Vergelijk 2.417.092 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Overzicht: Wanneer krijgt mijn telefoon Android 6.0 Marshmallow?

Achtergrond Overzicht: Wanneer krijgt mijn telefoon Android 6.0 Marshmallow?
Door , - 17 reacties

De definitieve versie van Android 6.0 Marshmallow werd onlangs gepresenteerd. Maar wanneer krijgt jouw smartphone een Android 6.0? Bekijk dit overzicht voor geplande Marshmallow updates van grote fabrikanten.

Android 6.0 Marshmallow is de nieuwste versie van Google's mobiele besturingssysteem. De software werd op 29 september officieel gepresenteerd, en is inmiddels beschikbaar voor fabrikanten. Dat betekent dat Android 6.0 updates de komende weken en maanden uit zullen rollen. De populairste Android-smartphones kunnen waarschijnlijk nog voor het einde van het jaar aan de slag met de nieuwe software. In dit artikel geven we je een overzicht van alle geplande Android 6.0 Marshmallow updates van de grote fabrikanten. Het artikel zal regelmatig bijgewerkt worden.

Met Android 6.0 introduceert Google enkele veelgewilde nieuwe features. Zo zijn er nu individuele app permissies, waarme je zelf bepaalt of individuele apps toegang hebben tot je locatie, contacten en meer. Daarnaast zijn Android-smartphones nu ruim 30% zuiniger op stand-by. en wordt Google Now on Tap toegevoegd. Tot slot zijn er tientallen kleine en minder kleine verbeteringen doorgevoerd op de achtergrond die ervoor moeten zorgen dat Android en zijn apps soepeler lopen en vlotter opstarten.

Laatst bijgewerkt: 6 november 2015, 17:00, informatie over Honor toegevoegd.

> Lees meer over de vijf beste nieuwe features van Android 6.0 Marshmallow

Google

Hoewel de Nexus-smartphones door andere fabrikanten geproduceerd worden, is Google verantwoordelijk voor de software. De toestellen lopen op onaangepaste versies van Android, en zijn dus als eerste aan de beurt met nieuwe software. De nieuwe Nexus 5X en Nexus 6P, vanaf november te koop, worden al direct geleverd met Android 6.0 Marshmallow. Andere Nexus-smartphones kunnen de update op 5 oktober verwachten.

HTC

HTC is er doorgaans snel bij met het aankondigen van updates, al duurt het uitrollen soms wat langer. Bij de introductie van Android 5.0 Lollipop vorig jaar gaf de Taiwanese al snel aan dat de update binnen 90 dagen beschikbaar zou zijn, maar dat bleek uiteindelijk wat langer te duren. Dit jaar gaf HTC daarom wel alvast een lijstje vrij van smartphones die bijgewerkt worden, maar geven ze informatie vrij over wanneer die updates verschijnen. Reken er maar op dat vlaggenschepen als de One M9 als eerste aan de beurt zijn, en dat Desire-smartphones later komen.

Samsung

Samsung heeft op moment van schrijven nog geen plannen bekend gemaakt voor zijn updates. De fabrikant werkt doorgaans in ieder geval zijn populairste smartphones bij. Een Samsung Galaxy S6 Android 6.0 Marshmallow update is dus vrijwel onvermijdelijk. Verder is het updatebeleid wat lukraak. Goedkopere smartphones krijgen meestal geen update, maar soms opeens wel. En wat Samsungs plannen rond middenklassers als de Galaxy Alpha zijn, dat is helemaal onduidelijk.

Sony

Als er één fabrikant de laatste jaren goede ondersteuning heeft geboden, dan is het Sony wel. Waar de meeste bedrijven hooguit één of twee grote updates uitbrengen, is Sony sommige smartphones al ruim twee jaar aan het ondersteunen. De inmiddels bijna drie jaar oude Sony Xperia Z ontving onlangs nog een update naar Android 5.1 Lollipop. Sony maakte onlangs bekend dat het een groot deel van zijn line-up zal updaten, al valt die oude Xperia Z nu toch buiten de boot.

LG

Motorola

Motorola heeft onlangs zijn updateplannen bekend gemaakt. De fabrikant maakt nauwelijks aanpassingen aan Android, waardoor nieuwe software snel uitgerold kan worden. Een groot deel van de Motorola-smartphones kan dus op korte termijn een update verwachten.

Huawei

Van alle grote fabrikanten heeft Huawei misschien wel het matigste updatebeleid. De Huawei Ascend P6 kreeg vorig jaar een update naar Android 4.4 KitKat, en voor zover we hebben kunnen vinden is dat de enige Android-update die de fabrikant de afgelopen jaren uitbracht. Huawei heeft nog geen Android 6.0 update plannen bekend gemaakt, maar reken er maar niet op dat die nog gaan komen. Huawei heeft immers ook nog steeds geen Android 5.1 update voor de Huawei P8 aangekondigd, notabene het huidige vlaggenschip van de fabrikant.

Dan is er nog Honor, een submerk van Huawei. Honor zit verrassend genoeg iets beter bovenop de updates dan zijn moederbedrijf. De fabrikant heeft in zijn eerste jaar op de Nederlandse markt al verschillende grote updates uitgerold. Die updates zijn vaak alleen beschikbaar via de site van de fabrikant en worden niet over-the-air uitgerold. Installeren is dus een stapje ingewikkelder, maar er zijn in ieder geval updates. De fabrikant gaf eind oktober aan verschillende smartphones een Android 6.0 update te geven. 

Waarom duurt het zo lang voor ik een Android 6.0 update krijg?

Hoewel Android 6.0 Marshmallow eind september verschenen is, kan het vele maanden duren voordat sommige smartphones de nieuwe software krijgen. Daarnaast is de kans groot dat veel toestellen helemaal nooit bijgewerkt worden. Dat terwijl bijvoorbeeld Apple in één dag wereldwijd iOS 9 beschikbaar maakt voor meerdere iPhones. Hoe zit dat dan precies?

Google is enkel verantwoordelijk voor de ontwikkeling van 'stock Android', de versie van Android die je onder andere op Nexus-smartphones ziet. Veel fabrikanten passen Android echter aan, en gooien er een eigen interface overheen. Denk bijvoorbeeld aan de Sense UI van HTC, of EmotionUI van Huawei. Daarnaast leveren veel bedrijven hun eigen applicaties mee. Zo heeft Samsung S Health en S Voice, terwijl Sony zijn eigen media-apps heeft. Al die software moet geschikt gemaakt worden voor nieuwe versies van Android.

En waar Apple vrijwel al zijn hardware zelf ontwerpt, gebruiken Android-fabrikanten vele verschillende onderdelen. Hoewel de verschillen soms klein lijken, moet een nieuwe versie van Android (en de bijbehorende interface) getest worden voor vele processors, beeldresoluties, camera's en meer. Tot slot zijn er nog de providers: die willen een update graag ook nog even nalopen voordat deze uitgerold kan worden. Een late update is dus vaak geen onwil van Google of de fabrikant; als alles een beetje tegenzit duurt het al gauw weken of zelfs maanden om nieuwe software uit te rollen.

Mijn telefoon staat niet in de lijst!

Er verschijnen ieder jaar honderden nieuwe Android-smartphones, en als we die allemaal in dit overzicht hadden opgenomen was de lijst wel erg lang geworden. Daarom hebben we ons vooralsnog beperkt tot de populairdere toestellen in Nederland. Ook hebben we kleinere merken als Alcatel en Acer weggelaten; die brengen bovendien vrijwel nooit Android-updates uit voor hun toestellen.

Staat jouw Android-telefoon niet in de lijst en wil je tóch weten of er een Android 6.0 Marshmallow update aan zit te komen? Laat dan hieronder een reactie achter, en we zoeken het voor je uit.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden