Vergelijk 2.509.834 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: LG G5 vs. LG G4

Achtergrond Vergelijking: LG G5 vs. LG G4
Door ,

De LG G4 was één van de beste smartphones van vorig jaar. Weet de G5 dit te overtreffen? GSMinfo.nl zet de twee Koreaanse toptelefoons naast elkaar voor een uitgebreide vergelijking.

Nu de LG G5 is aangekondigd, LG's nieuwe topmodel voor 2016, is het tijd om te kijken hoe dat toestel zich precies verhoudt tot de concurrentie. Een belangrijke concurrent is het toestel van de vorige generatie, de LG G4. Uiteraard is dat toestel een stuk goedkoper dan de nieuwe LG G5, maar met alle verbeteringen die LG heeft doorgevoerd is dat ook niet zo raar. In deze vergelijking gaan we de verschillen tussen de twee toestellen nader uitlichten.

Het scherm

Waar de LG G4 nog was uitgerust met een flink 5,5 inch scherm, is dat bij de G5 enigszins gekrompen. Naar 5,3 inch welteverstaan. De resolutie van het scherm is overigens hetzelfde gebleven, maar je kan de klok erop gelijkzetten dat LG naast een kleiner scherm ook wat verbeteringen heeft doorgevoerd in de kleurweergave. Nou was die bij de LG G4 al top, dus een wereld van verschil zal het niet zijn.

LG G5

De afmetingen van het toestel zijn door het nieuwe scherm natuurlijk wel wat veranderd, maar die veranderingen zijn minder groot dan je op basis van de specificaties misschien verwacht. De hoogte van de toestellen is hetzelfde gebleven, de LG G5 is met 74mm alleen 1mm minder breed. Dat er weinig aan de verhoudingen is gesleuteld, betekent zeer zeker niet dat LG niks met het ontwerp van de G-serie heeft gedaan.

Het design

LG is overgestapt van plastic naar metaal. Waar Samsung die stap bij de Galaxy S6 al had gemaakt, was de LG G4 nog van plastic. De achterkanten van leer gaven de G4 wel een sjiek tintje mee. De LG G5 is echter niet meer van leer, maar van metaal. Dat ziet er niet alleen een stuk beter uit, maar is ook nog eens wat steviger.

Net als bij de LG G4 is de batterij bij de LG G5 makkelijk vervangbaar. In het slot onderin kan bij de G5 bovendien ook nog een hele reeks aan extra accessoires worden toegevoegd. Een extra accu bijvoorbeeld, aangezien de capaciteit in de G5 omlaag is gegaan naar 2800 mAh van de 3000 mAh batterij in de LG G4. Dat modulaire ontwerp maakt het in ieder geval gemakkelijk om de batterij snel te vervangen.

LG G4

De camera

Aan de camera van de LG G5 lijkt op papier niks te zijn verbeterd ten opzichte van de LG G4. Dat komt omdat beide toestellen zijn uitgerust met een 16 megapixel camera. Bij de LG G5 is er echter een belangrijke verbetering, en dat is in de vorm van een 8 megapixel camera die naast de 16 megapixel camera zit. Dat heeft een aantal voordelen.

Ten eerste betekent het dat de LG G5 foto's kan schieten met diepte. Dat is niet heel revolutionair, andere fabrikanten hadden deze functie enige tijd geleden ook al in hun smartphones opgenomen. Interessanter is dat je met de twee camera's een 135 graden brede foto kan maken. Geen geklooi met panorama-functies dus, maar gewoon in een keer een extra brede foto maken. Handig als je een groot gezelschap op de foto wil zetten!

De software

De LG G5 draait al direct op Android 6.0 Marshmallow, terwijl de LG G4 het met Android 5.0 Lollipop moest doen. De update naar Marshmallow voor de G4 is inmiddels al enige tijd afgerond, dus ook dat toestel draait nu op de nieuwste versie van Google's mobiele besturingssysteem. Toch heeft de LG G5 wat softwarematige functies die de moeite wel waard zijn.

Zo kent de LG G5 een Always On-feature, waarbij het scherm altijd aanstaat. Het kan dan bijvoorbeeld de tijd weergeven, of je in een oogopslag laten zien of je nog notificaties hebt. Een andere verandering is dat al je apps bij de G5 op het homescreen staan. Geen apart menu met al je apps meer dus. Huawei past al langer een soortgelijk idee toe op haar versie van Android, en daar waren we niet altijd onverdeeld enthousiast over.

LG G5

De hardware

De LG G4 is voorzien van een Qualcomm-chipset. De Qualcomm Snapdragon 808 om precies te zijn. Die beschikte over een processor met zes rekenkernen en werd vergezeld door 3 GB aan werkgeheugen. Dat maakte de LG G4 al behoorlijk vlot, maar met een nieuwe generatie komt er uiteraard ook een nieuwe chipset, dat zijn nou eenmaal de regels van de jungle.

In de LG G5 zit een Snapdragon 820. Die heeft de beschikking over een hele nieuwe processor met acht rekenkernen die afzonderlijk ook al sneller zijn dan de zes rekenkernen in de LG G4. Dat zijn echter niet de enige hardwarematige veranderingen die LG heeft doorgevoerd die de LG G5 een betere smartphone maken.

Zo is er nu eindelijk een vingerafdrukscanner. Dat misten we nogal op de LG G4 en het was een domper geweest als LG hem bij de G5 achterwege had gelaten. En dan zijn er natuurlijk nog de modules. Daarmee kan je naar wens de functionaliteit van de G5 uitbreiden. Bijvoorbeeld een audio-module waardoor de output van de G5 in kwaliteit en volume toeneemt. Dat is echter lang niet het enige dat valt te bedenken.

LG G5

Conclusie

De LG G4 was een indrukwekkende smartphone. Dat kwam voor een deel door zijn snel zakkende prijs. Alles wat de LG G4 echter goed deed, kan de G5 ook. En dan zijn er nog een aantal dingen waarin de LG G5 duidelijk beter is. We noemen de vingerafdrukscanner, de metalen behuizing en het modulaire ontwerp. Dat zijn absoluut meerwaardes ten opzichte van de vorige generatie, die van de LG G5 niet alleen een meer gedurfde smartphone dan zijn voorganger maken, maar ook een interessantere.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden