Vergelijk 3.352.407 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Huawei Mate 8 vs. Huawei Nexus 6P

Achtergrond Vergelijking: Huawei Mate 8 vs. Huawei Nexus 6P
Door ,

De Huawei Mate 8 is een van de eerste smartphones die uitgerust is met de technologie die we van telefoons in 2016 kunnen gaan verwachten. In dit artikel vergelijkt GSMinfo.nl het toestel met een van Huawei's andere prominente Android-smartphones: de Nexus 6P.

Toen de Nexus 6P uitkwam in oktober zat het toestel wat interne hardware betreft eigenlijk aan het einde van een cyclus. De Snapdragon 810 was op dat moment alweer bijna een jaar uit en zijn opvolger, de Snapdragon 820, staat nu alweer voor de deur. Toen Huawei zijn Mate 8 presenteerde in november vertelde het bedrijf met trots dat de Mate 8 de eerste smartphone was met de nieuwe Kirin 950-processor, die fors betere prestaties neerzet in benchmarks dan de Snapdragon 810.

In deze vergelijking leggen we de twee toestellen naast elkaar om na te gaan of het verschil in processorgeneratie nou echt iets uitmaakt in de praktijk. Beide toestellen zijn high-end phablets die gebouwd zijn met hoogwaardige materialen, dus voor een goede vergelijking zullen we verder in moeten zoomen. In dit artikel vergelijken we ieder aspect van deze telefoons om te kijken welke beter is in welk opzicht.

Design

De Huawei Mate 8 is opgebouwd uit premium materialen, zoals we vaker toestellen van Huawei hebben gezien. Het toestel heeft ietwat hoekige randen, terwijl de hoeken van het toestel afgerond zijn. Aan de achterkant bevindt zich de vingerafdrukscanner onder de camera, die beiden rond zijn vormgegeven. De luidsprekers bevinden zich aan de onderkant, waar ook de microUSB-connector geplaatst is. Aan de voorkant bevindt zich het grote scherm, met een Huawei-logo aan de onderkant.

Huawei Nexus 6P

De Nexus 6P is vergelijkbaar vormgegeven met een volledig metalen behuizing, met een aantal cruciale verschillen. Zo heeft het toestel aan de achterkant de vingerafdrukscanner op dezelfde plek, maar is de camera verwerkt in een soort balk-vormige uitstulping. De luidsprekers van het toestel zijn in stereo-opstelling aan de voorzijde geplaatst, waardoor de Nexus 6P in landscape-modus twee kanalen op de gebruiker gericht heeft. Verder heeft de smartphone een volledig blanco voorkant, met alleen het scherm, de camera en een aantal sensoren die zichtbaar zijn. 

Omdat beide toestellen met vergelijkbare filosofieën in elkaar zijn gezet is het lastig een winnaar aan te wijzen. De voorkeur zal per persoon verschillen omdat over smaak nou eenmaal niet te twisten valt. Toch geven we de overwinning voorzichtig aan de Nexus 6P omdat deze smartphone net iets fijner is vormgegeven, mede door de locatie van de luidsprekers en het weglaten van een logo aan de voorkant. 

Winnaar: Nexus 6P

Beeldscherm en hardware

De Mate 8 is door Huawei uitgerust met een 6 inch IPS-NEO-display met een FHD-resolutie van 1080 bij 1920 pixels. Dit betekent in de praktijk dat het toestel op evenwichtige wijze natuurgetrouwe kleuren weergeeft die niet te erg uitschieten richting een bepaalde kleur. De resolutie betekent dat tekst en afbeeldingen scherp en strak weergegeven zullen worden, maar het is niet zo scherp als een resolutie van 1440 bij 2560 pixels. Het verschil zal in de praktijk niet heel groot zijn, maar het is toch de moeite waard het te noemen.

De Nexus 6P heeft een AMOLED-scherm van 5,7 inch met de eerder genoemde resolutie van 1440p, wat in de praktijk er op neerkomt dat de Nexus 6P een stuk scherper is dan de Mate 8. In hoeverre je dit ook daadwerkelijk kunt zien is lastig te zeggen, want dit is per persoon verschillend. Ook de beeldschermtechniek is anders: AMOLED zorgt voor iets meer verzadiging wat kleuren betreft en zwart is ook echt zwart doordat het scherm deze pixels kan uitschakelen. Welk scherm je mooier zult vinden is een subjectieve kwestie, maar doorgaans zijn AMOLED-schermen iets prettiger om naar te kijken.

De twee toestellen zijn onder de motorkap ook drastisch verschillend. Zo heeft de Mate 8 de nieuwe Kirin 950-processor van Huawei aan boord, welke de high-end toestellen van Huawei zal aandrijven in 2016. Deze processor wordt bijgestaan door 3 GB aan werkgeheugen en presteert over het algemeen beter dan de Snapdragon 810 die in de Nexus 6P terug te vinden is. We hebben het hier wel over dusdanige hoeveelheden rekenkracht dat het verschil voor de gemiddelde gebruiker niet te merken zal zijn: de Snapdragon 810 is namelijk voor de meeste taken al ongelofelijk snel.

Doordat de Nexus 6P een beter scherm heeft, maar de Mate 8 weer een iets betere processor kunnen we in deze categorie geen winnaar aanwijzen. De ene gebruiker zal een AMOLED-scherm meer waarderen dan een snelle processor, terwijl de ander de extra rekenkracht mooi meegenomen zal vinden. Daarnaast is de voorkeur voor AMOLED over IPS-LCD ook een subjectieve keuze.

Winnaaronbeslist

Huawei Nexus 6P

Software

De Mate 8 is uitgerust met Android 6.0 Marshmallow met daaroverheen versie 4 van Huawei's EmotionUI. Deze laag over Android verandert het uiterlijk naar een bijna futuristisch ogende interface en voegt een heleboel apps toe om alle standaard apps te vervangen. Ook zijn er een heleboel opties toegevoegd aan de Instellingen-app waarmee je je gebruikerservaring net iets verder kunt aanpassen aan je eigen voorkeur. Zo kun je bijvoorbeeld alle interface-elementen kleiner maken om beter gebruik te maken van het scherm van zes inch.

Huawei heeft daarnaast een aantal elementen aangepast die normaal gesproken bij de meeste toestellen hetzelfde werken. Zo werkt het homescreen meer zoals op een iPhone, waarbij alle apps op het hoofdscherm zichtbaar zijn zonder dat er een apart app-menu is. Multitasken werkt niet met de standaard 'kaartenbak' maar laat al je apps naast elkaar zien, waarbij je kunt kiezen welke apps in het geheugen moeten worden vergrendeld. 

De Nexus 6P is met een hele andere insteek gebouwd. Deze smartphone is bedoeld om de nieuwste versie van Android te laten zien aan de wereld en heeft dan ook geen enkele vorm van software-aanpassingen aan boord. Op deze smartphone vind je de meest pure versie van Android, precies zoals Google het bedoeld heeft. Alle apps op de Nexus 6P komen dan ook van Google, inclusief de telefoon-, berichten- en instellingen-apps. 

De winnaar in deze categorie is wederom subjectief te noemen. Sommige gebruikers zullen de toevoegingen van Huawei extra waarderen, terwijl anderen juist de open indeling van standaard Android willen, waarbij zelf een heleboel in te richten is. We geven de overwinning in deze categorie toch aan de Nexus 6P omdat je dankzij de updates van Google er altijd van uit kunt gaan dat je de laatste versie van Android draait, inclusief beveiligingsupdates. Dat is iets waar andere fabrikanten nog altijd hard aan moeten werken wat ons betreft.

Winnaar: Nexus 6P

Huawei Mate 8

Camera

De Huawei Mate 8 heeft een 16-megapixelsensor aan boord die geproduceerd wordt door Sony, een fabrikant die we bij veel andere high-end smartphones terugzien. Het is dan ook niet gek dat de camera van de Mate 8 uitstekende prestaties neerzet. De camera is daarnaast nog uitgerust met optische beeldstabilisatie, wat trillerig beeld voorkomt als je foto's en video's aan het schieten bent. 

De Nexus 6P heeft ook een sensor van Sony aan boord, met een ietwat lagere resolutie van 12,3 megapixel. Resolutie vertelt natuurlijk niet het hele verhaal: uit onze review bleek dat de camera buitengewoon goed presteerde. Zowel foto's als video's kwamen uitstekend uit de bus en zelfs in omstandigheden met lager licht wisten we nog aardige plaatjes te schieten. Het grootste gemis van deze camera was dat het toestel geen optische beeldstabilisatie aan boord heeft.

Er is ook een groot verschil in de camera-apps die beide toestellen tot hun beschikking hebben. Waar Huawei een eigen app heeft meegeleverd op de Mate 8 met een 'professionele modus' moet de Nexus 6P het doen met de simpel opgezette Google Camera-app. Op de Mate 8 kun je allerlei instellingen zelf aanpassen, zoals sluitertijd en lichtwaarden, terwijl de Google Camera-app juist gericht is op het snel schieten van simpele plaatjes.

In deze vergelijking roepen we dan ook de Mate 8 tot winnaar uit, omdat deze een sensor uit een nieuwere generatie aan boord heeft én uitgerust is met optische beeldstabilisatie. Deze techniek zorgt er voor dat het beeldmateriaal dat je produceert met de camera niet heen en weer stottert als je het later terugkijkt. Daarnaast biedt de camera-app van Huawei meer opties voor het schieten van plaatjes, waarbij je kunt kiezen tussen een uitbreide modus of juist een simpele, snelle stand.

Winnaar: Mate 8

Prijs

Beide toestellen van Huawei liggen wat hun prijs betreft ver in het hogere segment. De versie van de Huawei Mate 8 met 32 GB opslagruimte en 3 GB werkgeheugen heeft 599 euro als adviesprijs, terwijl de Nexus 6P met 32 GB voor een paar tientjes meer dan dat over de toonbank gaat op moment van schrijven. Omdat de Mate 8 nog niet in de winkels ligt is er nog niets te zeggen over zijn uiteindelijke prijs, maar deze zal uiteindelijk iets lager liggen dan de adviesprijs.

Als je op zoek bent naar een grote phablet kun je ook eens naar wat alternatieven kijken. Samsungs Galaxy S6 Edge Plus kan makkelijk meekomen met Huawei's toestellen, maar kost wel zo'n honderd euro meer. Als je iets anders dan Android zoekt is Microsofts Lumia 950 XL ook een degelijke optie. Deze grote Windows 10-smartphone is het beste dat Microsoft op dit moment te bieden heeft. Je kunt daarnaast ook nog eens naar Apple's vlaggenschip kijken, de iPhone 6S Plus. Deze is wel fors duurder dan eerder genoemde toestellen.

Conclusie

Het is lastig om een winnaar uit te roepen in deze vergelijking. Beide toestellen staan met beide benen in het hogere segment en zijn vervaardigd uit de meest hoogwaardige materialen die je je kunt wensen op een smartphone, aan zowel de binnen- als de buitenkant. Zowel de Mate 8 als de Nexus 6P zijn razendsnel en hebben geen enkele moeite met welke apps en games dan ook.

Wanneer we alle aspecten uit deze vergelijking meenemen roepen we toch voorzichtig de Nexus 6P tot winnaar uit. Daarbij moet wel gezegd worden dat de Mate 8 ook een bijzonder capabel toestel is dat zijn high-end status met recht verdient. Voor sommige gebruikers zal de Nexus 6P dan ook niet de echte winnaar zijn in deze vergelijking en zal de Mate 8 een prettiger toestel zijn. Maar de keuzevrijheid en veiligheid die de Nexus 6P op softwaregebied biedt tezamen met het betere scherm maakt het toestel voor ons in ieder geval een betere koop. 

Winnaar: Nexus 6P

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden