Vergelijk 3.377.544 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Handige apps voor in de auto: navigatie, flitspalen en meer

Achtergrond Handige apps voor in de auto: navigatie, flitspalen en meer
Door ,

Welke apps zijn er handig om te gebruiken in de auto? We zetten de apps op een rijtje voor wanneer je wil weten waar de files staan, waar er wordt geflitst en waar je het goedkoopst kan tanken. Met deze apps wordt je autorit opeens een stuk aangenamer!

Een smartphone kan in de auto verschrikkelijk handig zijn. Zo kan je hem gebruiken om te kijken waar de files staan, welke kant op moet (navigatie), waar de flitsers staan én waar je het goedkoopst en het dichtsbijzijnd kan tanken. Deze handigheden zijn allemaal verwerkt in apps die je kan downloaden. Daarom zetten we de beste apps voor in de auto hieronder voor je op een rijtje. En bedenk wel: het gebruiken van een smartphone tijdens het rijden is niet alleen verboden maar ook nog eens vrij gevaarlijk.

Files

Voordat je vertrekt kan het handig zijn om te kijken waar de files staan. Je kan natuurlijk luisteren naar de filemeldingen op de radio, maar ook op het internet is er zeer accurate file-informatie te vinden. Onderweg van de ANWB is zo'n voorbeeld. Daar krijg je een goed overzicht van de files op dat moment. Over het algemeen is de informatie bij de ANWB zeer betrouwbaar, maar het kan nooit kwaad om meerdere bronnen te raadplegen.

Onderweg

App name
 
Reizen

De Onderweg app van de ANWB brengt je in één app alles wat je onderweg nodig hebt: verkeersinformatie, mobiel parkeren, laadpalen, routes, tankstations, schadehulp en meer.

Play Store App Store

Een andere bron is bijvoorbeeld Waze. Die app komt nog een paar keer terug in dit overzicht, maar dat komt vooral omdat je naast filemeldingen bekijken er ook mee kan navigeren en flitsers erin verschijnen. Waze is ook een sociale app, dus alle informatie die je zelf aanlevert wordt gebruikt om Waze completer te maken. Aangezien er veel Wazers zijn in Nederland, is de informatie vaak het meest compleet op Waze. Een tijdje geleden werd Waze overigens ingelijfd door Google, dus alle file-informatie uit Waze is ook op Google Maps terug te vinden.

Waze

App name
 
Navigatie

Met Waze kan je gemakkelijk navigeren, alleen dan op een sociale manier. Alle Wazers zijn met elkaar verbonden, en geven elkaar dus ook informatie door. Waar files staan, waar de politie staat te flitsen en of er wegwerkzaamheden zijn. Er zit een heel puntensysteem aan vast, zodat je mooi kan zien wie van je vrienden er de grootste asfalttijger is.

Play Store App Store

Navigeren

Navigeren kan natuurlijk met een wijde variëteit aan apps. Uiteraard is Google Maps in staat je met gesproken instructies en al de weg te wijzen. Net als het eerdergenoemde Waze. Er is echter een nadeel aan die apps, en dat is dat ze stuk voor stuk gebruik maken van je internetbundel. Dat maakt natuurlijk niet uit wanneer je thuis de navigatie aan het instellen bent binnen het bereik van je wifi, of wanneer je een goede databundel hebt en de informatie gewoon downloadt via je 4G-verbinding. Maar wat als je nou in het buitenland zit, of in een gebied waar net geen bereik is?

Dan is er gelukkig HERE Maps. Met die app kan je offline kaarten opslaan, die je vervolgens kunt gebruiken om zonder internet overal heen te navigeren. Zolang je uiteraard de kaarten van dat gebied vantevoren hebt gedownloadt. Voordeel van HERE is dat de app volledig gratis is. Andere navigatie-apps waarin je offline kaarten kan downloaden, zoals TomTom, zijn vrij prijzig. Daar wint het volledig gratis HERE Maps het natuurlijk makkelijk van. Belangrijk: kaarten offline opslaan neemt wel nogal wat ruimte in op je interne geheugen. Zo kost heel Europa opslaan zo'n 9 GB.

HERE WeGo

App name
 
Navigatie

Met HERE WeGo kan je zowel online als offline navigeren. Vooral het offline navigeren is handig, want je kan kaarten van over de hele wereld op je telefoon inladen. Die kaarten nemen wel ruimte in, dus je moet wel genoeg intern geheugen hebben. Heel Nederland is 300 MB groot, maar heel Europa is weer bijna 10 GB. Gelukkig kan je per gebied kiezen of je de kaarten wil downloaden.

Play Store App Store

Flitsers

Zeg je flitsers, dan zeg je Flitsmeister. Als er ergens een flitser is in Nederland (of België), dan staat deze met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in de app. Je kan vantevoren Flitsmeister opstarten en kijken waar de popo staat te flitsen, maar dat is niet de meest ideale manier om de app te gebruiken. Veel handiger is om de applicatie op te starten en dan gewoon gaan rijden. Kom je in de buurt van een flitser, dan krijg je vanzelf een audiovisueel signaal dat je je aan de wettelijke snelheid moet houden. Handig én gebruikersvriendelijk. Als extra service geeft Fllitsmeister ook aan als er een ambulance langs jou komt, zodat je

Flitsmeister

App name
 
Reizen

Vermijd files, rij veiliger en voorkom boetes met Flitsmeister. De app heeft meer dan 600.000 gebruikers die allemaal bijdragen aan de meest up-to-date verkeersinformatie. 

Play Store App Store

Waze heeft overigens ook meldingen van fllitsers in de app staan. Die worden ook van het internet geplukt terwijl je aan het rijden bent, dus ook hier ben je relatief veilig. Het sociale component is wederom handig, want iedereen rapporteert de flitsers zodra ze worden gespot. Ook als een flitser is verhuisd, of gewoon naar huis is, krijg je dat al snel door van Wazers die langsrijden en rapporteren dat de flitser er niet meer staat. Als er genoeg mensen zeggen dat hij weg is, verdwijnt hij ook weer van de kaart.

Waze

App name
 
Navigatie

Met Waze kan je gemakkelijk navigeren, alleen dan op een sociale manier. Alle Wazers zijn met elkaar verbonden, en geven elkaar dus ook informatie door. Waar files staan, waar de politie staat te flitsen en of er wegwerkzaamheden zijn. Er zit een heel puntensysteem aan vast, zodat je mooi kan zien wie van je vrienden er de grootste asfalttijger is.

Play Store App Store

Tanken

Tanken is ook een wezenlijk onderdeel van het autoleven, en ook daarvoor bestaan weer de nodige apps. De meest opvallende (en met beste naam) is benzine-Jip. Die app zorgt ervoor dat je altijd het beste tankstation te pakken hebt. En met het beste bedoelen we natuurlijk het goedkoopste. Elke dag haalt benzine-Jip de prijzen van vrijwel alle tankstations op en geeft die dan weer op een kaart. De app vertelt je niet alleen waar je de goedkoopste brandstof kan vinden, maar ook hoeveel het kost om daar te komen vanaf je huidige locatie, qua benzinekosten.

Benzine-Jip

App name
 
Reizen

Goedkoop tanken? Benzine-Jip vertelt je waar je moet zijn. Elke dag opnieuw bekijkt de app de prijzen, en kan je zo haarscherp vertellen waar je het goedkoopst brandstof kan halen. De app werkt, ondanks de naam, niet alleen voor benzine maar ook voor diesel, LPG en autogas. Je krijgt een kaart te zien met daarop de meest voordelige pompstations bij jou in de buurt, en hoeveel het kost (qua benzine) om daar te komen. Super handig!

Play Store App Store

Een andere app die handig is als je bijna zonder peut zit, is Onderweg van de ANWB. Ook met die app vind je gemakkelijk tankstations in de buurt, al is het aanbod lang niet zo groot als bij benzine-Jip. Daarentegen vind je via Onderweg wel weer makkelijk tankstations die meedoen met de ANWB-spaaractie. De app heeft wel, in tegenstelling tot benzine-Jip, de ondersteuning voor tankstations voor elektrische auto's. Je kan zelfs heel specifiek selecteren welke aansluiting je auto heeft, zodat je nooit een probleem hebt met de stekker. Handig!

Onderweg

App name
 
Reizen

De Onderweg app van de ANWB brengt je in één app alles wat je onderweg nodig hebt: verkeersinformatie, mobiel parkeren, laadpalen, routes, tankstations, schadehulp en meer.

Play Store App Store

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden