Vergelijk 2.623.179 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Zó bescherm je je privacy op een Android-telefoon: zes tips

Achtergrond Zó bescherm je je privacy op een Android-telefoon: zes tips
Door ,

We zetten steeds meer van onze persoonlijke gegevens op onze smartphones. Maar hoe zorgen we er voor dat je smartphone hier ook goed mee omgaat? GSMinfo.nl licht het toe.

Tegenwoordig kan vrijwel alles wat we digitaal regelen via je smartphone afgehandeld worden. Je bank heeft een app en zelfs overheidszaken zijn via de smartphone te beheren. Daarnaast is de smartphone voor velen de voornaamste manier van communiceren met vrienden, familie en iedereen om je heen. Het is dan ook belangrijk om te zorgen dat al deze zaken beschermd worden tegen mensen met kwaadaardige bedoelingen van buitenaf.

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om er voor te zorgen dat wat je met je smartphone doet beschermd is. In dit artikel helpen we je om bewuster met je Android-smartphone en persoonlijke gegevens om te gaan, om te zorgen dat deze gegevens ook echt persoonlijk blijven. Met de tips in dit artikel zorg je voor de ultieme beveiliging op je Android-telefoon.

Android App Permissies ESET Mobile Security

1) Let op je app permissies

Als je een app uit de Google Play Store installeert krijg je altijd een lijstje voorgeschoteld van welke permissies de app nou eigenlijk nodig heeft. Een app zoals Snapchat bijvoorbeeld zal om toegang vragen tot de camera, je contactpersonen en de galerij terwijl een online game toegang zal vragen tot het internet. 

Bij Android-versies ouder dan 6.0 Marshmallow geldt het 'alles of niets'-principe: of je geeft de app alles wat hij nodig heeft, of je installeert hem niet. Om deze reden is het belangrijk om altijd goed door de lijst met permissies heen te kijken om na te gaan of een bepaalde app wel netjes omgaat met je gegevens. Een widget om het weer te laten te zien zal bijvoorbeeld geen toegang tot je contactgegevens nodig hebben. Mocht zo'n app er dan wel om vragen is het raadzaam even uit te zoeken of de app wel goedaardig is. 

Vanaf Android Marshmallow worden app permissies per categorie pas geregeld op het moment dat een app toegang nodig heeft tot een bepaald onderdeel van je telefoon. Je krijgt op zo'n moment een melding in beeld waarmee je toegang kunt verlenen of kunt weigeren. Zo kun je goed in de gaten houden of een bepaalde app niet op de achtergrond een activiteit uitvoert waar jij het niet mee eens bent en deze permissie dan ook weigeren. 

2) Draai een antivirus app

Ondanks dat Google een geautomatiseerd proces heeft dat alle apps die in de Play Store gezet worden grondig analyseert op malware en andere narigheid is het altijd mogelijk dat er iets tussendoor glipt. Om deze reden is het aan te raden een antivirus app op je toestel te draaien die op zijn minst een scan uitvoert op de apps die je installeert. Deze apps zijn veelal betaald, maar veel fabrikanten hebben een gratis versie die met bijbetaling pas extra functies vrijgeven.

Met bijvoorbeeld de gratis versies van BitDefender of ESET heb je een antivirus-app aan boord die een korte scan uitvoert op alle apps die je installeert. Mocht er dan een app tussen zitten die door wat voor een reden dan ook toch kwaadaardige code bevat, dan zal een antivirus app deze alsnog voor je tegenhouden. Het is natuurlijk altijd mogelijk om een uitgebreider beveiligingsprogramma op je smartphone te installeren, zoals de betaalde versies van de eerder genoemde apps, maar de gratis versie is wat ons betreft genoeg om veilig te blijven.

3) Zet onbekende bronnen uit, gebruik alleen Google Play

De kracht van Android is dat de gebruiker altijd de keuze heeft om zelf te kiezen waar hij of zij apps vandaan haalt. Zo bieden diverse andere aanbieders hun eigen alternatief aan voor de Google Play Store en heeft Google Android voorzien van een 'onbekende bronnen'-optie waarmee apps van buiten Google Play op je toestel kunnen worden geinstalleerd. Met deze optie aangevinkt kun je ieder APK-bestand installeren.

Het grote gevaar van het aanvinken van deze optie is dat kwaadaardige websites of apps tijdens het gebruik je zo gemakkelijk downloads aan kunnen bieden die je niet op je toestel wil installeren. Ondanks dat je als gebruiker toch toestemming moet geven voor de installatie is er altijd het gevaar dat dit per ongeluk gebeurt. Gezien het grote aanbod van Google Play en het toegevoegde stukje beveiliging dat Google je hierbij biedt raden wij je met klem aan geen onbekende bronnen te installeren. Zo weet je zeker dat wat je installeert gecontroleerd is door Google.

4) Vergrendel je scherm en versleutel je telefoon

Het lijkt misschien vervelend om altijd je scherm te moeten ontgrendelen als je je smartphone wil gebruiken, maar het is een belangrijk obstakel als het gaat om het beschermen van de gegevens op je smartphone. Iemand kan op deze manier namelijk niet zomaar toegang krijgen tot je apps en gegevens als deze persoon fysiek toegang heeft tot je toestel. 

Maar er is nog een ander voordeel verbonden aan het vergrendelen van je toestel met een patroon of PIN. Veel smartphones met Android Lollipop of hoger hebben ondersteuning voor het versleutelen van de gegevens op je telefoon zodat deze niet uitgelezen kunnen worden zonder de bijbehorende PIN of patroon, zelfs niet als deze gegevens van je telefoon naar een extern apparaat gekopieerd zijn. 

Versleuteling betekent wel dat al je gegevens verloren zijn als je ooit de code of het patroon vergeet, maar daar staat tegenover dat niemand deze gegevens uit kan lezen. Daarnaast heeft het weinig tot geen invloed op de prestaties van je telefoon, waardoor het een laagdrempelige en makkelijke manier is om de beveiliging van je smartphone een forse boost te geven. 

Android Device Manager Android Authenticator

5) Gebruik Android apparaatbeheer als diefstalbescherming

Naast het digitaal beveiligen van je gegevens is het ook raadzaam na te denken over de fysieke veiligheid van je smartphone. Zo zijn er diverse manieren om er voor te zorgen dat je je telefoon terug kunt krijgen op het moment dat deze onvindbaar of gestolen is. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen, dus goed op je spullen letten is een voor de hand liggend devies. 

Mocht het nou toch fout gaan kun je allereerst gebruik maken van Google's Android-apparaatbeheer. Deze antidiefstaloplossing van Google zit ingebouwd in ieder Android-apparaat met Android 2.2 of hoger en stelt je in staat op hoog volume een geluid af te spelen, het toestel permanent te vergrendelen met een zelf gekozen code of alle gegevens te wissen als het toestel buiten je bereik komt. Hiervoor heeft het toestel natuurlijk wel internettoegang nodig, anders komen er geen commando's aan.

Een andere app die soortgelijke functionaliteit biedt is Cerberus. Voor een klein bedrag kun je met deze app tot wel drie apparaten traceren. Het grote voordeel van Cerberus ten opzichte van Google's eigen oplossing is dat Cerberus ongeautoriseerde simkaarten kan blokkeren en de telefoon onbruikbaar kan maken op het moment dat een andere simkaart in het toestel belandt. Daarnaast kan Cerberus via SMS bestuurd worden, waardoor het niet meer noodzakelijk is dat je toestel met het internet verbonden is. Ook biedt de app allerlei andere functies voor extra beveiliging, zoals het automatisch foto's nemen met de frontcamera als een verkeerd patroon getekend wordt.

6) Two factor authenticatie

Deze tip is wellicht iets meer gericht op de gevorderde gebruiker, maar met two factor authenticatie kun je de veiligheid van je online accounts fors verhogen. Two factor authenticatie betekent dat je meer nodig hebt dan alleen een gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen op een account. Meestal werkt een soortgelijk systeem door middel van SMS-codes, waarbij je een extra code in moet voeren die per SMS naar je telefoon verstuurd wordt om na te gaan of jij wel de rechtmatige eigenaar van de account bent. Deze functie is beschikbaar voor veel diensten en is bijvoorbeeld met je Gmail-account te gebruiken.

Een ander alternatief voor SMS-codes is de YubiKey, een apparaatje dat eigenlijk als een soort sleutel werkt. Naast je gebruikersnaam en wachtwoord heb je dan de YubiKey nodig om in te loggen op je account. Dit werkt op zowel je PC als op Android, mits je de NFC-versie aanschaft en je toestel dit ook ondersteunt. Zo kan niemand op je account inloggen zonder jouw persoonlijke YubiKey. 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden