Vergelijk 2.453.481 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Preview: Sony Xperia X, Xperia X Performance en Xperia XA

Achtergrond Preview: Sony Xperia X, Xperia X Performance en Xperia XA
Door ,

Met de nieuwe Sony Xperia X-reeks probeert de Japanse fabrikant zijn vlaggenschepenreeks opnieuw uit te vinden. Dat doen ze niet met alsmaar krachtigere hardware, maar met slimme innovaties.

In een wereld waar smartphones vaak al maanden voor de release uitgelekt en wel op internet opduiken, wist Sony het Mobile World Congress op maandagochtend af te trappen met een verrassing. Het bedrijf presenteerde een nieuwe reeks vlaggenschepen. Het ging echter niet om een voortzetting van de Xperia Z-reeks, maar de introductie van de Xperia X, Xperia X Performance en de Xperia XA.

Sony ziet, net als veel andere fabrikanten in, dat de wapenwedloop op hardwaregebied van de afgelopen jaren een aflopende zaak is. Processors worden nog altijd ieder jaar krachtiger, maar het effect dat al die extra kracht heeft op de gebruikservaring is vrij beperkt. De Sony Xperia Z5 die eind vorig jaar verscheen was bijvoorbeeld een prima toestel, maar in de praktijk slechts een kleine verbetering ten opzichte van de Xperia Z3 uit 2014.

Sony MWC

Daarom zet Sony in op verschillende innovaties die een daadwerkelijk effect moeten hebben op het gebruikgemak. Dat is volgens de Japanse fabrikant van deze nieuwe X-reeks, en de features zijn dan ook terug te vinden op alle smartphones die vandaag werden aangekondigd. GSMinfo.nl kon de toestellen vast uitproberen op de beursvloer, en neemt de features even met je door. 

Voorspellende autofocus

Allereerst is er Predictive Hybrid Autofocus, een techniek die zou moeten helpen bij het scherpstellen van bewegende beelden. Nadat je op het touchscreen een object of persoon aanraakt houdt de Xperia X de beweging daarvan bij, en blijft de focus daarop staan. Zo heb je tijdens een voetbalpotje altijd de bal scherp in beeld, en tijdens het dansen kun je de focus op één danser leggen. 

De technologie werd gedemonstreerd op Sony's stand, met verschillende kleurrijke, druk bewegende ballen. En het moet gezegd worden: de focus bleef vrij consistent werken. Althans, zolang de bal in beeld bleef. Verliet de bal even het beeld, dan was de focus bijna altijd compleet weg en moest de focus opnieuw ingesteld worden. Het is nog even afwachten hoe vaak deze techniek van pas komt in de praktijk, maar vooralsnog is het veelbelovend.

Sony MWC

Adaptive Charging

Nog veel meer in nevelen gehuld is Adaptive Charging, dat Sony in samenwerking met Qnovo heeft ontwikkeld voor de Xperia X. Deze batterijbesparende technologie zou moeten leren van hoe jij je telefoon gebruikt, en op basis daarvan het batterijverbruik zoveel mogelijk beperken. Als er apps zijn die je lange tijd niet gebruikt, wordt er bijvoorbeeld ook geen accu door verbruikt. 

Volgens Sony zorgt de technologie ervoor dat de Xperia X-serie twee dagen zonder opladen kan, en dat bovendien de accuduur er niet op achteruit gaat na twee jaar dagelijks gebruiken en opladen. Wij konden het op de beurs niet testen; daarvoor hebben we het toestel te kort kunnen proberen. We hopen echter dat deze technologie doet wat Sony belooft, want op papier is de batterijcapaciteit van de Xperia X-toestellen vooralsnog niet erg indrukwekkend.

Designtaal en materiaalkeuze

De drie toestellen spreken dezelfde designtaal, maar verschillen in materiaalkeuze. Allen hebben ze een moderne look met metalen randen en een voorkant die gedomineerd wordt door het scherm. De goedkopere Xperia XA beschikt echter over een plastic achterkant, terwijl de X en X Performance een aluminium achterkant hebben. Bij de X Performance is dat aluminium geborsteld voor een extra design flourish, en bovendien is de behuizing van dat toestel waterdicht.

De drie toestellen zien er allemaal aantrekkelijk uit, maar verwacht geen grote innovaties op het gebied van design. Er zijn kleine aanpassingen gemaakt ten opzichte van de Xperia Z5, maar in ieder geval qua ontwerp lijken deze toestellen prima in de Xperia Z-serie te passen. Niet erg: die smartphones waren óók erg mooi.

Hoewel de Xperia X en X Performance er indrukwekkend uitzagen, waren wij stiekem vooral ook onder de indruk van de Xperia XA. Dat toestel heeft een iets lagere resolutie dan zijn broers en een wat minder luxueuze behuizing, maar kan verder aardig mee. De software, features, camera en andere belangrijke onderdelen zijn sterk vergelijkbaar met de andere twee smartphones in de serie. Dat maakt van de Xperia XA, met een adviesprijs van 299 euro, een zeer aantrekkelijke mid-end smartphone.

Sony MWC

Spetteren met innovatie?

Vooralsnog lijkt Sony enkele interessante innovaties toe te passen op zijn vlaggenschepen. Het is in ieder geval genoeg om de high-end smartphones van het bedrijf weer spannend te maken. Dat ontbrak de laatste paar jaren wel eens: de Xperia Z-smartphones waren vrij consistent goed, maar de stapjes tussen de verschillende modellen werden op een gegeven moment zo klein dat geen consument het verschil nog zag.

Met de Xperia X-serie lijkt Sony de innovatie weer een beetje terug te zetten, en gelijk een goede line-up neer te zetten in verschillende prijsklassen. Helaas verschijnen de drie smartphones pas deze zomer in Nederland, en het is te hopen dat de concurrentie niet voor die tijd Sony's nieuwe features weet te stelen. Wellicht kan de fabrikant dan weer eens een spetterende launch neerzetten.

Sony Xperia X beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 15,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 16,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 16,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 20,00 € 0,- Bekijken
Alle Sony Xperia X aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden