Vergelijk 3.032.669 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Ubuntu voor smartphones

Achtergrond Hands-on: Ubuntu voor smartphones
Door ,

Ubuntu staat bekend als de meest gebruikte versie van Linux op desktop-computers, maar de firma achter Ubuntu heeft ook een versie voor smartphones in de maak. GSMinfo.nl ging een kijkje nemen bij Canonical hoe het er voor staat met de software.

Ubuntu is al jaren beschikbaar voor desktopcomputers en is een van de meest populaire versies van Linux. Het bedrijf achter Ubuntu, Canonical, wil ook de smartphonemarkt betreden en werkt dan ook al een tijdje aan een smartphone-versie van zijn besturingssysteem. Eerdere presentaties van deze software waren niet altijd even succesvol doordat er nog veel kinderziektes in de telefoon-interface zaten, maar het bedrijf liet op MWC een versie van de software zien die een flink stuk doorontwikkeld is. 

Ubuntu voor smartphones is wat de basisfuncties betreft gelijk aan iOS of Android. Je kunt bellen, sms'en, foto's maken en je sociale netwerken beheren. Daarnaast heeft Ubuntu ook een app store waar je nieuwe applicaties kunt downloaden. Deze apps worden in dezelfde code geschreven als apps die op de desktopversie voor Ubuntu draaien, waardoor het voor ontwikkelaars weinig moeite moet kosten om snel hun apps naar Ubuntu voor smartphones te brengen.

Ubuntu voor smartphones

Het ontwikkelproces wordt helaas vertraagd door een aantal factoren. Eerdere versies van Ubuntu voor smartphones werden geplaagd door kinderziektes en crashes, waardoor het tot nu toe nog maar beperkt mogelijk was om toestellen met het systeem te kunnen proberen. Daarnaast heeft Canonical nog altijd geen echte 'Ubuntu Phone' uit weten te brengen. Het bedrijf is nog altijd in gesprek met partners om dit mogelijk te maken, maar tot dusver is de software alleen voor bestaande toestellen verschenen. 

Ubuntu op een smartphone

Wij mochten Ubuntu voor smartphones proberen op een Meizu Pro 5, een Chinees toestel dat ruwweg overeenkomt met de Samsung Galaxy S6 qua hardware. Dit betekende in de praktijk dat het besturingssysteem verrassend soepel en vlot liep door de snelle Exynos-processor onder de motorkap. We hebben dan ook maar weinig gemerkt van de eerder genoemde kinderziektes en crashes die het besturingssysteem in het begin plaagden.

Ubuntu werkt niet zoals je iOS en Android gewend bent. In plaats van een home-scherm met snelkoppelingen werkt het besturingssysteem met zogeheten 'Scopes', waarbij je verschillende schermen hebt die per categorie gegroepeerd zijn. Zo heb je een Scope voor nieuws, een Scope voor muziek en een startscherm waarop je agenda-items en het weer voor die dag tentoongesteld worden. Deze Scopes geven je live informatie uit je apps, dus ook notificaties van berichtendiensten.

Ubuntu voor smartphones

Het besturingssysteem is verder opgezet met gebaren, waardoor toestellen met Ubuntu geen home-knop zullen gebruiken. Door van links het beeld in te vegen krijg je een dock te zien met snelkoppelingen terwijl een veeg van rechts je laat multitasken zoals je dat ook op Android en iOS ziet. Een veeg van onder geeft je een menu dat per app of activiteit verschillend is, bijvoorbeeld opties om een Tweet te versturen of inhoud met een andere app te delen.

Een andere interessante feature van Ubuntu, Convergence, is dat je je smartphone met een simpele kabel in een volwaardige desktop-computer kunt veranderen. Het enige wat je nodig hebt is een externe monitor, want je smartphone werkt als touchpad én als toetsenbord. Als je namelijk op het grote scherm een tekstveld aan klikt krijg je op je telefoon hetzelfde toetsenbord als wanneer je een berichtje verstuurt vanaf je telefoon. In deze situatie krijg je dezelfde apps als in de desktop-versie van Ubuntu: de code is onder de motorkap namelijk hetzelfde.

Potentie

Of Ubuntu voor smartphones op de langere termijn aan zal slaan is lastig te zeggen. De eerste stap die de firma zal moeten zetten is het uitbrengen van eigen hardware en deze proberen aan de man te brengen. Daarnaast heeft het besturingssysteem de juiste apps nodig voor zowel smartphone- als desktop-gebruik. Het gemakkelijk schakelen tussen de twee is een mooi concept, maar als er geen degelijke hardware is die de functie aanbiedt en geen apps zijn zal Ubuntu niet volledig tot zijn recht komen op de smartphone. 

Toch lijkt het besturingssysteem veel potentie te hebben. De software werkte snel en vloeiend tijdens het testen en doordat het dezelfde code heeft als de desktop-versie krijgt de telefoonversie net zo snel updates en nieuwe functies als de desktop. De eerdere problemen met kinderziektes en vastlopers lijken in ieder geval opgelost te zijn. We zijn benieuwd naar Canonicals eigen hardware: pas op dat moment zal Ubuntu voor smartphones pas echt tot zijn recht komen.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden