Vergelijk 2.027.879 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hoe snel is 4G+? Alles over sneller mobiel internet

Achtergrond Hoe snel is 4G+? Alles over sneller mobiel internet
Door ,

4G+ is in opmars in Nederland. Maar wat is nou precies het nut van deze nieuwe netwerktechnologie? We zetten de voordelen van 4G+ voor je op een rijtje, en bekijken welke providers nu al bezig zijn met het uitrollen van het snellere 4G. Ook kijken we naar de eerste 4G+-smartphones die het ondersteunen.

Nu 4G in vrijwel heel Nederland beschikbaar is bij alle grote providers, is het tijd om verder te kijken. De nieuwe technologie heet 4G+, en wordt in sommige landen ook wel LTE-Advanced genoemd. KPN, Vodafone en T-Mobile zijn al met 4G+ aan het testen, en hebben het snelle internet al in enkele steden uitgerold. Maar hoe werkt 4G+ eigenlijk? Waar kan je nu al 4G+ ontvangen? En hoe lang duurt het nog voordat we er overal mee aan de slag kunnen? En vooral: welke smartphones ondersteunen 4G+ in Nederland? GSMinfo.nl geeft antwoord op al die vragen.

Hoe werkt 4G+?

4G+ lijkt op papier heel simpel, omdat het gebaseerd is op 4G. Met 4G worden vier snelle 'frequentiebanden' gecombineerd'. Dat zijn draadloze frequenties waarop de mobiele providers als KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 hun signaal uitzenden. Het recht om op die banden uit te zenden hebben ze voor veel geld van de Nederlandse overheid gekocht. Er zijn ongeveer veertig frequenties.

Om 4G+-internet mogelijk te maken doen providers aan het zogenaamde carrier aggregation. Dat houdt in dat verschillende netwerkbanden worden gecombineerd om een hogere snelheid mogelijk te maken. Voor 'gewoon' 4G combineren providers vier banden die ieder een snelheid van 37,5Mbps bieden, waarmee een maximale snelheid van 150Mbps kan worden behaald. Met 4G+ worden snellere banden van 75Mbps of zelfs meer gepakt. Daarnaast worden er soms zelfs meer dan vier banden gecombineerd. De snelheid van 4G+ ligt daarmee al gauw tot wel twee keer zo hoog.

In Nederland doen providers het voorlopig nog rustig aan met carrier aggregation. De meesten combineren 4G-banden met 4G+-banden, waardoor snelheden van 'slechts' iets meer dan 200 Mbps worden gehaald. In enkele andere landen zijn providers al wat verder aan het testen. Zo zijn er in Zuid-Korea verschillende tests met snelheden van meer dan 500Mbps gedaan, en hoopt de Britse provider EE volgend jaar al snelheden van 1000Mbps aan te kunnen bieden. Dat is dus ruim zes keer zo snel als 4G, en dertig keer zo snel als 3G. 

Wat is het voordeel van 4G+?

Het meest evidente voordeel van 4G+ is natuurlijk de hogere snelheid. Waar 4G een snelheid van 150 Mbps ondersteunt, kan 4G+ een veel hogere snelheid aan. In Nederland is nu al tot wel 225 Mbps mogelijk, en dat kan in theorie dus nog flink oplopen de komende jaren. Natuurlijk worden deze snelheden in de praktijk nauwelijks gehaald, maar dat maakt ook weinig uit. Ook in de praktijk is de snelheid van 4G+ namelijk hoger dan die van 4G.

De toegenomen snelheid van 4G+ is echter niet het enige voordeel. Omdat het verkeer over twee verschillende frequenties wordt geregeld, komt het de robuustheid van het netwerk ten goede. Als 4G+ straks landelijk is uitgerold, betekent dat namelijk dat er overal 4G op twee frequenties beschikbaar is. Als je dus in een menigte staat, is er een grotere kans dat je toch nog een verbinding hebt.

Waar kan je nu al 4G+ ontvangen?

Drie grote providers zijn al bezig met het testen van 4G+. Die testen worden vooral gedaan in de Randstad. We behandelen de situatie per provider, te beginnen met KPN. Die provider heeft sinds september vorig jaar een proef lopen met 4G+, toen nog alleen in Den Haag. Daarna werd het al snel uitgerold naar Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Eindhoven en Tilburg. In de loop van de tijd zijn daar nog meer gebieden bijgekomen. Kijk voor de actuele dekking op de 4G+-dekkingskaart van KPN. De provider werkt met de 800 MHz-band en de 1800 MHz-band.

Bij Vodafone startten ze iets later met het 4G+-experiment. Daar kwamen ze in oktober 2014 met 4G+ op de proppen. Vanaf 1 oktober was 4G+ beschikbaar in Amsterdam, en na verloop van tijd werd dat langzamerhand uitgebreid naar in totaal 55 steden. In november 2014 konden mensen al aan de slag met de nieuwe netwerktechnologie in Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Inmiddels hebben alle beloofde 55 steden in meer of mindere mate 4G+-dekking. Bekijk de 4G+-dekkingskaart van Vodafone als je wil weten of jouw woonplaats daar ook binnen valt. Vodafone gebruikt net als KPN de 800 MHz-frequentie in combinatie met de 1800 MHz-frequentie.

En dan is er natuurlijk nog T-Mobile. In november van dit jaar begint deze provider pas met een proef met 4G+. Dat is dus ruim een jaar later dan de concurrentie. Overigens is nog niet bekend op welke locaties T-Mobile de nieuwe technologie gaat testen. Het bedrijf geeft de prioriteit aan het uitrollen van het 4G-netwerk op de 1800 MHz-band, en zal waarschijnlijk pas later 4G+ door middel van de 900 MHz-band echt gaan uitrollen. Voordeel is natuurlijk wel dat het 1800 MHz-netwerk waar 4G+ voornamelijk op leunt, dan al wel volledig operationeel is.

Tot slot is er nog Tele2, de opkomende Zweedse provider. Tele2 had tot voor kort helemaal nog geen eigen mobiele netwerk in Nederland, en leunde op T-Mobile voor 2G en 3G. De afgelopen jaren heeft de provider een eigen 4G-netwerk uitgebouwd, dat vanaf eind 2015 landelijk dekkend is. Plannen voor 4G+ lijken er bij Tele2 voorlopig niet te zijn. De provider heeft net een forse investering gedaan in 4G, en lijkt dat eerst terug te willen verdienen voor er verder gebouwd kan worden. 

Wanneer is 4G+ overal in Nederland beschikbaar?

Het verschilt natuurlijk een beetje per provider, maar de verwachting is dat de meeste 4G+-antennes medio tot eind 2016 wel operationeel zullen zijn. Dan hebben we het niet over landelijke dekking, maar wel in ieder geval een groot deel van de bevolking. Zoals het er nu naar uitziet, zal T-Mobile daar net iets langer over doen dan KPN en Vodafone.

Verwacht in ieder geval niet dat 4G+ overal in Nederland beschikbaar is. De providers hebben al aangegeven dat ze de netwerktechnologie eigenlijk alleen interessant vinden voor de Randstad en andere grote steden. De netwerken in die regio's worden doorgaans zwaarder belast, waardoor er meer capaciteit nodig is. In dorpen en op het platteland zou 4G al voldoende zijn. Wellicht dat er in de toekomst nog een landelijk dekkend 4G+-netwerk volgt, maar ga daar voorlopig maar niet vanuit.

Welke telefoons ondersteunen 4G+?

Op moment van schrijven hebben zo goed als alle topmodellen van alle fabrikanten ondersteuning voor 4G+. In de lagere regionen is de ondersteuning voor 4G+ echter een stuk minder uitgebreid. De goedkoopste telefoon met 4G+ is de Honor 6. Echt voordelig is die telefoon natuurlijk ook weer niet, want je betaalt er toch al gauw 300 euro voor. Op GSMinfo kun je een compleet overzicht vinden van alle smartphones met 4G+. De populairste smartphones met 4G+ zijn waarschijnlijk de iPhone 6S, Samsung Galaxy S6, Motorola Moto X Style, Sony Xperia Z5, LG G4 en Huawei P8.

Een speciale melding verdient de Honor 7, die met zijn prijskaartje van 350 euro een van de voordeligste 4G+-telefoons is. Daar komt bij dat hij als enige 4G+-telefoon de ondersteuning voor dual-sim heeft. Wil je dus gebruik maken van twee sim-kaarten én de nieuwste netwerktechnologie, dan ben je aangewezen op de Honor 7. Het toestel heeft bovendien behoorlijk goede hardware, maar is een stuk goedkoper dan concurrenten in deze hardwareklasse.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden