Vergelijk 3.166.862 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Samsung Galaxy S7 vs. Galaxy S6

Achtergrond Vergelijking: Samsung Galaxy S7 vs. Galaxy S6
Door ,

De Samsung Galaxy S6 was één van de beste smartphones van 2015, en de Galaxy S7 moet de topper van 2016 worden. Maar wat is er nou allemaal verbeterd? GSMinfo.nl zet Samsungs vlaggenschepen naast elkaar in deze uitgebreide vergelijking.

De Samsung Galaxy S7 is het vlaggenschip van de Koreaanse fabrikant voor de komende maanden. De telefoon zou beschikken over het beste dat Samsung te bieden heeft, op elk mogelijk gebied. Maar is dat genoeg om de topper van vorig jaar te overtreffen? De Galaxy S6 was al een zeer geslaagde smartphone, en is inmiddels fors in prijs gezakt. Wij gaan in op de vijf grootste Galaxy S7 verbeteringen. 

1) Design: Hetzelfde, maar dan beter

Met het design van de Galaxy S6 wist Samsung ons aangenaam te verrassen in 2015. Jarenlang leek het Samsung aan designtalent te ontbreken. De smartphones van de fabrikant waren de definitie van 'degelijk': solide afgewerkt, maar verre van een genot voor het oog. Vorig jaar werden de plastic behuizingen eindelijk gedumpt voor een combinatie van metaal en glas. Het zorgde voor een geslaagd en premium ontwerp, en misschien wel de mooiste smartphone van 2015. De vraag was dan ook lange tijd hoe Samsung dat zou verbeteren in de Galaxy S7. 

Het antwoord: niet. Of, nou ja, nauwelijks. Op het eerste oog lijkt de Galaxy S7 vrijwel identiek aan zijn voorganger. Metaal en glas hebben nog altijd de overhand. De achterkant is iets meer gebold, maar daar blijft het grotendeels bij. Vinden we op zich prima: grote concurrent Apple vernieuwt zijn design bijvoorbeeld ook slechts eens in de twee jaar. Daarnaast is wat Samsung ons vorig jaar bracht stijlvol genoeg om ook dit jaar nog prima mee te kunnen.

Bovendien heeft Samsung de zwakke punten van het design van vorig jaar verbeterd. Zo is de Galaxy S7 een fractie dikker geworden, om ruimte te bieden aan een net iets grotere batterij. Verwacht geen fors verbeterde accuduur, maar het is wel genoeg om net een uurtje of twee langer zonder opladen te kunnen. Ook is er ruimte voor een microSD-geheugenkaart toegevoegd. Vorig jaar ontbrak die, nu kun je gelukkig weer zelf je opslagruimte uitbreiden. 

En de beste verbetering: de behuizing is (weer) waterdicht. Dat was de Galaxy S5 ook al, maar ontbrak in de Galaxy S6. De IP68-certificering van de Galaxy S7 garandeert dat je hem minstens een half uur op water van een meter diep kunt leggen zonder problemen. Je smartphone gebruiken in de stromende regen, bij het zwembad of onder de douche behoort weer tot de mogelijkheden. Een stukje stevigheid dat wij wel kunnen waarderen.

Samsung Galaxy S6 Edge+

2) Camera: Meer beeld met minder megapixels

Ook op cameragebied was de Galaxy S6 ijzersterk. De 16 megapixelcamera die achterop zat wist kekke kiekjes te maken onder de meeste omstandigheden. Foto's waren scherp, gedetailleerd en levendig van kleur. Samsung was in een flinke driestrijd verwikkeld met de LG G4 en de iPhone 6S, die ook mooie foto's afleverden, maar in de meeste situaties kon Samsung deze concurrentie prima aan.

Het is dan ook opmerkelijk te noemen dat Samsung het anders aanpakt met de Galaxy S7 camera. De fabrikant kiest met dit nieuwe model niet voor meer, maar minder megapixels: van 16 naar 12. Wel wordt er gekozen voor een groter diafragma: f/1.7 in plaats van f/1.9. Dat betekent dat de camera meer licht kan opvangen en dat ook foto's in situaties met weinig licht nog helderder zullen ogen.

De Galaxy S7 is daarnaast de eerste smartphone met een 'Dual Pixel'-sensor. Met deze techniek worden alle pixels ingezet om scherp te stellen bij een foto, terwijl dat bij andere camerasensors slechts een fractie van de pixels is. De focustijd zou daarmee fors omlaag moeten gaan: de Galaxy S7 camera kan in het donker tot wel vier keer zo snel scherpstellen als zijn voorganger. 

3) Hardware: vrede met Qualcomm

Net als vorig jaar heeft Samsung zijn vlaggenschip uitgerust met een eigen chipset. Dat is de Samsung Exynos 8890, een van de krachtigste chipsets die op dit moment beschikbaar zijn voor Android. Deze beschikt over een octa-core processor, waarvan vier cores lopen op 2,3 GHz en vier cores op 1,6 GHz. Ook is er 4GB werkgeheugen aanwezig. Samsung claimt dat de Galaxy S7 processor 50% sneller is dan de CPU in de Galaxy S6, en dat de GPU zelfs 77% sneller is. 

In de praktijk zul je het verschil waarschijnlijk nauwelijks merken. Voor dagelijks gebruik was de Galaxy S6 meer dan krachtig genoeg. Zit je de hele dag op Snapchat, WhatsApp of in je browser, dan levert al die extra kracht je hooguit enkele milliseconden tijdwinst op per dag. De Galaxy S7 scoort een stuk hoger in benchmarks, maar dat is vooral iets om online over te pochen. Een grote verbetering op papier, maar vermoedelijk een relatief kleine stap in de praktijk.

Samsung Galaxy S7

4) Formaat: een grote Edge

In 2015 bracht Samsung voor het eerst twee varianten uit van zijn vlaggenschip. Naast de Galaxy S6 verscheen ook nog de Galaxy S6 Edge. Dat laatste model had een gebogen scherm, maar was verder zowat identiek. Tussen de twee zat echter een prijsverschil van ruim honderd euro, en dat viel maar moeilijk te rechtvaardigen. In de praktijk voegde de 'Edge' namelijk maar weinig toe.

Dat lijkt Samsung zich ook te beseffen, en daarom zit er dit jaar een groter verschil tussen de twee toestellen. Het gebogen scherm van de Galaxy S7 Edge is dit jaar 5,5 inch groot, terwijl de Galaxy S7 'slechts' 5,1 inch is. De overige hardware is wel hetzelfde. Dit jaar krijg je voor honderd euro meer dus niet alleen een gebogen, maar ook nog eens een groter scherm. 

 

Samsung Galaxy S7

Galaxy S7 Edge Galaxy S6 & S6 Edge
Behuizing 

Glas en metaal

Glas en metaal Glas en metaal
Waterdicht? Ja, IP68-certificaat Ja, IP68-certificaat Nee
Schermformaat 5,1 inch 5,5 inch 5,1 inch
Resolutie 1440x2560 (576 ppi) 1440x2560 (534 ppi) 1440x2560 (576 ppi)
Camera 12 megapixel, f/1.7 12 megapixel, f/1.7 16 megapixel, f/1.9
Selfiecamera 5 megapixel, f/1.7 5 megapixel, f/1.7 5 megapixel, f/1.9
Software Android 6.0 Android 6.0 Android 5.0 (6.0 update)
Processor 8 cores (4x 2,3 GHz, 4x 1,6 GHz) 8 cores (4x 2,3 GHz, 4x 1,6 GHz) 8 cores (4x 2,1 GHz, 4x 1,5 GHz)
Werkgeheugen 4GB 4GB 3GB
Opslagruimte 32GB, uitbreidbaar met microSD

32GB, uitbreidbaar met microSD

32GB, niet uitbreidbaar
Batterijcapaciteit 3000 mAh 3600 mAh 2600 mAh

Samsung Galaxy S7

Conclusie

Op moment van schrijven is de Galaxy S6 verkrijgbaar voor minder dan 500 euro, en dat zal vermoedelijk alleen maar verder zakken nu de Galaxy S7 eraan zit te komen. Tussen de twee toestellen zit dus een prijsverschil van honderden euro's. Valt dat te rechtvaardigen, en welke Samsung-smartphone kun je straks het beste kopen?

Wij raden toch de Samsung Galaxy S7 aan. Hoewel je de krachtigere hardware waarschijnlijk zelden zult merken in het dagelijks gebruik, zijn andere verbeteringen cruciaal genoeg dat ze absoluut de moeite van het upgraden waard zijn. Een waterdicht design mét ruimte voor een microSD-kaart neemt direct de grootste zwakke punten van de Galaxy S6 weg, en ook de verbeterde camera is veelbelovend. Zuinige Hollanders zullen met de Galaxy S6 nog prima uit de voeten kunnen, maar wat ons betreft kun je beter nog even doorsparen voor de Galaxy S7. 

Samsung Galaxy S7 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 500 € 21,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 22,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 23,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 26,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 12 mnd 150 2000 € 43,50 € 12,00 Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 33,00 € 24,00 Bekijken
Alle Samsung Galaxy S7 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden