Vergelijk 2.694.167 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Microsoft Lumia 950 vs. Samsung Galaxy S6

Achtergrond Vergelijking: Microsoft Lumia 950 vs. Samsung Galaxy S6
Door ,

Met de Lumia 950 hoopt Microsft eindelijk weer te kunnen wedijveren met andere giganten in het segment. In dit artikel legt GSMinfo.nl het toestel naast een van de meest prominente Android-smartphones van dit jaar: de Samsung Galaxy S6.

Microsoft heeft speciaal voor de introductie van Windows 10 Mobile twee nieuwe vlaggenschepen uitgebracht: de Lumia 950 en zijn grotere broer, de Lumia 950 XL. Beide toestellen hebben high-end specificaties en zijn degelijk gebouwd, met als grootste verschil dat de Lumia 950 een halve inch kleiner is dan de Lumia 950 XL.

Maar kan de Lumia 950 wedijveren met andere vlaggenschepen in hetzelfde segment? Om dit na te gaan leggen we Microsoft's nieuwe toestel naast een van de populairste high-end Android-toestellen van dit jaar: de Samsung Galaxy S6. In dit artikel nemen we je mee langs verschillende categorieën waarin we deze twee toestellen vergelijken en kijken welke smartphone nou eigenlijk beter is. 

Design

De Lumia 950 is uitgevoerd in mat plastic en heeft vooral een solide, zakelijke uitstraling. Ondanks dat het toestel niet gebouwd is van de luxe materialen die we bij sommige van zijn concurrenten zien voelt het toestel niet goedkoop aan: de Lumia 950 ligt stevig in de hand en is bovendien niet gevoelig voor vingerafdrukken. Het toestel is door zijn plastic behuizing niet erg zwaar, iets wat voor sommige gebruikers een voordeel kan zijn.

Samsung Galaxy S6 Edge

Samsung heeft het voor de Galaxy S6 anders aangepakt. Deze smartphone is uitgevoerd in verstevigd glas en metaal, wat het toestel met beide benen in het luxe segment plaatst. Aan de buitenkant bevindt zich een metalen rand die het glas aan beide kanten omlijst, met alleen een paar miniscule plastic uitsparingen voor de antennes. Doordat het toestel gemaakt is van metaal en glas voelt het toestel iets zwaarder aan, waardoor het toestel hoogwaardig aanvoelt in de hand.

Als we beide toestellen naast elkaar leggen wordt het duidelijk dat Samsungs materiaalkeuze er voor gezorgd heeft dat de Galaxy S6 een stuk luxer aanvoelt dan de Lumia 950. Dit betekent niet dat de Lumia 950 goedkoop aanvoelt of een slecht design heeft, maar de Galaxy S6 voelt dankzij zijn metalen frame en glazen achterkant meer aan als een high-end smartphone dan de Lumia 950 doet.

Winnaar: Galaxy S6

Beeldscherm en hardware

Zowel de Lumia 950 als de Galaxy S6 zijn uitgerust met een AMOLED-display met een resolutie van 1440 bij 2560 pixels. Afgezien van het feit dat de Lumia 950 een tiende inch groter is lijkt er weinig verschil te zijn tussen de displays op papier. Wanneer je beide toestellen naast elkaar houdt zul je ongetwijfeld een voorkeur hebben voor de kleurreproductie op een van beide toestellen, maar dit is eigenlijk niet te meten.

Onder de motorkap verschillen de twee titanen ook maar weinig. De Lumia 950 is uitgerust met een hexa-core Snapdragon 808 van Qualcomm met 3 GB werkgeheugen terwijl de Galaxy S6 aangedreven wordt door een Exynos 7 octa-core processor met 3 GB werkgeheugen, uit Samsungs eigen processorlijn. Ondanks dat de Exynos 7 in de praktijk wat beter zal presteren zijn beide processoren ruimschoots snel genoeg om vrijwel alle apps en games te kunnen draaien.

Het grote verschil in hardware zit 'm in vooral in de extra's. De Lumia 950 heeft een irisscanner aan boord voor het beveiligen van je telefoon en ondersteunt bovendien het gebruik van je smartphone als volwaardige PC met Windows Continuum. De Galaxy S6 heeft daarentegen een hartslagmeter en een barometer aan boord, wat mensen die hun smartphone voor fitness en gezondheid gebruiken misschien meer aanspreekt. 

Winnaar: onbeslist

Microsoft Continuum

Software

Dit is het aspect waar deze toestellen drastisch verschillen vertonen. Microsoft's Lumia 950 is uitgerust met Windows 10 Mobile, de mobiele versie van zijn nieuwe besturingssysteem. Deze software is opgezet om je in één oogopslag toegang te bieden tot al je notificaties en updates van je favoriete apps. Deze apps zijn ingedeeld in vierkante tegels die je in diverse maten kunt instellen welke tegelijkertijd live de informatie weergeven uit de betreffende app. Het nadeel is dat er voor Windows 10 momenteel nog lang niet zo veel apps zijn dan voor Android of iOS.

Microsoft kan daarnaast Windows 10 van updates voorzien zonder tussenkomst van providers doordat het de software in twee stukken opgedeeld heeft. Doorgaans dienen updates die het radio-gedeelte van het toestel aanpassen eerst door een provider gekeurd te worden, maar Microsoft heeft deze losgekoppeld van het besturingssysteem zelf. Zo kunnen Windows 10-updates naar gebruikers worden uitgerold zonder dat providers hun goedkeuring hoeven te verlenen.

Op de Galaxy S6 loopt Android 5.1 Lollipop, het immens populaire besturingssysteem van Google. Over Android heen heeft Samsung een eigen laag gegoten die TouchWiz heet, waardoor het gehele besturingssysteem er net iets anders uitziet dan hoe Google het bedoelde. Daarnaast zijn vrijwel alle systeemapps door Samsung zelf geleverd en worden updates naar nieuwere versies ook door Samsung afgehandeld. 

Dankzij TouchWiz heeft de Galaxy S6 een flink aantal features aan boord die andere Android-smartphones niet hebben. Zo kun je gemakkelijk nieuwe thema's installeren om de interface een eigen smaak te geven, is het mogelijk om twee apps naast elkaar te gebruiken met Multiwindow en heeft Samsung allerlei functionaliteit aan de camera toegevoegd om fantastische foto's te schieten. Daarnaast kun je al je favoriete apps en games zo uit de Google Play Store halen.

Het is in deze categorie lastig om een echte winnaar aan te wijzen, aangezien beide systemen hun voor- en nadelen hebben. De Galaxy S6 en Android in het algemeen hebben een grote voorsprong als het om apps gaat, maar voor sommige gebruikers zou de snelheid en simpliciteit van Windows 10 zeker een factor kunnen zijn. Toch roepen we voorzichtig de Galaxy S6 tot winnaar uit omdat Android als geheel volwassener en verder doorontwikkeld is dan Windows 10. Dit kan in de toekomst veranderen en we willen Windows 10 dan ook zeker niet afschrijven, maar momenteel is Android net een stapje verder.

Winnaar: Galaxy S6

Camera

De Lumia-serie van voorheen Nokia en nu Microsoft staat er om bekend nooit te bezuinigen op de gebruikte hardware in de camera-afdeling van zijn toestellen. Dit is voor de Lumia 950 niet anders, want het toestel heeft een zogeheten PureView-camera aan boord. Deze camera's hebben optische beeldstabilisatie, een Xenon-flitser en Zeiss-lenzen als standaardfeatures, wat voor erg goede foto's en video's zorgt. Dit bleek dan ook toen we het toestel onder handen namen in onze review: foto's zijn scherp en zelfs met weinig licht kun je nog goede plaatjes schieten.

Samsung heeft in de Galaxy S6 gekozen voor een 16-megapixelsensor van Sony die in de praktijk bijzonder goed scoort. In onze review viel ons op dat de camera in vrijwel alle omstandigheden uitstekend presteert terwijl de app zelf binnen een seconde klaar is om op te nemen. Door het ietwat gevoeligere diafragma ten opzichte van eerdere toestellen kun je ook 's nachts of bij weinig licht scherp beeld met weinig ruis produceren.

In deze categorie is geen winnaar aan te wijzen. Beide smartphones bevinden zich qua camera-prestaties aan de top en de verschillen in prestaties zijn dusdanig marginaal dat het eigenlijk niet uitmaakt welke van de twee je gebruikt als je de camera het belangrijkst vindt. Het is een kwestie van smaak welke camera-software je het meest bevalt, maar zowel de Windows 10-app als Samsungs camera-app presteren meer dan uitstekend. 

Winnaar: onbeslist

Microsoft Lumia 950

Prijs

Zowel de Lumia 950 als de Galaxy S6 bevinden zich qua aanschafprijs met twee benen in het hogere segment. Op moment van schrijven is de Lumia 950 zo'n 50 euro duurder dan de Galaxy S6, maar dit kan nog flink veranderen, gezien het feit dat de Lumia 950 nog niet zo lang uit is als de Galaxy S6. 

Beide toestellen hebben ook nog een aantal varianten die je kunt overwegen. Zo is de iets grotere Lumia 950 XL ietwat sneller, maar is deze ook meteen zo'n honderd euro duurder. In het Samsung-kamp kun je ook nog de gebogen variant van de S6 overwegen, de verder identieke Galaxy S6 Edge, die voor een kleine honderd euro meer over de toonbank gaat. Daarnaast is er ook een phablet-versie van deze gebogen smartphone, de Galaxy S6 Edge Plus, die voor nog eens honderd euro meer te krijgen is. 

Conclusie

De Lumia 950 is wat ons betreft een goede poging on Windows 10 in het high-end segment neer te zetten met een vlaggenschip-smartphone. De telefoon is snel, bevat degelijke hardware en introduceert innovaties als authenticatie met een irisscan en het gebruik van je telefoon als volwaardige desktop-PC. Ondanks dat Windows 10 nog in de kinderschoenen staat voorziet het besturingssyteem op efficiënte manier in al je basisbehoeften als smartphonegebruiker.

Als we alle aspecten die we besproken hebben in deze vergelijking meenemen, daarentegen, zijn we toch geneigd de Galaxy S6 tot winnaar van deze vergelijking uit te roepen. De Galaxy S6 is uitgevoerd in luxere materialen en draait een besturingssysteem dat gewoon volwassener is op dit punt. Hij is daarnaast op dit moment iets goedkoper dan Microsoft's vlaggenschip, wat hem een aantrekkelijkere koop maakt dan het toestel van Microsoft.

Toch is de Lumia 950 een capabele smartphone die meer dan zijn mannetje staat. Door de snelle hardware en degelijke bouwkwaliteit kan het toestel zich absoluut meten met de concurrentie. Als het ecosysteem van Windows 10 wat apps betreft verder groeit wordt het toestel nog aantrekkelijker 

WinnaarGalaxy S6

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden