Vergelijk 3.082.223 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

De vijf beste nieuwe features van Windows 10 voor smartphones

Achtergrond De vijf beste nieuwe features van Windows 10 voor smartphones
Door ,

Windows 10 komt dit najaar naar smartphones, met Microsoft Continuum, Edge en meer. GSMinfo.nl blikt vast vooruit op de vele nieuwe features die Microsoft introduceert.

Microsoft heeft vandaag Windows 10 voor smartphones geïntroduceerd.  Naar deze versie van Windows 10 is reikhalzend uitgekeken. Microsoft maakt de scheidslijn tussen het mobiele platform en de desktop weer een stukje kleiner. Dat illustreert het bedrijf ook, door zo goed als dezelfde naam te gebruiken. Toch draaien de nieuwe Lumia's niet helemaal op hetzelfde Windows 10 als je computer. Wat verschilt er precies, en wat zijn de overeenkomsten? Vooral in die laatste categorie heeft Microsoft wat verrassingen in petto.

Microsoft wil af van de scheiding tussen mobiel en desktop. Haar Windows-reeks is al jaren marktleider in de PC-business, maar op het mobiele vlak heeft het bedrijf uit Redmond weinig te zeggen. Daar heersen Google en Apple met respectievelijk Android en iOS. Gaat daar met de introductie van Windows 10 voor smartphones verandering in komen? De nieuwe software wordt dit najaar op de markt gebracht met de Lumia 950, Lumia 950 XL en Lumia 550. Daarnaast krijgen vrijwel alle bestaande Windows Phone 8-toestellen een gratis update. GSMinfo.nl blikt vandaag vast vooruit.

Microsoft Lumia 950

1) Microsoft Continuum: combineer je PC en smartphone

De meest interessante functie van Windows 10 Mobile is Continuum. Daarmee wil Microsoft de koppeling tussen telefoon, computer en televisie (met Xbox One) compleet maken. De bedoeling is dat software die je op je pc draait, naadloos over kan nemen op je telefoon, om er vervolgens op je televisie nog een nadere blik op te werpen. Niet alle apps werken natuurlijk op die manier, maar dingen als Office en de fotogalerij worden standaard ondersteund.

Neem bijvoorbeeld een Excel-sheet. Die open je op je computer, je voert wat data in, maar je realiseert je dan dat je je trein moet halen. Je schakelt eenvoudig over op je Windows 10-smartphone. Excel past zich vanzelf aan op het gewijzigde schermformaat, maar aan functionaliteit gaat niets verloren. Als je dan later thuis komt, kan je het resultaat moeiteloos openen op je televisie, met je Xbox One, alvorens je doorzapt naar DWDD. Of je maakt natuurlijk nog even wat aanpassingen, dat kan ook.

Al met al is Continuum vooral een krachtige manier om je productiviteit te verhogen. Je bent niet langer gebonden aan één apparaat voor bepaalde taken. Je smartphone is een volledige PC geworden. Dat is winst voor je PC, maar toch ook vooral winst voor je smartphone.

2) Microsoft Edge: vaarwel, Internet Explorer

Microsofts nieuwe browser Edge doet ook zijn intrede in Windows 10. Dat belooft vooral een verbetering in snelheid en gemak te worden, iets waar Internet Explorer de laatste jaren niet echt in uitblonk. Daar komt verandering in bij Edge voor Windows 10 Mobile. Daarnaast heeft Edge handige opties zoals een Reading Mode, waarin je alleen de tekst op een webpagina te zien krijgt, en alle andere informatie niet. Handig voor een rustige leeservaring.

Ook hier zijn de lijntjes met de desktop-versie van Windows 10 kort. Zo zijn de bladwijzers die je op je PC in Edge hebt, automatisch ook terug te vinden op je Windows 10-smartphone. Men heeft zelfs het plan, zodra de hardware het toelaat, ook de extenties die je in Edge kan laden, ook te laten gebruiken op de smartphone. Zo moet de ervaring met Edge op de PC volledig gelijkgetrokken worden met de Edge-beleving op Windows 10 Mobile.

Microsoft Hello

3) Gezichtsherkenning met Microsoft Hello

Via Android was het al enige tijd mogelijk, al zaten er wel de nodige foutjes in de software: gezichtsherkenning. Voortaan moet het mogelijk worden door simpelweg naar je toestel te kijken je telefoon te ontgrendelen. Het is nog afwachten hoe makkelijk de nieuwe gezichtsherkenning te omzeilen is, bijvoorbeeld door een foto te gebruiken. Het lijkt echter redelijk aan te nemen dat Microsoft daar iets op heeft bedacht.

Hello is natuurlijk ook beschikbaar op de PC, en daar ondersteunt het ook andere manieren om het gebruiken van een wachtwoord te omzeilen. Niet alleen gezichtsherkenning maar ook vingerafdruklezers en irisscanners zouden door Windows Hello ondersteund worden. De poort staat dus open voor Windows 10-smartphones om die manieren van verificatie in de toekomst te gebruiken.

4) Android- en iPhone-apps op je Windows-toestel

Eén van de grootste zwakke punten van Windows Phone 8 was het gebrek aan apps. Populaire apps zijn vaak het eerst te vinden op de iPhone, niet veel later ook op Android, en verschijnen vervolgens pas maanden later of zelfs helemaal niet voor Windows Phone. Zo is er nog steeds geen officiële Snapchat-app voor Windows Phone, en ook Tinder is nog steeds niet te vinden. Zo is er een vicieuze cirkel ontstaan: ontwikkelaars brengen hun apps pas uit als Windows populair is, en zonder apps wordt Windows niet populair.

Met Windows 10 probeert Microsoft dat probleem op te lossen door het ontwikkelen van apps zo makkelijk mogelijk te maken. Heeft een ontwikkelaar al een Android of iOS app? Dan werkt die app met slechts een paar kleine aanpassingen straks ook op Windows 10. Met 'Windows Bridge' kunnen ontwikkelaars hun bestaande apps exporteren als Windows-versie. De clouddiensten van Google of Apple worden vrijwel automatisch omgeruild voor die van Microsoft. Ook designlementen die je kent van Android en iOS kunnen zonder veel moeite omgezet worden naar Microsoft's stijl.

Het Windows Bridge-initiatief is geen garantie dat Windows 10 eindelijk alle apps krijgt. Ontwikkelaars hoeven een stuk minder werk te doen, maar het is ook weer niet alsof apps één-op-één overgezet kunnen worden. Bovendien zal de Windows-app ook ondersteund moeten worden: nieuwe features in de Android- of iOS-app moeten ook steeds overgezet worden. De drempel ligt een stuk lager dan voorheen, maar dat neemt de drempel zelf niet weg. In theorie zou het in ieder geval een hoop nieuwe apps voor Windows 10 moeten opleveren.

Microsoft Lumia 550

5) Frisse, menselijkere menu's

Maar de vernieuwingen van Windows 10 zitten hem niet alleen in de features, maar ook in de aanpassingen die Microsoft maakt aan het design. De fabrikant heeft het afgelopen jaar al geleidelijk afscheid genomen van de strakke en wellicht wat kille moderne 'Metro'-look van Windows 8 op de desktop. De 'Live Tiles', de egale vlakken met updates van je favoriete apps, zijn nog altijd aanwezig, maar er is ook wat meer ruimte voor een perosonlijke touch.

Dat zien we bijvoorbeeld direct op het nieuwe Startscherm van Windows 10 voor smartphones. De Live Tiles zijn er nog steeds, en geven je in één oogopslag een overzicht van alle berichten die zijn binnengekomen bij je favoriete apps. Standaard heeft het startscherm nu echter ook een achtergrond, een afbeelding die je zelf kunt instellen. Dat was al langer een optie, maar nu lijkt Microsoft het wat meer op te dringen. Zo wordt Windows 10 net wat persoonlijker dan voorgaande versies. Ook de Microsoft Office apps hebben een upgrade gekregen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden