Vergelijk 3.032.890 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

GSMinfo special: De keuze van een musicphone!

Door ,

De GSM wordt steeds meer een alleskunner. De losse MP3-speler zal binnen enkele jaren alleen nog te koop zijn bij de plaatselijke antiekwinkel. Muziek luisteren doe je tegenwoordig via je mobiel. GSMinfo bekijkt welke toestellen de muziekfreak moet hebben.

Music on your mobileEr worden steeds meer apparaten geïntegreerd in de mobiele telefoon. Zo is het al sinds gelange tijd mogelijk om te internetten op de mobiel. Eerst alleen nog via wap, maar tegenwoordig al via WiFi en 3G. Ook kun je jouw TomTom bijna bij het oud vuil zetten, omdat ook navigatie op je mobiel voortaan mogelijk is. Een ander apparaat dat steeds meer in de vergetelheid dreigt te geraken is de MP3-speler. Omdat telefoons steeds betere kwaliteit muziek leveren en ook qua opslagcapaciteit veel te bieden hebben, wordt de losse MP3-speler overbodig. GSMinfo zet daarom een aantal zaken op een rijtje voor de keuze van een musicphone. Tot slot hebben we een top 5 van musicphone proberen samen te stellen.

Wat is een musicphone?

De titel 'musicphone' wordt niet direct door iets of iemand verleend. Een telefoon wordt meestal zo door fabrikanten genoemd of krijgt deze titel van derden. Niemand heeft dus een monopolie op de term 'musicphone'. Dat maakt de inventarisatie er niet gemakkelijker op. Er bestaan grote verschillen tussen de ene musicphone en de ander. Waar de ene enkel een MP3-speler heeft, biedt de ander vele extra diensten dat de kwaliteit van het geluid of afspeelmogelijkheden sterk verbetert. Ook wordt een telefoon soms geen musicphone genoemd, maar mag het deze naam wel dragen. In dit artikel bespreken we 6 punten die aangehouden kunnen worden bij de zoektocht naar een goede musicphone.

1. MP3 en andere afspeelformaten

Nokia 5230Vrijwel alle telefoons hebben tegenwoordig een MP3-speler. Dit wil nog niet zeggen dat het dan meteen een musicphone is. Hierdoor kan de term 'MP3-speler' nogal misleidend werken. Het geeft aan dat deze speler alleen MP3-bestanden zou kunnen afspelen, maar meestal is dat niet waar. Je hebt namelijk ook muziekbestanden in andere formaten zoals .wav, .aac, .wma en RealAudio. Hoewel de meeste liedjes verkrijgbaar zijn als MP3-bestand is het vervelend als jouw lievelingsnummer net niet in dat formaat gedownload is. Je moet dan eerst het bestand converteren naar MP3 voordat je het kan afluisteren. Dit is voor sommige mensen een heel gedoe. Kan je telefoon meer afspeelformaten aan, dan bespaar je jezelf deze frustratie en geniet je zonder zorgen van je liedjes. Een voorbeeld van een telefoon dat veel afspeelformaten aankan is de Nokia 5230.

2. OpslagcapaciteitNokia X6 32GB

Muziekbestanden zijn vaak grote bestanden voor je telefoon. Vaak betekent veel muziek op je mobiel een langzamere werking van het apparaat. Daarom is het verstandig om te kijken naar het beschikbare geheugen van de telefoon. Een simpele regel is: hoe groter het geheugen, des te meer nummers kunnen erop. Vaak is het geheugen ook uit te breiden door middel van een MicroSD kaart. Ook kun je kijken naar de werking van de processor. Deze bepaalt voor een gedeelte de verwerkingssnelheid van het mobieltje. Een goede processor kan de trage werking door de vele muziekbestanden compenseren. Een telefoon met een extreem groot geheugen is de Nokia X6 32GB. Deze heeft van huis uit 32GB meegekregen en dat is een grootte die meestal alleen te bereiken is na uitbreiding met een MicroSD kaart. Een ander toestel is de verwachte Samsung i9000 Galaxy S. Bij deze smartphone kan het intern geheugen uitgebreid worden tot 32GB en is een indrukwekkende processor van 1GHz aanwezig. Als je er vanuit gaat dat 8GB al goed is voor een opslag van zo'n 6.000 liedjes, dan kun je met 32GB wel even vooruit.

3. Geluidskwaliteit

De muziekkwaliteit staat niet altijd aangegeven. Juist, omdat het moeilijk is om de geluidskwaliteit in woorden uit te drukken. Ervaringen die gebruikers delen vertellen je meer over de geluidskwaliteit. Daardoor is het verstandig om dezereviews van gebruikers te raadplegen. Deze gebruikers hebben meestal een duidelijke mening over de kwaliteit van het geluid. Zo worden in reviews op GSMinfo.nl bijvoorbeeld de LG Arena KM900 en LG Crystal GD900 geprezen om hun geluidskwaliteit.

4. Bluetoothondersteuning - A2DP

Sony Ericsson W995Meer specifiek kun je zijn door te kijken naar de Bluetooth-ondersteuning van het mobieltje. Bij sommige toestellen heb je de beschikking over A2DP. Via dit protocol kun je jouw telefoon aansluiten op externe speakers in je auto of oordopjes zonder dat daar een draad aan te pas komt. Echter, de ontvangende speaker moet dan ook A2DP ondersteunen. Telefoons die in ieder geval over deze dienst beschikking zijn de Apple iPhone 3GS en Sony Ericsson W995.

 

5. Extra accessoiresSamsung Omnia II i8000

Naast de interne eigenschappen van de telefoon kunnen ook de extra accessoires van invloed zijn op de keuze van je musicphone. Een veel gestelde vraag is of er een 3,5mm audio jack bijgeleverd wordt. Hiermee kun je via oordopjes luisteren naar je muziek en FM-radio. Ook hebben sommigen een afstandsbediening in de draad van oordopjes geïntegreerd. In een aantal gevallen worden deze accessoires er standaard bijgeleverd, zoals bij de HTC Touch Pro II en de Samsung Omnia II i8000.
Voor de iPhone heb je bijvoorbeeld ook een speciaal docking station. Hier kun je het toestel inpluggen en heb je een geheel audiosysteem tot je beschikking.

6. Extra muziekdiensten

Steeds meer telefoonfabrikanten richten zich op de muziekindustrie. Zo biedt Nokia Comes With Music aan voor de Nokia X6 32GB. Hiermee heb je direct toegang tot de Nokia Music Store waar je de keuze hebt uit miljoenen liedjes. Vrijwel iedere fabrikant heeft ook een eigen appstore waarin ook honderden, soms duizenden muziekapplicaties te downloaden zijn.

Top 5 musicphones

Naar aanleiding van bovenstaande punten kunnen we een top 5 maken van toestellen die in aanmerking komen voor de titel 'beste musicphone':Apple iPhone 3GS

1. Apple iPhone 3GS - Naast de uitgebreide muziekfuncties van een uitzonderlijk goede kwaliteit ook nog eens uit te breiden met vele extra apps en accessoires.

2. Nokia X6 32GB - Tijdens de Graham Telecom Awards uitgeroepen tot musicphone van 2010 en wordt geroemd om haar Comes With Music en geluidskwaliteit.

3. Sony Ericsson Aino - Erg gebruiksvriendelijke muziekfuncties, breed scala aan extra accessoires beschikbaar en bovendien ook los verkrijgbaar zonder verplichte provider.

4. Nokia 5800 XpressMusic - Aantrekkelijk design, standaard audio jack en afstandsbediening en soepele integratie van een uitgebreid aantal muziekfuncties.

5. LG Crystal GD900 - Kan met veel afspeelformaten overweg en de geluidskwaliteit is uitstekend.

Natuurlijk is er over deze top 5 te discussiëren. Dat doen wij dan ook graag! Mis je een telefoon die absoluut in deze top 5 thuis hoort? Laat het ons dan weten en laat een berichtje achter!

Bron: Cnet.com

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden