Vergelijk 3.385.701 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Gametelefoon kopen? Let op deze 5 punten!

Achtergrond Gametelefoon kopen? Let op deze 5 punten!
Door ,

Games spelen op een smartphone wordt voor steeds meer mensen toegankelijk. Een ruime meerderheid van de Nederlanders heeft een smartphone bezit, waardoor ontwikkelaars van mobiele games een belangrijke speler zijn geworden binnen de game-industrie. Maar hoe vind je nou de beste smartphone voor games?

Door de toename van smartphonegebruikers, groeit het percentage mobiele gamers logischerwijs ook. Er zijn maar weinig smartphonebezitters die nog nooit een spel gedownload en gespeeld hebben op hun telefoon. Dit gaat van simpele mobiele games tot diepgaande spellen van grote game-uitgevers zoals Call of Duty Heroes.

Toch is het zo dat de ene smartphone een stuk geschikter is voor gaming dan de andere. Waar moet je nu precies op letten als je een geschikte game telefoon gaat kopen? Wat is de beste smartphone om op te gamen? Wij zetten de belangrijkste aspecten op een rijtje voor je.  

Scherm

Wanneer je van plan bent om een gametelefoon te gaan kopen, is het allereerst handig dat je een geschikt scherm kiest. Een gamer wil duidelijk alles op één scherm zien: de gameplay, een eventuele map en andere belangrijke gerelateerde gameplay features. Het is daarom wellicht verstandig om een game telefoon te kiezen met een scherm dat niet al te klein is. Wees je ervan overigens van bewust dat de grootte van je scherm ten koste gaat van je batterijduur.

Naast de grootte van je scherm is de schermresolutie van een game telefoon van belang. Hoe beter de resolutie is, des te beter zien de graphics van games eruit. Vanzelfsprekend is dit een essentieel onderdeel van je spelervaring. Het is daarom verstandig hier alert op te zijn wanneer je een game telefoon gaat kopen. Fabrikanten van high-end smartphones kiezen tegenwoordig meestal voor QHD-beeldschermen met een resolutie van 1440x2560 pixels en een pixeldichtheid van meer dan 500 pixels per inch. Hoe hoger de PPI, des te hoger de resolutie van het scherm.

AMOLED- en IPS-LCD-schermen zijn momenteel de beste en meest gebruikte keuze voor schermen van hogere kwaliteit. AMOLED is goed voor felle kleuren en een langere batterijduur, terwijl IPS-LCD een natuurlijkere kleurweergave biedt. Beide schermen hebben voor- en nadelen, dus is er niet direct een winnaar van de twee te noemen. Enkele voorbeelden van telefoons met een goed scherm zijn de Samsung Galaxy S6, met een Super AMOLED scherm, en de Motorola Moto X Style, met een IPS-LCD-scherm.

Geluid

Naast het beeld, is geluid een belangrijke factor tijdens het spelen van games. De geluidskwaliteit van een telefoon wil weleens verschillen. Zelfs bij dure smartphones komt het regelmatig voor dat het geluid wat steken laat vallen. Let daarom goed op als je een telefoon koopt waarop je wilt gaan gamen dat ook het geluid van de telefoon goed aangeschreven staat. Het bederft je spelervaring wanneer je een game speelt die er goed uitziet, maar waarvan het geluid niet goed uit de verf komt.

Wanneer je op zoek bent naar een telefoon met geluid van hoogwaardige kwaliteit, dan kun je overwegen om een iPhone 6S of 6S Plus te nemen. Bij Apple telefoons wordt namelijk veel aandacht besteed aan de kwaliteit van de audio en dat is goed te horen.

Processor en werkgeheugen

Zorg dat er op je nieuwe telefoon een waardige processor zit. Zowel de CPU (central processing unit) als de GPU (graphics processing unit) hebben veel invloed op de verwerking van data op je smartphone. Tegenwoordig zijn er telefoons in omloop met octa-core en dubbele quad-core processoren, maar de hoeveelheid cores zegt eigenlijk maar weinig over de prestaties van de telefoon in zijn geheel. Het is bijvoorbeeld niet zo dat een quad-core processor maar half zo goed presteert als een octa-core.  

Het interne geheugen, ook wel werkgeheugen genoemd, is één van de belangrijkste onderdelen als het gaat om de prestaties van je smartphone. Wanneer je games wilt spelen op een telefoon, is het werkgeheugen het element waardoor een game soepel draait of niet. Zorg ervoor als je een game telefoon wilt kopen dat hij op zijn minst 2 GB werkgeheugen heeft. Er is niets vervelender dan een trage game die hapert, omdat je systeem het niet aankan. Als dit het geval is op je telefoon, is onder andere het werkgeheugen vaak een aanleiding, omdat de processor niet goed zijn werk kan doen.

Je kunt het beste kiezen voor een telefoon met 3GB werkheugen. Dit is goed haalbaar, aangezien de meeste high-end smartphones er tegenwoordig wel over beschikken. De iPhone 6S is eigenlijk de enige uitzondering, maar Apple heeft iOS zo geoptimaliseerd dat de meegeleverde 2GB ook al meer dan genoeg is.

Batterij

De batterijduur is ook iets om over na te denken wanneer je een smartphone aanschaft waarop je wilt gaan gamen. Actief gebruik van een smartphone kan ervoor zorgen dat de batterij binnen no-time leeggezogen wordt, vooral wanneer er zware applicaties als games op worden gedraaid. Het is dan ook niet fijn om telkens rekening te houden met de batterijduur van je telefoon. Het liefst speel je onbezorgd mobiele games, wanneer je wilt! Gelukkig wordt de batterijduur van smartphones steeds beter en zijn smartphones in een hogere prijsklasse vaak sneller op te laden.

De capaciteit van een smartphonebatterij wordt meestal uitgedrukt in mAh, wat staat voor Milliampère-uur. Hoe lang de batterij van iemands telefoon meegaat hangt uiteraard ook samen met het energieverbruik van een telefoon zelf en de activiteiten die de gebruiker op zijn of haar telefoon uitvoert. Zo is Apple's iOS doorgaans net een stukje energiezuiniger dan Android. Doorgaans kun je de dag wel doorkomen met een toestel dat 3000 mAh of meer heeft. De Motorola Moto X Play is een echte kei op het gebied van accuduur, met een indrukwekkende capaciteit van 3630(!) mAh.

Besturingssysteem

De hardware van een telefoon is erg belangrijk, maar ook de software mag niet onderschat worden. Nieuwe versies van software kunnen ervoor zorgen dat de hardware beter presteert en de telefoon efficiënter handelt met het energieverbruik. Bovendien zijn er games en apps die enkel compatible zijn met het nieuwste besturingsprogramma.

Zorg er daarom voor als je een game telefoon wilt kopen, dat deze is voorzien van het nieuwste besturingssysteem. Zo kun je het maximale uit je smartphone halen en is de kans het grootst dat de ontwikkelaar nog enige tijd door zal gaan met het maken van eventuele updates.

Wanneer je een gametelefoon wilt aanschaffen, zijn er dus behoorlijk wat elementen die je aandacht verdienen. Toch is het rendabel om deze aandachtspunten na te gaan, want het verschil tussen een geschikte en een ongeschikte gametelefoon is direct merkbaar tijdens het spelen.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden