Vergelijk 3.033.548 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Alcatel Idol 4 en Idol 4S hands-on

Achtergrond Alcatel Idol 4 en Idol 4S hands-on
Door ,

Bij Alcatel ligt de focus doorgaans op krachtige budgetsmartphones, maar dit jaar weet het bedrijf aangenaam te verrassen met de Idol 4-serie. Twee high-end smartphones met een prijs die honderden euro's lager ligt dan bij de concurentie.

De Idol 4S is Alcatels eerste smartphone met een QHD-resolutie. Daarmee is het gelijk een van de goedkoopste telefoons die zo'n haarscherp beeld weet te bieden. Het beeld zelf is kleurrijk en helder, en heeft goede kijkhoeken.

Ook andere aspecten van de 4S kunnen prima mee met huidige high-end smartphones. De 16 megapixelcamera achterop leek op de beurs kekke kiekjes te kunnen maken. Ondanks de felle verlichting op Alcatels stand waren foto's scherp, goed gefocusd, en rijk in detail. De camera haalt het niet bij de echte topmodellen, maar lijkt voor deze prijsklasse nog altijd van prima kwaliteit.

Alcatel Idol 4S

Er is één gebied waar de Idol 4S het niet helemaal haalt bij andere vlaggenschepen, en dat is in de gekozen chipset. Alcatel gebruikt de Snapdragon 652 van Qualcomm. Dat is een chipset die we doorgaans eerder in mid-range smartphones zien; de andere vlaggenschepen van dit voorjaar krijgen een Snapdragon 820 mee. Overigens maakt dat in de praktijk niet zo heel veel uit: de 1,8 GHz octa-core processor van de 625 is meer dan krachtig genoeg om vrijwel alle apps soepel te laten lopen. Maar voor echte krachtpatsers moet je nog wat meer geld uitgeven.

Idol 4

Dat Alcatel zijn budgetroots niet vergeten is, laat het bedrijf zien met de Alcatel Idol 4. Qua specificaties slechts een klein stapje onder de 4S, maar qua prijs vele traptreden lager. De Idol 4 adviesprijs zou slechts 279 euro moeten zijn, waarmee het toestel haast een volle tweehonderd euro goedkoper is dan de 4S. 

De Idol 4 heeft een iets kleiner scherm van 5,2 inch met een lagere resolutie van 'slechts' Full HD. En hoewel ook dit model een octa-core processor heeft, beschikken de individuele cores ieder over net wat minder paardekracht. Tot slot heeft de camera een kleine downgrade gekregen: van 16 naar 13 megapixel.

Alcatel Idol 4S

Al met al zijn deze verschillen echter zo klein dat je ze in de praktijk maar met moeite zult zien. Met de twee toestellen naast elkaar op de beursvloer viel het minder scherpe beeld van de Idol 4 nog net op, maar dan moet je wel redelijk staren. De overige verschillen zullen waarschijnlijk zo klein uitpakken dat ze vrijwel geen effect hebben op het dagelijks gebruik. En dat maakt van de veel goedkopere Idol 4 een érg aantrekkelijk toestel dat in zijn prijsklasse haast ongeëvenaard is. 

Fratsen

Toestellen die met hun prijs-kwaliteitverhouding stevig hun mannetje staan dus. Toch heeft Alcatel er ook nog wat gimmicks aan toegevoegd die wat ons betreft achterwege hadden mogen blijven. Zo zijn beide toestellen voorzien van een 'Boom Key' die afhankelijk van de app die openstaat verschillende extra opties biedt. Op het homescreen laat de Boom Key met een spannend effect het weer in beeld verschijnen, vanuit de Gallerij kun je direct foto's bewerken. In Asphalt 8, een racegame, dient de Boom Key als boostknop. Een behoorlijke gimmick die we in de praktijk niet vaak verwachten te gebruiken. 

Alcatel Idol 4S

Dan is er nog de Virtual Reality-bril die Alcatel met de toestellen levert. Sterker nog: de bril dient tegelijkertijd als de verpakking voor beide smartphones. Je kunt de Idol 4 of 4S in de plastic houder schuiven om in een Virtual Reality-omgeving te duiken. Vervolgens kun je video's in 360 graden bekijken, of enkele simpele applicaties uitproberen. Een stuk toffer dan de Boom Key, maar wederom waarschijnlijk niet iets dat je meer dan een paar keer zult proberen.

Conclusie

Hoewel de Alcatel Idol 4-serie niet zo high-end is als sommige concurrenten die dit voorjaar verschijnen, komt de Chinese fabrikant al aardig in de buurt. En dat is al een indrukwekkende prestatie op zich, aangezien Alcatels adviesprijzen toch honderden euro's lager liggen. Wij zijn vooral benieuwd naar de Idol 4, die deze zomer het middensegment flink wakker kan gaan schudden. Daar hebben ze die 'Boom' helemaal niet voor nodig. 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden