Vergelijk 2.555.799 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

De beste Android-smartphones van 2015

Achtergrond De beste Android-smartphones van 2015
Door ,

Het jaar 2015 zit er al weer bijna op. Het was weer een druk jaar op Android-gebied en er zijn veel nieuwe toestellen op de markt verschenen. In dit artikel blikt GSMinfo.nl met je terug op de beste Android-smartphones van dit jaar.

In het afgelopen jaar zijn er talloze nieuwe smartphones met Google's besturingssysteem op de markt gekomen. Van de high-end Galaxy S6 Edge tot aan de goedkope Moto E: Android biedt voor ieder wat wils. Om deze enorme diversiteit te vieren heeft GSMinfo.nl uit al deze toestellen een selectie gemaakt om de beste Android-smartphones van dit jaar aan te wijzen. Ieder van deze toestellen heeft unieke eigenschappen die het wat ons betreft een van de beste toestellen van het jaar maakt.

Samsung Galaxy S6 Edge

Toen Samsung zijn nieuwe vlaggenschip presenteerde betekende dit een nieuw tijdperk voor de Koreaanse firma. Nog nooit eerder kwam er een smartphone die van zulke luxe materialen gebouwd was uit de stal van Samsung, met daarbij nog een tweede model die een gebogen scherm had. Als we daarbij nog de razendsnelle hardware en het fors verbeterde TouchWiz toevoegen hebben we een ware winnaar in handen die zich onder de absolute top mag rekenen in Android-land.

In deze lijst kiezen we bewust voor de Galaxy S6 Edge, vanwege het inventief gebruiken van een gebogen scherm. Wat ons betreft is het een van de mooiste toestellen ooit gemaakt en voegt de gebogen rand ook nog eens een aantal nuttige functies toe aan de gebruikservaring. Zo kun je langs de rand je favoriete contacten vastzetten en zelfs de rand op laten lichten met de kleur van deze contactpersoon wanneer deze je belt. 

 • 5,1 inch gebogen AMOLED-scherm met resolutie van 1440 bij 2560 pixels
 • 2,1 GHz octa-core processor uit eigen stal, bijgestaan door 3 GB werkgeheugen
 • 16-megapixelcamera aan de achterkant, 5-megapixelcamera aan de voorkant
 • 32 GB niet-uitbreidbare opslag, ook verkrijgbaar met 64 en 128 GB
 • Loopt op Android 5.1 Lollipop met Samsung's TouchWiz

Huawei Nexus 6P

Dit jaar was een ware mijlpaal voor Google's Nexus-programma doordat er twee toestellen onder deze noemer werden uitgebracht. Het was ook voor het eerst dat een fabrikant een echt luxe, high-end toestel neerzette met dezelfde software-ervaring die we gewend zijn van de Nexus-serie. Huawei's Nexus 6P combineert strak aluminium en metaal met razendsnelle interne hardware om de meest high-end Nexus ooit af te leveren. 

Onder de motorkap loopt Android 6.0 Marshmallow, exact zoals Google het bedoeld heeft. Hiermee wordt de Nexus 6P de vertegenwoordiger bij uitstek van hoe Android er uit zou moeten zien. Gecombineerd met nieuwe innovaties zoals de Nexus Imprint-vingerafdruklezer, Doze en App Standby is de Nexus 6P hét luxe ideaalbeeld van hoe een high-end Android-smartphone er uit zou moeten zien. 

 • 5,7 inch AMOLED-scherm met resolutie van 1440 bij 2560 pixels
 • 2,0 GHz octa-core processor, bijgestaan door 3 GB werkgeheugen
 • 12,3-megapixelcamera aan de achterkant, 8-megapixelcamera aan de voorkant
 • 32 GB niet-uitbreidbare opslag, ook verkrijgbaar in 64 GB
 • Loopt op Android 6.0 Marshmallow zoals Google het bedoeld heeft

Sony Xperia Z5 Compact

De vraag naar smartphones groter van 5 inch in de vorm van phablets lijkt ieder jaar alleen maar toe te nemen. Gelukkig vergeet Sony de liefhebbers van kleinere smartphones niet, want de Japanse firma heeft voor deze groep een kleinere variant op zijn vlaggenschip uitgebracht. De Xperia Z5 Compact heeft onder de motorkap dezelfde razendsnelle hardware als zijn grotere broers, maar dan in een kleiner jasje. Ideaal als je kleine handen hebt of gewoon niet van grotere smartphones houdt.

Naast de degelijke hardware heeft Sony ook een aantal handige apps toegevoegd aan Android, met name gericht om gebruik te maken van de krachtige multimediamogelijkheden die het toestel aan boord heeft. Zo kun je direct video's bewerken met Movie Creator en is Sony's camera-app bijzonder uitgebreid te noemen. Ook multimediafanaten kunnen dus hun hart ophalen met de Z5 Compact. Genoeg dus om het toestel de beste kleine high-end smartphone van 2015 te noemen.

 • 4,6 inch IPS-scherm met resolutie van 720 bij 1280 pixels
 • 2,0 GHz octa-core processor met 3 GB werkgeheugen
 • 23-megapixelcamera aan de achterkant, 5,1-megapixelcamera aan de voorkant
 • 32 GB opslagruimte, uit te breiden met microSD tot 128 GB
 • Loopt op Android 5.1 Lollipop met extra apps van Sony

Motorola Moto X Play

De Motorola Moto X Play is wat ons betreft ook een van de beste smartphones van 2015 in zijn specifieke categorie. Ondanks dat het toestel niet het meest luxe toestel in zijn serie is heeft hij één groot voordeel over zijn concurrenten: zijn enorme batterij. Met een capaciteit van maar liefst 3630 mAh streeft hij veel andere smartphones gemakkelijk voorbij, want je kunt immers twee dagen doen met een enkele acculading. 

Deze lange batterijduur wordt mede mogelijk gemaakt doordat Motorola niet de meest krachtige processor gekozen heeft maar een bijzonder efficiënte chip uit het middensegment in de Moto X Play gezet heeft. Dit zorgt voor vlotte prestaties met toch die lange batterijduur. Verder levert Motorola een paar eigen apps mee met wat verder een standaardversie van Android is, wat het toestel haast Nexus-achtig maakt.

 • 5,5 inch LCD-scherm met resolutie van 1080 bij 1920 pixels
 • 1,7 GHz octa-core processor met 2 GB werkgeheugen
 • 21-megapixelcamera aan de achterkant, 5-megapixelcamera voor selfies
 • 16 GB opslagruimte ingebouwd, uit te breiden met microSD tot wel 128 GB
 • Loopt op Android 5.1 Lollipop met enkele apps van Motorola

Beste goedkope smartphone met Android: Motorola Moto G (2015)

De Motorola Moto G (2015) is terug te vinden in een lager segment dan de andere toestellen in dit artikel, maar is toch het vermelden waard. De Moto G (2015) biedt namelijk in zijn prijsklasse de beste smartphone die je voor dat bedrag kunt kopen, waardoor hij wat ons betreft ook tot een van de beste smartphones van 2015 behoort.

Voor een kleine 200 euro krijg je namelijk een 5 inch smartphone die bijzonder volledig is uitgerust. Zo heeft deze telefoon een camerasensor met maar liefst 13 megapixels terwijl zich onder de motorkap een krachtige quad-core processor bevindt. Motorola heeft ook de Moto G alleen wat extra apps meegegeven, waardoor de software-ervaring ook hier vergelijkbaar is met een Nexus-toestel. Als laatste extraatje heeft Motorola de Moto G ook nog eens waterdicht gemaakt.

 • 5 inch LCD-scherm met resolutie van 720 bij 1280 pixels
 • 1,4 GHz quad-core processor met 1 GB werkgeheugen
 • 13-megapixelcamera aan de achterkant, 5-megapixelcamera aan de voorkant
 • 8 GB opslagruimte ingebouwd, met microSD-ondersteuning tot 32 GB
 • Loopt op Android 5.1 met enkele apps van Motorola

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden