Vergelijk 3.020.302 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Cat S60 hands-on: stevige smartphone met warmtecamera

Achtergrond Cat S60 hands-on: stevige smartphone met warmtecamera
Door ,

Cat is een bekend merk als het gaat om onverwoestbare toughphones en andere technologie in de bouwsector. De S60 is de nieuwste smartphone van het bedrijf en heeft als eerste smartphone ooit een FLIR-warmtecamera aan boord. GSMinfo.nl probeerde het toestel alvast uit.

Cat maakt al geruime tijd zowel gewone mobiele telefoons als smartphones die gericht zijn op beroepen die enigszins gevaarlijk kunnen zijn. Vooral bouwvakkers, bergbeklimmers en andere avonturiers die zich veel in omstandigheden bevinden waar een gewone smartphone kapot zou kunnen gaan zullen zich erg aangesproken voelen door de toestellen van Cat. 

Het nieuwste toestel van Cat, de S60, combineert de mogelijkheden van een gewone smartphone met die van een onverwoestbare toughphone. Het is de eerste smartphone van de firma die behoorlijk krachtige interne hardware heeft, wat het een interessant toestel maakt om eens naar te kijken. Daarnaast is het de eerste smartphone wereldwijd die een warmtecamera ingebouwd heeft, wat het een veelzijdige telefoon maakt voor veel beroepen.

FLIR-warmtecamera

De warmtecamera van FLIR werkt niet zoals een traditionele camera. In plaats van licht vangt deze sensor warmte op, iets wat veel beroepen gebruiken om bijvoorbeeld een lekkende warmwaterleiding op te sporen of door dikke rook heen op zoek te gaan naar mensen. In het geval van de S60 kan deze camera afzonderlijk of in combinatie met de gewone camera gebruikt worden, waardoor je warmtebeelden kunt maken die daarnaast ook contouren van daadwerkelijke objecten tonen.

Cat S60

Cat heeft voor deze warmtecamera een speciale camera-app ontworpen die op verschillende manieren werkt. Je kunt tijdens het gebruik de temperatuur van een bepaald punt meten. Je kunt hiervoor een specifiek punt aanwijzen of een vak tekenen waarbinnen het temperatuurbereik wordt getoond. Ook zie je hier waar het warmste en koudste punt zich bevinden. In deze app kun je ook schakelen tussen beide camera's of het inzetten van beide sensoren. De gewone camera met 13 megapixelsensor hebben we helaas niet kunnen testen tijdens onze hands-on.

Onverwoestbare smartphone

Een ander opvallend aspect van de Cat S60 is zijn bijna tankachtige behuizing. Deze ligt extreem solide in de hand, alsof het een stuk gereedschap is in plaats van een smartphone. De rand van het toestel is gebouwd met een stevig gietijzeren frame en mede hierdoor zou het toestel een val van meer dan een meter hoog op beton moeten kunnen overleven. Zo voelde de telefoon dan ook aan, ook doordat het toestel redelijk zwaar was.

Volgens Cat is de S60 de meest waterdichte smartphone ooit doordat het de zwakkere punten van de behuizing wat waterdichtheid betreft versterkt heeft. Op het moment dat je te water gaat met de S60 kun je namelijk de luidsprekers zowel boven als onder het scherm sluiten, waardoor de telefoon volledig waterdicht wordt. Volgens Cat gaat deze waterdichtheid voorbij de IP68-specificatie, al is het niet duidelijk hoe lang en hoe diep je er dan mee kan. 

Cat S60

Tijdens onze hands-on hebben we de software van de Cat S60 niet uitgebreid mogen testen, maar van wat we gezien hebben lijkt het er op dat Cat weinig geknutseld heeft aan hoe Android werkt. Het homescreen, de launcher en de menu's die we gezien hebben waren allemaal afkomstig uit Android zoals Google het bedoeld heeft. Alleen de camera-app is speciaal voor de S60 gebouwd, aangepast met ondersteuning voor de warmtecamera. 

Prijs en beschikbaarheid

De Cat S60 is een echte high-end toughphone en zijn prijs staat hier dan ook naar. Het toestel zal later dit jaar in de winkel liggen met 649 euro als adviesprijs. Het bedrijf kon nog niet zeggen wanneer het toestel exact te koop zal zijn, alleen dat het later dit jaar zal zijn. 

Cat S60

Of de Cat S60 daadwerkelijk zo veel mensen aan zal spreken als dat de firma denkt is lastig te voorspellen. Ondanks dat het toestel al met al een krachtige, onverwoestbare smartphone mét warmtecamera is zijn er veel alternatieven in zijn prijsklasse die veel meer smartphone voor hun prijs bieden. Daar staat tegenover dat deze toestellen niet onverwoestbaar zijn. Of deze stevigheid het zal winnen van een aantrekkelijk design zal later dit jaar blijken wanneer het toestel op de markt komt. 

Cat S60 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 500 € 19,50 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 20,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 22,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 24,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 12 mnd 150 2000 € 41,50 € 16,00 Bekijken
KPN 12 mnd onbeperkt 5000 € 48,50 € 12,00 Bekijken
Alle Cat S60 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden