Vergelijk 3.498.403 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: HTC One X9

Achtergrond Hands-on: HTC One X9
Door ,

Naast een drietal toestellen uit de Desire-serie heeft HTC ook aangekondigd de One X9 naar Europa te brengen. GSMinfo.nl probeerde het toestel alvast voor je uit op de beursvloer van het Mobile World Congress.

HTC bracht de One X9, een krachtige dual-sim phablet, eerder al in China en Taiwan op de markt. Ondanks dat we stiekem hoopten dat HTC alsnog zijn nieuwe vlaggenschip zou onthullen lijkt de One X9 op het eerste gezicht een goede vervanger. Het toestel is namelijk high-end, heeft forse specificaties en valt onder de One-serie, in tegenstelling tot de Desire-toestellen die ook aangekondigd zijn tijdens het Mobile World Congress. In dit artikel kijken we hoe high-end de One X9 voelt tijdens onze hands-on.

High-end behuizing

Aan de buitenkant voelt de HTC One X9 aan als een waardige telefoon in de One-serie. Aan de voorkant bevindt zich alleen maar glas, met uitsparingen voor luidsprekers aan zowel de boven- als onderkant, zoals we gewend zijn van de One-serie. Wat opvalt is dat HTC er voor gekozen heeft bij de One X9 om capacitieve knoppen onder het scherm te verwerken in plaats van de software-knoppen die veel smartphones tegenwoordig hebben. 

HTC One X9

De achter- en zijkanten van het toestel hebben een metalen unibody-design, vergelijkbaar met hoe het frame van de HTC One A9 is vormgegeven. In tegenstelling tot de ronde achterkant van de One M9 is deze plat: welke vorm fijner in de hand ligt is subjectief, maar wij waren er in ieder geval wel over te spreken. De camera en flitser zijn verwerkt in een camerabalk die het design enig contrast geeft, iets wat niet had gehoeven wat ons betreft. Het was naar onze mening mooier geweest als HTC de camera en flitser in de unibody-behuizing verwerkt had.

HTC Sense: business as usual

De software van het toestel is eigenlijk precies wat we van HTC hadden verwacht. HTC's Sense-skin is volop aanwezig, met ook de welbekende thema-tool en de nieuws-app BlinkFeed. Wat ons wel opviel was dat er een aantal apps op het toestel in het Chinees waren uitgevoerd, ondanks dat de taalinstelling van het toestel op Engels stond. Ook waren er apps die we nog nooit eerder gezien hadden op een Westers toestel, zoals AppMarket. 

De specificatielijst van de One X9 meldt dat het toestel op Android 6.0 Marshmallow zou lopen, maar de toestellen die HTC ons toonde liepen allemaal op Android 5.0 Lollipop. Het is dus duidelijk dat de software voor de Westerse variant nog niet af is, wat ook zou verklaren waarom er nog Chinese apps op het toestel te vinden waren met af en toe wat Chinese tekst tussendoor. 

HTC One X9

Onder de motorkap van de HTC One X9 loopt een krachtige Helio X10 octa-core processor van MediaTek, maar toch haperde de telefoon af en toe. Vooral bij het openen van apps die nog niet in het geheugen geladen waren leek de telefoon even nodig te hebben voordat een app opstartte. We kunnen HTC dit voor nu vergeven doordat de software nog niet af is, maar we hopen wel dat het toestel beter presteert met de definitieve versie van Android 6.0 Marshmallow aan boord. 

Prijs en beschikbaarheid

HTC wist ons nog niet te vertellen voor welke prijs de One X9 over de toonbank gaat, maar wel wanneer je de telefoon kunt kopen. Vanaf eind februari zou de One X9 via diverse webshops en andere kanalen verkrijgbaar moeten zijn. De adviesprijs van het toestel in China lag rond de 340 euro, dus de prijs in Europa zal hier niet ver van afwijken.

HTC One X9

We hopen in ieder geval dat HTC de software-situatie weet op te lossen voordat het toestel op de markt komt. Een smartphone van dit kaliber met Android 5.0 Lollipop zal namelijk weinig zoden aan de dijk zetten, laat staan een high-end telefoon met Chinese apps er op. De potentie om een degelijke nieuwe telefoon in de One-serie neer te zetten is er in ieder geval, want de behuizing en overige hardware lijken dik in orde te zijn. 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden