk een boel interessante dingen toe aan Android. Zo kan je nu zelf een stuk beter aanpassen hoe Android eruit ziet. Je kan zelf kiezen welke pictogrammen je fijn vindt en nog veel meer aanpassen. HTC noemt dat Freestyle Layout en het biedt precies het soort vrijheid waar Android-gebruikers op zitten te wachten.

En dankzij Android 6.0 Marshmallow hebben beide toestellen ook een grote hoeveelheid overeenkomsten. Alle interessante nieuwe Android-features zitten op beide toestellen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het geheel vernieuwde app-permissiesysteem. Of aan Android Doze, die je batterij kan sparen door apps die op de achtergrond draaien af te schaffen. Uiteraard krijg je ook de beschikking over dezelfde Play Store, met miljoenen apps. Ook al verschillen de telefoons dan best veel, de mogelijkheden zijn gelukkig bij allebei even groot.

Samsung Galaxy S7 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 500 € 22,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 22,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 23,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 25,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 12 mnd 150 2000 € 43,50 € 12,00 Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 2000 € 33,00 € 24,00 Bekijken
Alle Samsung Galaxy S7 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden