Vergelijk 3.033.696 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: LG X Cam en X Screen

Achtergrond Hands-on: LG X Cam en X Screen
Door ,

LG wist deze week te verrassen met de modulaire LG G5, een high-end smartphone met verwisselbare accessoires. Maar ook in het middensegment is de Koreaanse fabrikant aan het innoveren. De LG X Screen en X Cam zijn op het eerste gezicht degelijke middenklassers, maar blijken beide unieke features te bieden.

LG wist deze week te verrassen met de modulaire LG G5, een high-end smartphone met verwisselbare accessoires. Maar ook in het middensegment is de Koreaanse fabrikant aan het innoveren. De LG X Screen en X Cam zijn op het eerste gezicht degelijke middenklassers, maar blijken beide unieke features te bieden. 

LG X Screen

De LG X Screen beschikt over een dubbel scherm, en is daarmee in feite een goedkoop alternatief voor de LG V10 die begin dit jaar verscheen. De X Screen heeft een scherm van (ongeveer) 5 inch, met daarboven nog een smal strookje scherm van iets minder dan 2 inch. Het eerste scherm toont alle informatie die je normaal van een smartphone verwacht, het tweede scherm is voor extra info. 

LG-MWC

Helaas is de hoeveelheid extra info die je op het tweede schermpje kan tonen vrij beperkt. Staat het toestel aan, dan kunnen er snelkoppelingen gezet worden naar je favoriete apps. Zo heb je altijd je browser en Snapchat bij de hand, bijvoorbeeld. Ook notificaties kunnen er getoond worden, of een korte door jou gekozen tekst. Op stand-by kunnen alleen die tekst of je notificaties daar getoond worden. 

Leuk bedacht, maar in de praktijk zal het waarschijnlijk weinig opleveren. Een snelkoppeling permanent in beeld vonden wij wat afleidend, en naar het homescreen switchen om de snelkoppeling in beeld te krijgen zoals op een 'gewone' smartphone kost slechts één druk op de knop extra. Permanent de klok in beeld terwijl het toestel op stand-by staat, inclusief nieuwe notificaties, is handig, maar hetzelfde effect wordt bereikt met een always on-scherm zoals in de LG G5 zit. 

LG-MWC

LG X Cam

Net zo gimmicky maar een stuk nuttiger is de dubbele camera in de LG X Cam. Die maakt het mogelijk om extra brede foto's te schieten. Open je de camera-app, dan heb je de keuze uit een 'normale' foto of een extra brede. Zodra je probeert uit te zoomen worden beide camera's ingezet voor dat brede beeld. Het leek op LG's stand te zorgen voor foto's die niet alleen zeer breed waren, maar ook scherp en kleurrijk. De extra functionaliteit werkt dus niet alleen goed, maar lijkt nog praktisch nut te hebben ook.

Hoewel de LG X Cam en de LG X Screen onderdeel zijn van dezelfde reeks, zitten er flinke verschillen tussen de twee toestellen. De X Cam heeft een gebolde plastic achterkant, terwijl de X Screen van achteren plat glas biedt. Ook de software lijkt op aparte plekken te verschillen. Ze lopen beide op een aangepaste versie van Android 6.0 Marshmallow, maar beschikken over een net iets andere set meegeleverde applicaties. Mogelijk trekt LG de software van de twee toestellen nog gelijk voor de release, maar voor nu is het een wat opmerkelijk, maar niet heel storend verschil.

LG-MWC

Conclusie

Ook in de hardware zitten verschillen. De X Cam heeft een octa-core processor, de X Screen 'slechts' een quad-core. Eerlijkheid gebied ons te zeggen dat wij het prestatieverschil niet echt merkten. Beide toestellen leken soepeltjes te lopen, waarbij apps snel en vloeiend in beeld verschenen. De X Cam heeft ook nog een iets hogere beeldresolutie, en het beeld zag er dan ook iets scherper uit.

Met de LG X Cam en X Screen doet LG interessante dingen in het middensegment. Dat lijkt bij de X Cam vooralsnog wat nuttiger uit te pakken dan bij de X Screen, maar dat betekent niet dat we dat laatste toestel alvast moeten afschrijven. Deze smartphone biedt nog altijd degelijke hardware voor een lage prijs, en met zijn gimmick weet hij nog altijd op te vallen tussen de vrij generieke concurrentie. Maar als wij moeten kiezen, gaat onze voorkeur vooralsnog uit naar de X Cam. 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden