Vergelijk 3.020.302 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

LG G5 hands-on: LG schakelt 'Friends' in voor modulaire smartphone

Achtergrond LG G5 hands-on: LG schakelt 'Friends' in voor modulaire smartphone
Door ,

Met de G5 wil LG weer innovatie terugbrengen in de telecommarkt. Dat doet het bedrijf niet alleen, maar met het nieuwe 'LG G5 & Friends'-programma. GSMinfo.nl kon het vlaggenschip en de unieke accessoires vast uitproberen.

Eerlijk is eerlijk: de verschillen tussen vlaggenschepen van telefoonfabrikanten worden ieder jaar kleiner. Elke nieuwe high-end smartphone is iets beter, krachtiger en mooier dan zijn voorganger, maar nieuwe, innovatieve functionaliteit zien we nog maar zelden. Bij LG willen ze die saaiheidscyclus doorbreken, zo werd vandaag groots beloofd bij de aankondiging van de LG G5

LG G5 & Friends: Modulair ontwerp

Om dat te bereiken heeft de LG G5 een modulair ontwerp. Dat betekent dat onderdelen van de smartphone aangepast, vervangen en toegevoegd kunnen worden. Druk je op een verstopt knopje aan de zijkant van het toestel, dan kun je de onderkant omlaag schuiven. Vervolgens kun je verschillende accessoires erin schuiven, om de functionaliteit van de G5 te vergroten.

LG G5

Eén van de opties die je hebt is de LG Cam Plus. Schuif hem in je toestel, en je hebt de beschikking over fysieke knoppen voor de camera-app. Er zijn onder andere knoppen om de foto te schieten, om in te zoomen, of om de sluitertijd aan te passen. Meer dan een gimmick is het echter niet, want de Cam Plus voegt bijvoorbeeld geen optische zoom toe of andere features die de fotokwaliteit daadwerkelijk verbeteren. Wel beschikt de Cam Plus over een kleine extra batterij, waardoor de batterijcapaciteit met ongeveer een derde groeit.

Iets nuttiger is de LG Hi-Fi Plus, die in samenwerking met de audio-experts van Bang & Olufsen is ontwikkeld. Dit is een DAC en een versterker in één: hij zet het digitale audiosignaal om in een analoog signaal, en verhoogt ook het maximale volume. Met deze module krijg je dus beter én harder geluid, in theorie. Of dat ook zo goed werkt in de praktijk, konden we helaas lastig testen.

Verwijderbare batterij

Overigens beschikt de G5 door zijn modulaire ontwerp ook over een verwijderbare batterij. Bij andere smartphones met een unibody design kun je met geen mogelijkheid bij de accu komen, maar als je de onderkant eruit schuift wordt ook gelijk de batterij tevoorschijn getoverd. Het voelt in alle eerlijkheid een beetje gammel aan, maar maakt het in de toekomst wel mogelijk om je afgepeigerde accu te vervangen door een vers exemplaar, eventueel zelfs met een grotere batterijcapaciteit. 

LG G5 LG G5

Hoeveel LG precies gaat vragen voor de verschillende accessoires is nog onduidelijk. Het is echter de vraag of ze in de praktijk veel zullen toevoegen. Hoewel het concept veel interessante mogelijkheden biedt, lijkt LG er op dit moment nog niet echt veel mee te doen. Het bedrijf zoekt met LG & Friends hele specifieke niches op, maar weet zelfs voor die niches nog geen al te essentiële nieuwe features te bieden.

Van leer naar metaal

Door de verwisselbare accessoires heeft LG zijn design ook moeten aanpassen. Het stijlvolle leren ontwerp van vorig jaar heeft plaats moeten maken voor een metalen design. Dat heeft veel ronde hoeken en ligt aangenaam in de hand, maar ziet er wel een flink stuk industrieler uit dan de G4. De volumeknoppen zitten dit jaar weer aan de zijkant, de powerknop nog altijd achterop. Wel is deze nu voorzien van een ingebouwde vingerafdrukscanner. De G5 is iets kleiner dan zijn voorganger, en is daarmee een stuk handzamer.

Ook leek het ontwerp niet helemaal netjes afgewerkt: de 3,5mm-audioaansluiting had behoorlijke scherpe randjes, en was een stuk minder glad dan de rest van het toestel. Omdat de G5 pas over enkele weken in de winkels ligt, kan het zo zijn dat we hier met een preproductie versie te maken hebben. Het is de hoop dat LG deze laatste schoonheidsfoutjes nog snel weg weet te werken.

LG G5

Fish eye lens?

Opvallend is ook de aanwezigheid van dubbele camerasensors achterop. Die zorgen voor een extra brede kijkhoek, waardoor je flink brede foto's kunt maken. In de foto's die we maakten was het beeld in ieder geval lekker breed, maar het leek wel een beetje of ze met een fish eye lens waren gemaakt, met enkele rare vervormingen in de hoeken. De fotokwaliteit zelf is overigens nog uitstekend: foto's waren helder, scherp, kleurecht en rijk in detail.

Over de hardware van de LG G5 hebben we nog niet echt kunnen oordelen tijdens onze korte testsessie. De Snapdragon 820-chipset van Qualcomm is een van de krachtigste processors van het moment, en apps leken dan ook soepel te lopen en snel op te starten. Van oververhitting was vooralsnog geen sprake: ook na een kwartier switchen tussen verschillende applicaties begon de G5 nog niet echt warm te worden. Een definitief oordeel over de LG G5 hardware kunnen we echter pas rond de release vellen.

LG G5

Op de vraag wanneer de LG G5 in Nederland verschijnt is op moment van schrijven nog geen antwoord. Medewerkers van LG Benelux houden de lippen nog even stijf op elkaar. In de Verenigde Staten is de G5 echter vanaf april verkrijgbaar voor 599 dollar, dus vermoedelijk kunnen wij ook dit voorjaar aan de slag met het toptoestel voor zo'n 600 euro.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden