Vergelijk 3.297.616 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Microsoft Lumia 650 hands-on: geslaagde zakelijke smartphone

Achtergrond Microsoft Lumia 650 hands-on: geslaagde zakelijke smartphone
Door , - 1 reactie

Met de nieuwe Lumia 650 gaat Microsoft volop voor de zakelijke markt. Voor gewone consumenten is er helaas maar weinig dat deze Windows 10-telefoon appeal geeft. Wij probeerden hem uit op het Mobile World Congress in Barcelona. s

Microsoft doet al jaren verwoede pogingen de mobiele markt over te nemen, maar tot nu toe heeft het bedrijf daar weinig succes mee. In sommige landen doen Lumia's het heel aardig, maar in Nederland en veel andere markten blijven de verkopen al jaren ver achter bij Android en de iPhone.

Zakelijke markt

Daarom zegt Microsoft zich nu te gaan richten op de zakelijke markt. Dat doet het bedrijf onder andere met de Lumia 650, die onlangs onthuld werd, deze week te zien is op het Mobile World Congress Congress in Barcelona, en binnenkort in de winkels ligt.

Android wordt voor bedrijven steeds onaantrekkelijker: fabrikanten updaten hun smartphones niet, waardoor veel Android-smartphones over diverse kwetsbaarheden in de software beschikken. Dan resteren nog de iPhone én Windows 10. Microsoft heeft twee streepjes voor op Apple: veel computers bij bedrijven lopen toch al op Windows, waardoor de overstap makkelijk is, én Lumia's zijn een stuk goedkoper dan een iPhone.

Microsoft Lumia 650

De Lumia 650 is het aantrekkelijkste toestel met Windows 10 tot nu toe. Opmerkelijk, voor een mid-range smartphone, maar de 650 heeft dan ook een geslaagd ontwerp. Hoewel het toestel een plastic achterkant heeft, is de zijkant een metalen rand. Het is een stijlvol stukje afwerking, dat de Lumia 650 net wat luxueuzer doet aanvoelen. Bovendien is deze telefoon met een gewicht van 122 gram erg licht. Het zorgt er allemaal voor dat de Lumia 650 zeer prettig in de hand ligt. 

Vicieuze appcirkel

Het grote zwakke punt van Microsoft is al jaren het gebrek aan apps. Veel applicaties die populair zijn voor Android en iPhone zijn niet te vinden op Windows 10. Of je zit met apps als Instagram en Twitter, die wel te vinden zijn voor Windows maar die vaak al maanden niet voorzien zijn van een update. Om dat op te lossen zal Microsoft een vicieuze cirkel moeten doorbreken: ontwikkelaars gaan pas aan de slag met Windows 10 als het populairder wordt, maar Windows 10 kan pas populair worden met meer en betere apps.

Voor zakelijke gebruikers is dit gebrek aan apps een minder groot probleem. Althans, dat hoopt Microsoft. De gedachte is dat deze groep zijn toestel vooral gebruikt voor mail, de browser en wellicht Office. Dat er geen officiële app voor Tinder is, en dat Downwell niet gespeeld kan worden, zal deze groep weinig interesseren. 

Microsoft Lumia 650

Degelijke hardware

Op hardwaregebied is de Lumia 650 goed uitgerust, met een degelijke 8 megapixelcamera die prima kiekjes leek te schieten op Microsofts stand. De ruime 16GB opslagruimte biedt meer dan genoeg plek voor veel bestanden, foto's en video's. De Snapdragon 212-processor is zowat het goedkoopste wat chipmaker Qualcomm levert, maar apps leken doorgaans soepel te lopen. 

Voor 'gewone consumenten' kent de Lumia 650 een grote drempel. Het toestel heeft een adviesprijs van zo'n 230 euro. Dat terwijl Android-smartphones met grotendeels identieke hardware al te vinden zijn voor minder dan 150 euro. Microsofts eigen Lumia 550, met een minder stijlvolle behuizing en een tikkeltje minder krachtig, is zelfs al onder de 120 euro gezakt. 

Microsoft Lumia 650

Wellicht dat de zakelijke markt prima kan leven met de relatief hoge adviesprijs van de Lumia 650. Dat is een simpele rekensom: voor de prijs van één iPhone koopt een bedrijf ruim drie Lumia's. Die zakelijke gebruikers zullen tevreden zijn met de Lunia 650, een degelijk toestel zonder fratsen. Maar met het gebrek aan interessante nieuwe features en de wat hoge adviesprijs snappen wij het wel als gewone consumenten het toestel voorlopig aan zich voorbij laten gaan.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden