Vergelijk 3.020.302 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Samsung Galaxy S7 vs. Apple iPhone 6S

Achtergrond Vergelijking: Samsung Galaxy S7 vs. Apple iPhone 6S
Door ,

De nieuwe Samsung Galaxy S7 is een erg goed toestel. Maar hoe verhoudt het zich tegen Apple's iPhone 6S? In het onderstaande artikel vergelijken we beide toestellen onder andere op beeldkwaliteit, hardware, camera en software.

Nu de Samsung Galaxy S7 in Nederland te koop is, wordt het tijd om hem eens naast zijn grootste concurrent te leggen: de iPhone 6S. Dat toestel heeft zijn waarde de afgelopen tijd bewezen. De Galaxy S7 moet dat nog doen. Hoe verhouden beide toestellen zich tegenover elkander? Als je een keuze moet maken tussen beide toestellen, wat is dan de verstandige keus? We zetten beide toestellen per onderdeel naast elkaar.

Beeldscherm

Het scherm van de Samsung Galaxy S7 is met 5,1 inch niet het grootste dat je momenteel op een smartphone kan krijgen. Met dit formaat houdt Samsung de Galaxy S7 echter wel behapbaar, en wordt het geen enorme frisbee, zoals de Note-modellen. De resolutie is met 1440 bij 2560 overigens wel vrij hoog. Het levert een PPI (Pixels Per Inch) van 576 op. Dat is hoog, erg hoog.

Samsung Galaxy S7 header

Daar komt nog eens bij dat het scherm op de S7 AMOLED-technologie heeft. Dat betekent niet alleen dat het contrast van het scherm uitstekend is, maar ook dat de kleuren van het scherm spatten. Over dat scherm ligt overigens ook nog Gorilla Glass 4, dus ook qua bescherming tegen beschadigingen zit je op de voorste rij.

Het scherm van de iPhone 6S is op papier wat minder indrukwekkend. Hoewel het ook in de praktijk prachtig beeld geeft, moet het toch zijn meerdere erkennen in de Galaxy S7. Zo heeft het 4,7 inch grote scherm slechts een resolutie van 750 bij 1334 pixels. Dat komt neer op 326 PPI. Zo scherp als op de Galaxy S7 wordt het dus nooit op de iPhone.

Behuizing

De behuizing van de Galaxy S7 is, net als zijn voorganger, opgetrokken uit metaal en glas. Dat geeft de Galaxy S7 natuurlijk een behoorlijk premium uiterlijk, maar dat is niet de enige kwaliteit van de behuizing. Die is namelijk ook waterdicht. Dat is natuurlijk een groot voordeel, dat zien we wel bij de Xperia Z-reeks van Sony, die al langere tijd waterdicht is.

Hoewel Samsung niet heel drastisch heeft aangepast ten opzichte van de vorige generatie, zijn er wel degelijk verschillen. Zo is er de eerdergenoemde waterdichtheid. De camerabump aan de achterkant is ook in grootte afgenomen, dus de Galaxy S7 is ook dunner. Met 7,9mm is het sowieso een erg dun toestel.

Apple iPhone 6S 3D Touch

De Galaxy S7 is echter niet zo dun als de iPhone 6S. Die is namelijk maar 7,1mm dik. Ook bij dit toestel is de behuizing opgetrokken uit metaal en glas. Verschil is dat de iPhone aan de achterkant van metaal is, terwijl daar bij de Galaxy S7 een glasplaat zit. Dankzij de afgeronde hoeken ligt de iPhone 6S erg prettig in de hand. De Galaxy S7 heeft dat nu echter ook, waardoor ook de S7 een genot is om vast te houden. Waterdicht is de iPhone overigens niet, daarin moet het zijn meerdere erkennen in de Galaxy S7.

Camera

Op cameragebied gaan de ontwikkelingen snel, maar is de impact op het resultaat niet altijd even goed zichtbaar. Mooie, scherpe foto's maken kunnen alle smartphones tegenwoordig wel, maar men zet tegenwoordig vooral in op prestaties bij weinig licht. Het is het enige echt zwakke punt van moderne smartphonecamera's.

De Apple iPhone 6S is een van de beste toestellen op dit gebied. Er werken dan ook ruim 800 man aan de camera in dat toestel, dus heel vreemd is dat niet. Voor het eerst stapte Apple ook over naar een 12 megapixel camera. Jarenlang had het bedrijf uit Cupertino de megapixelmania gelaten voor wat het was en hield men het bij een exemplaar met 8 megapixel. Toch presteerde de camera vaak beter dan concurrerende smartphones, en dan vooral bij situaties met weinig licht.

Samsung Galaxy S7

De concurrentie is echter hevig, want de Galaxy S7 heeft een aantal trucjes aan boord. Waar de Galaxy S6 nog een 16 megapixel camera aan boord had, is Samsung bij de Galaxy S7 overgestapt op een 12 megapixel exemplaar. Toch is de camera een stuk beter dan zijn voorganger. Dat heeft vooral te maken met het hogere diafragma. Dat betekent dat de camera in de S7 meer licht opvangt, wat de foto's bij weinig licht verbetert.

De Galaxy S7 heeft nog een andere technologie aan boord, en die heet Dual Pixel. Daarmee kan de Galaxy S7 enorm snel scherpstellen, en ook nog eens heel precies. Ook hier heeft dat vooral implicaties voor foto's in situaties met weinig licht, maar uiteraard heeft het ook zo zijn voordelen als je snel bewegende voorwerpen fotografeert of snel een snapshot wil nemen van iets.

Hardware

De Samsung Galaxy S7 in Nederland heeft een chipset aan boord die uit Samsung's eigen fabrieken komt. De Exynos 8890 heeft een octa-core processor aan boord. Vier van de cores daarop draaien op 2,6 GHz en de vier andere zijn energiezuiiniger en draaien op 1,6 GHz. Volgens de laatste benchmarks zijn er op het moment geen smartphones die sneller zijn dan de Galaxy S7. Heel interessant is dat voor gebruikers echter niet, want moderne smartphones hebben voldoende kracht aan boord om langere tijd goed vlot te zijn. 

Bij de hardware gaat het dan ook vooral om de andere eigenschappen die de chipset biedt. Wat dat betreft zit je met de Galaxy S7 wel goed, want er zit zo ongeveer alles op wat je van een smartphone mag verwachten. Je krijgt ondersteuning voor alle 4G en 4G+-frequenties, NFC is aanwezig, de laatste wifi-standaarden worden ondersteund, ook op de 5 GHz-frequentie, er zit uiteraard gps op, de nieuwste Bluetooth-standaarden worden ondersteund, en als klap op de vuurpijl is de microSD-kaartslot teruggekeerd. Je kan dus zelfs het opslaggeheugen uitbreiden, dat standaard overigens 32 GB groot is.

Zo'n weelde is het bij de iPhone zeker niet. Er is geen plek voor een microSD-kaartje. Je krijgt wel 4G+-ondersteuning. NFC, gps, wifi en Bluetooth is wel aanwezig, maar het interne geheugen is helaas wel maar 16 GB groot. Net als de Galaxy S7 zit er een vingerafdrukscanner op. Dat dan weer wel. Toch kunnen we ons niet aan de indruk onttrekken dat de iPhone op hardware-gebied iets kariger is uitgerust dan de Galaxy S7.

Apple iOS 9

Software

De Samsung Galaxy S7 draait natuurlijk op de nieuwste versie van Android. Dan hebben we het natuurlijk over Android 6.0 Marshmallow. Dat is echter niet de enige software die je krijgt bij de Galaxy S7. Tradititegetrouw komt het toestel met een trits aan Samsung-apps en de bekende TouchWiz-skin. in de afgelopen jaren is de intensiteit van de TouchWiz-software wel wat afgenomen. Niet langer word je bedolven in een lawine van features.

In plaats daarvan heeft Samsung het grootste deel van de voorgeïnstalleerde apps zo gemaakt dat ze pas lastigvallen als je er actief mee aan de slag gaat. Start je dus nooit S Health op, dan zal hij je ook niet zeggen dat je meer moet bewegen. Ook zijn er een boel apps waarbij je zelf kan kiezen of je ze wil installeren.

Android 6.0 Marshmallow zelf heeft echter ook een boel features die we in eerdere Android-versies niet terugzagen. Denk daarbij aan de accubesparende Android Doze of de mogelijkheid om per app te beslissen waar je toegang voor geeft. Dat soort dingen maken van de Galaxy S7 een betere telefoon.

Bij de iPhone 6S ziet de software er heel anders uit. Dat toestel is immers uitgerust met iOS 9. In Apple's App Store zijn over het algemeen nét iets meer apps te vinden dan in de Android-winkel. En over het mobiele besturingssysteem van Apple kan je veel zeggen, maar het werkt wel uiterst intuïtief. Over het algemeen wordt Android wel als iets toegankelijker gezien voor de gevorderde gebruiker. Android biedt vaak net iets meer opties om dingen aan je persoonlijke voorkeur aan te passen.

Apple's iOS is een geslotener systeem dan Android. Dat heeft als voordeel dat minder snel malafide apps zal tegenkomen in de App Store, maar het nadeel is dat je aan de wil van Apple bent gebonden. Die is nogal streng, wat bijvoorbeeld tot gevolg heeft dat er geen apps of games te vinden zijn met naakt, politieke uitingen of geweld met kinderen erin. Bij Android kan je apps 'side-loaden' wat zoveel betekent als apps downloaden buiten de Google Play Store om.

Qua gebruiksgemak ontlopen beide mobiele besturingssystemen elkaar dus weinig. Android heeft wel wat stappen gezet, maar je zal met geen van beiden ontevreden zijn. We kunnen dan ook niet veel anders doen dan dit een gelijkspel noemen. Beide systemen hebben zo hun eigen voor- en nadelen maar er is niet een systeem dat de overhand heeft.

Samsung Galaxy S7

Conclusie

De Samsung Galaxy S7 en de Apple iPhone 6S zijn op sommige gebieden aan elkaar gewaagd, maar op sommigen gebieden is er ook een duidelijke winnaar aan te wijzen. Op de belangrijkste gebieden vinden we de Galaxy S7 beter presteren dan de iPhone. Zo heeft de Samsung-smartphone een beter scherm aan boord en is de hardware superieur. De iPhone heeft een betere behuizing, maar dat is ook grotendeels een kwestie van smaak.

Apple iPhone 6S prijzen vergelijken

Apple iPhone 6S
Met abonnement: Vanaf € 19,00 p/m
Los toestel: € 204,00

Vergelijk prijzen

Op het gebied van camera en software zijn beide toestellen aan elkaar gewaagd. Dat is best knap, aangezien de iPhone 6S toch zeker een half jaar ouder is dan de Galaxy S7. We hechten echter ook veel belang aan de schermkwaliteit en de aanwezige hardware. Daar maakt de iPhone een aantal misstappen die we maar moeilijk kunnen vergeven. Exemplarisch is de afwezigheid van een microSD-slot.

Samsung Galaxy S7 prijzen vergelijken

Samsung Galaxy S7
Met abonnement: Vanaf € 20,00 p/m
Los toestel: € 355,00

Vergelijk prijzen

En dan is er nog de prijs. Voor beide toestellen tel je krap 700 euro neer. Dat is veel. Bedenk je echter dat je Apple's smartphone wel een model met 16 GB aan opslag krijgt. We raden je ernstig aan om de iPhone 6S 64GB te kopen. Dat scheelt wel weer 100 euro, waarmee de totaalprijs van de iPhone 6S op 800 euro komt. Dan wordt de afweging opeens heel makkelijk. De Galaxy S7 wint deze vergelijking.

Samsung Galaxy S7 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 500 € 22,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 22,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 23,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 25,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 12 mnd 150 2000 € 43,50 € 12,00 Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 2000 € 33,00 € 24,00 Bekijken
Alle Samsung Galaxy S7 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden