Vergelijk 2.589.882 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Huawei P9 vs. Samsung Galaxy S7: vijf grote verschillen

Achtergrond Huawei P9 vs. Samsung Galaxy S7: vijf grote verschillen
Door ,

De Huawei P9 is het nieuwe vlaggenschip van de Chinese firma Huawei en zou volgens zijn fabrikant de beste Android-smartphone van het moment zijn. Maar hoe verhoudt hij zich tot de huidige koning der Android-smartphones? In dit artikel laten we je vijf grote verschillen tussen deze titanen zien.

De Huawei P9 is de nieuwste telg in de smartphone-familie van Huawei en brengt een aantal interessante vernieuwingen met zich mee. Zo heeft het toestel de nieuwste processor van Huawei zelf aan boord en heeft de firma het toestel uitgerust met maar liefst twee camera's aan de achterkant. Samsung heeft daarentegen de nieuwste chip uit zijn eigen Exynos-serie aan boord met een enkele camera-sensor aan de achterkant.

Maar de verschillen tussen de toestellen houden hier niet op: zo zijn de toestellen anders geprijsd, zijn er forse verschillen in de gebruikte schermen te vinden en houden de bedrijven er verschillende filosofieën op na als het gaat om software. GSMinfo.nl loopt met je alle verschillen langs om te kijken hoe de twee toestellen zich verhouden tot elkaar en welke nou écht de koning der Android-smartphones is.

Samsung Galaxy S7 header

Prijs

Eén van de belangrijkste factoren bij de aanschaf van een nieuwe smartphone is natuurlijk hoeveel deze kost. De Huawei P9 is op moment van schrijven verkrijgbaar voor zo'n 549 euro, wat een relatief lage prijs is voor een high-end Android-toestel. De Galaxy S7, daarentegen, is nog maar weinig gezakt van zijn introductieprijs van 699 euro terwijl het toestel nu zo'n twee maanden op de markt is.

 

Huawei staat er om bekend zijn toestellen uit te brengen met een bijzonder gunstige prijs-kwaliteitverhouding. In het geval van de P9 is dat niet anders: het toestel is fors goedkoper dan zijn concurrentie. Zodra beide toestellen langer op de markt zijn zullen de prijzen verder dalen en zal de situatie wellicht anders zijn, maar zo kort na de release is het overduidelijk dat de Huawei P9 zich op een gunstiger prijspeil bevindt dan de Galaxy S7.

Huawei P9

AMOLED vs. IPS-LCD

Een ander belangrijk verschil is terug te vinden in het onderdeel van het toestel waar je misschien wel het meeste tijd mee doorbrengt: het scherm. Samsung gebruikt al jaren zijn eigen AMOLED-schermen in zijn toestellen en heeft bij de Galaxy S7 hier de nieuwste versie van uit de kast gehaald. Dit scherm heeft een grootte van 5,1 inch en een QHD-resolutie van 1440 bij 2560 pixels. 

Huawei heeft een andere aanpak gehanteerd bij zijn nieuwe toestel: de Chinese firma heeft een IPS-LCD-scherm van 5,2 inch in het toestel gezet met een FullHD-resolutie van 1080 bij 1920 pixels. Niet alleen is het scherm ietsje groter dan dat van de Galaxy S7, de resolutie ligt ook een stukje lager. Met een ppi-waarde van 424 op de Huawei P9 zul je nog altijd geen individuele pixels kunnen onderscheiden, maar dat neemt niet weg dat het nog altijd een lagere resolutie is dan het scherm van Samsung.

Wat de gebruikte schermtechniek inhoudt zal het een kwestie van smaak zijn wat het mooist kijkt. Doorgaans staat IPS-LCD er om bekend natuurgetrouw en gebalanceerd kleuren weer te geven, terwijl AMOLED juist rijke kleuren biedt die ietwat oververzadigd zijn. Bovendien is zwart ook écht zwart op een AMOLED-scherm doordat deze pixels gewoonweg worden uitgeschakeld om zwart te kunnen weergeven. Het zal dus een kwestie van smaak zijn welk scherm je mooier vindt wat de kleurweergave betreft.

Toch lijkt het er op dat Samsungs scherm hier een flinke verbetering is over dat wat Huawei in zijn P9 gestopt heeft. Het scherm uit de Galaxy S7 is het beste AMOLED-scherm dat Samsung ooit geproduceerd heeft wat helderheid en contrast betreft en dat blijkt ook uit onze review van het toestel. Het IPS-scherm dat Huawei in de P9 heeft gebruikt is zeker niet slecht, maar is ook zeker niet zo bijzonder om het het beste scherm ooit te noemen: iets waar we bij de Galaxy S7 wel degelijk reden toe hebben. 

Verschillende camera-aanpak

Huawei heeft de P9 uitgerust met een interessante camera-opstelling. De firma heeft er namelijk voor gekozen maar liefst 2 camera's aan de achterkant te monteren met elk een 12-megapixelsensor. Deze camera-opstelling werkt samen: de ene sensor vangt vooral kleureninformatie op terwijl de andere sensor in zwart-wit vooral gedetailleerde informatie over onder andere contouren opvangt. Deze twee camera's produceren samen foto's zoals we dat gewend zijn.

Samsung heeft op de Galaxy S7 juist een enkele sensor ingezet met Dual Pixel-technologie. Hierdoor kan de camera ontzettend snel scherpstellen, en dankzij het kleinere diafragma ten opzichte van zijn voorganger kan de sensor veel licht opvangen. Deze sensoren worden zowel door Sony als door Samsung zelf gebouwd, maar zijn qua specificaties en beeldkwaliteit vrijwel gelijk.

EmotionUI vs. TouchWiz

Ondanks dat beide smartphones onder de motorkap uitgerust zijn met Android 6.0 Marshmallow houden beiden bedrijven er een fors andere filosofie op na als het gaat om de software van het toestel. Huawei kiest er voor om zijn eigen EmotionUI in het toestel te verwerken, terwijl Samsung Android voorziet van TouchWiz. In beide gevallen betekent het dat alle standaard Android-apps er iets anders uitzien en dat er meer meegeleverd wordt met het toestel dan wat Google in Android stopt.

Screenshot Huawei P9 Screenshot Huawei P9

EmotionUI is een relatief radicale aanpak op softwaregebied en laat dan ook maar weinig over van de look van Android. Zo staan al je apps standaard op je homescreen zonder app-lijst en werkt de zoekfunctie eigenlijk precies zoals op een iPhone door naar beneden te vegen. Daarnaast heeft alles een eigen look, inclusief het notificatiescherm en de Instellingen-app, waardoor je eigenlijk maar aan weinig zaken kunt zien dat het eigenlijk Android is onder de motorkap.

Screenshot van de Samsung Galaxy S7 Edge Screenshot van de Samsung Galaxy S7 Edge

Samsung heeft over de jaren heen verschillende versies van TouchWiz uitgebracht, maar de nieuwste versie op de Galaxy S7 is misschien wel de meest conservatieve versie tot nu toe. Samsung levert een heleboel apps mee met het toestel, maar laat de kernelementen van Android relatief intact. Zo hebben het notificatie- en Instellingen-menu een ander tintje gekregen, maar is het DNA van Googles Android nog duidelijk zichtbaar. Bovendien oogt TouchWiz gewoon een stuk opgeruimder dan EmotionUI.

Afwerking: waterdicht

Een terugkerend aspect van de Samsung Galaxy S5 bij de Galaxy S7 is het feit dat Samsung het toestel weer voorzien heeft van een IP68-certificering. Dit betekent dat het toestel stof- en waterdicht is tot wel anderhalve meter diep. Dit betekent ook dat de behuizing van de Galaxy S7 strak is afgewerkt in al zijn details om maar te zorgen dat het toestel tegen deze elementen kan. 

Dit zie je ook terug als je beide toestellen naast elkaar houdt. De Huawei P9 is zeker niet slecht afgewerkt, maar toch zie je in kleine details terug dat er net iets meer aandacht is besteed aan de behuizing van de Galaxy S7. Zo heeft Huawei nog altijd een forse zwarte rand om het scherm van de P9 en zijn er lijntjes te zien in de camerabalk aan de achterkant van het toestel. Natuurlijk zijn sommige dingen subjectief, maar de Galaxy S7 ligt wat ons betreft net wat beter in de hand als het gaat om de afwerking in de details.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden