Vergelijk 3.072.124 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

iPhone SE vs. Xperia Z5 Compact: vijf grote verschillen

Achtergrond iPhone SE vs. Xperia Z5 Compact: vijf grote verschillen
Door ,

De iPhone SE en de Xperia Z5 Compact zijn beiden klein maar fijn. De compacte krachtpatsers hebben genoeg overeenkomsten, maar wat zijn precies de grootste verschillen? We zetten er vijf voor je op een rij.

De nieuwe iPhone SE is een interessante nieuwkomer op de smartphone-markt. Het toestel betreedt een gebied waar voorheen de Xperia Z5 Compact alleenheerschappij had. Zoveel compacte, krachtige smartphones zijn er immers niet. Hoewel de beide smartphones in hetzelfde segment opereren, zijn er natuurlijk ook de nodige verschillen.

het meest opvallende verschil is natuurlijk de software. Daar zijn echter al pagina's vol over geschreven. Hier bekijken we vijf andere grote verschillen tussen de kleine, snelle smartphones van Sony en Apple. Want hoewel ze allebei een klein schermformaat hebben, een vingerafdrukscanner herbergen en voorzien zijn van een metalen behuizing, blijven er nog genoeg verschillen over.

1) Prijs: beide relatief betaalbaar

Een voor consumenten belangrijk verschil is natuurlijk de prijs. Natuurlijk hebben de iPhone SE en de Xperia Z5 Compact niet precies dezelfde prijs, maar het gaat om het verschil. Op moment van schrijven kost de Z5 Compact zo'n 400 euro. Dat is een flinke daling ten opzichte van de prijs tijdens zijn introductie. Die was namelijk 599 euro, ruim 200 euro duurder dus. Dat was medio september vorig jaar.

De iPhone SE is met zijn prijs van 489 euro een fractie duurder. Dat is wel de prijs bij introductie. Feit blijft dat iPhones in het algemeen geen grote prijsdalingen doormaken in de loop der tijd, met als enige uitzondering het moment dat er een nieuwer model wordt aangekondigd. De verwachting is overigens dat de prijs nog wel wat zal zakken onder het peil dat Apple hanteert. We verwachten echter niet dat de iPhone SE veel goedkoper zal worden dan 450 euro.

Apple iPhone SE

2) Opslagruimte: meer voor minder

Een ander belangrijk, en bovendien opmerkelijk verschil, is de hoeveelheid opslagruimte waarmee de toestellen zijn uitgerust. We beginnen met de iPhone. Sinds jaar en dag levert Apple zijn toestellen standaard met 16 GB aan opslaggeheugen, en kan je ook opteren voor versies met meer geheugen. Daar betaal je dan uiteraard wel flink voor. Vrijwel altijd kost een verdubbeling of verviervoudiging van het opslaggeheugen (16 GB->64 GB of 64 GB->128 GB) 100 euro. De variant van de iPhone SE met 64 GB opslagruimte kost dan ook 589 euro.

Hoe anders is de situatie bij de Sony Xperia Z5 Compact. Daar krijg je standaard een opslaggeheugen van 32 GB mee. Er zijn ook geen andere versies met meer of minder opslaggeheugen die van een andere prijs zijn voorzien. De Xperia Z5 Compact heeft wel een ander trucje. Zo kan je er microSD-kaartjes instoppen, waarmee je de opslagcapaciteit nog verder kan uitbreiden. Op die kaartjes kan je dan wel alleen foto's, video's en muziek kwijt, maar geen apps. Daar heb je dan gelukkig de 32 GB aan opslagruimte voor.

Wat betreft opslagruimte heb je bij de Xperia duidelijk een betere deal dan bij de iPhone. Niet alleen vanwege de standaard aanwezige ruimte, die bij de Xperia royaal is, maar ook vanwege de uitbreidbaarheid. Een microSD-kaartje van 32 GB kost 11 euro. Wil je 64 GB aan interne opslag op een iPhone SE, dan betaal je daar bijna het tienvoudige voor.

3) Scherm: meer pixels, net zo handzaam

Een ander kernpunt waarin de iPhone SE en de Xperia Z5 Compact van elkaar verschillen is de grootte en de resolutie van het scherm. Hoe groot een scherm is en of het beeld scherp is, heeft een grote invloed op de keuze van mensen voor een smartphone. De iPhone SE en de Xperia Z5 Compact zijn beiden kleine toestellen, maar qua schermgrootte verschillen ze behoorlijk.

De iPhone SE heeft hetzelfde 4 inch grote scherm van de iPhone 5S. Dat betekent dat het toestel is uitgerust met een resolutie van 640 bij 1136 pixels. Dat is een nogal ongebruikelijke resolutie. Die resolutie, gecombineerd met dat schermformaat, resulteert in een pixeldichtheid van 326 pixels per inch. Ook belangrijk is de verhouding tussen behuizing en scherm. Bij de iPhone SE wordt ongeveer 60 procent van de voorkant in beslag genomen door het scherm. Dat is niet erg veel.

De Xperia Z5 Compact heeft een 4,6 inch scherm. De resolutie daarvan is 720 bij 1280 pixels. Dat komt neer op 316 pixels per inch, zo goed als gelijkwaardig aan de iPhone SE dus. Het scherm op de Z5 Compact is dus wat groter, maar heeft ook wat meer pixels. De verhouding tussen scherm en behuizing is bij de Z5 Compact wel wat gunstiger dan bij de iPhone SE; ongeveer 68 procent.

Apple iPhone SE

4) Design: Sony kiest voor waterdicht

Zoals we in de inleiding al zeiden, is er qua materiaalgebruik in de behuizingen weinig verschillend. Beide toestellen zijn opgetrokken uit metaal en glas. Beide toestellen zijn strak ontworpen en zien er erg goed uit. Dit artikel gaat echter over de verschillen en die zijn er zeker ook. Het meest opvallende verschil als je het hebt over de behuizingen van beide toestellen is de waterdichtheid.

Waterdicht is de Apple iPhone SE namelijk niet. De Sony Xperia Z5 Compact is dat daarentegen wel. Het toestel heeft een IP68-rating. Dat betekent dat je de Z5 Compact een half uur overleeft in anderhalve meter diep water. Minimaal, want in de praktijk is dat vaak nog wat langer. Overigens raadt Sony het af om met je smartphone te gaan zwemmen, maar je kan er dus wel gewoon mee onder de douche. Bellen in de stromende regen is ook geen enkel probleem.

5) Camera: Sensors boven pixels

Op papier is er een groot verschil. Waar de iPhone is uitgerust met een 12 megapixel camera, heeft de Xperia Z5 Compact een camera met maar liefst 23 megapixel aan boord. Het lijkt makkelijk om de Z5 Compact aan te wijzen als het toestel met de betere camera, maar het ligt iets ingewikkelder. Hoe goed de camera is, ligt aan de sensor, de lens en of er optische stabilisatie aanwezig is.

De camera in de Sony Xperia Z5 Compact heeft zoals gezegd 23 megapixel. De sensor in de camera is van Sony zelf, en is van hoge kwaliteit. Sony heeft ruime ervaring met het maken van compact-camera's en die kennis komt goed van pas bij het ontwerpen van smartphone-camera's. Het is niet voor niets dat veel fabrikanten de sensoren van Sony gebruiken. De Z5 Compact heeft dan ook een uitstekende sensor aan boord.

Sony Xperia Z5 Compact

De iPhone SE maakt gebruik van dezelfde camera als de iPhone 6S. Die staat bekend om zijn vrijwel perfecte foto's. Optische beeldstabilisatie moet je helaas missen op de iPhone SE, maar verder heb je niks te klagen. Overigens is de sensor in de iPhone SE afkomstig van Sony. Apple heeft daar echter een heel eigen beeldverwerking omheen gebouwd, dat in de praktijk vaak net iets beter presteert dan Sony's eigen beeldverwerking.

Dat is dan ook de reden dat de iPhone ondanks dat hij wat minder megapixel heeft, vaak wat beter presteert dan de Xperia Z5 Compact. Let wel, de verschillen zijn niet levensgroot. Beide toestellen maken geweldige foto's, dat staat als een paal boven water. En hoewel het verschil in megapixels dus groot is, is het verschil in daadwerkelijke cameraprestaties dus miniem.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden