Vergelijk 2.563.016 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

De vijf beste mobiele telefoons voor senioren

Achtergrond De vijf beste mobiele telefoons voor senioren
Door , - 2 reacties

Mobiele telefoons voor senioren. Ze bestaan, maar er zijn ook diverse 'normale' smartphones die met handige functies komen voor de oudere generaties. GSMinfo.nl zet de vijf beste mobiele telefoons voor deze groep op een rijtje.

De populariteit van smartphones in Nederland is de afgelopen jaren fors gegroeid. Meer dan 93 procent van alle Nederlanders heeft inmiddels een smartphone, en ieder jaar worden er miljoenen nieuwe toestellen verkocht. Er is echter één leeftijdsgroep waar de adoptie van smartphones achter blijft lopen: ouderen. Deze groep wordt doorgaans gezien als huiverig voor nieuwe technologie. Opmerkelijk, want tablets als de iPad zijn juist wél erg succesvol en populair bij senioren.

Mobiele telefoons voor senioren

Langzaam maar zeker beginnen smartphones toch aan te slaan bij ouderen. Regelmatig krijgen we bij GSMinfo.nl dan ook de vraag welke smartphones wij zouden aanraden voor beginnende gebruikers. In 2015 gingen we een samenwerking aan met Unie KBO, de grootste seniorenorganisatie van Nederland, waarmee we met een testpanel van Unie KBO-leden gekeken naar verschillende mobiele telefoons en in hoeverre deze makkelijk genoeg te gebruiken waren voor ouderen. 

Doro 8040

Helaas is het onderzoek inmiddels al redelijk verouderd, en de behandelde telefoons vind je al lang niet meer terug in de winkels. Gelukkig is er door de jaren heen een steeds groter aanbod gekomen voor senioren die aan de slag willen met smartphones. Denk bijvoorbeeld aan Doro en SimPC, beide fabrikanten die met speciale seniorentelefoons op de markt zijn gekomen. Naast het uiterlijk is ook het softwaresysteem vaak aangepast voor de beginnende gebruiker. Hieronder hebben we de vijf beste mobiele telefoons voor senioren van dit moment op een rijtje gezet.

1) Doro 8040

De Doro 8040 is een smartphone voor senioren met alles erop en eraan. Hij is allereerst lekker compact. Toch is het 5 inch-HD-scherm zeker groot genoeg voor de ogen van jong en oud. Zijn de letters in eerste instantie iets (te) klein? Geen probleem; via het instellingenmenu is dit aan te passen. Ook kun je de kleurweergave instellen naar eigen voorkeur. De batterij is daarnaast krachtig genoeg om je een volledige dag bij te staan. De 1,5 GHz processor van MediaTek is een van de snelste chipsets die je kunt vinden op seniorentelefoons en werkt naar behoren. Android 7.0 Nougat als softwareversie is wel vrij oud, maar daar zou je wel mee moeten kunnen leven.

Doro 8040

Vooral voor nieuwkomers is het handig dat het Android-systeem van A tot Z voor jou wordt uitgelegd, mits je dit nodig hebt natuurlijk. De toetsen zijn tevens lekker groot, waardoor een misstap minder snel is gemaakt. Aan de achterzijde bevindt zich naast de redelijke 8-megapixelcamera een speciale alarmknop. Houd deze ingedrukt en de luidspreker wordt automatisch ingeschakeld terwijl het eerder ingestelde alarmnummer wordt gebeld. Hearing Aid Compatibility (HAC) is eveneens aanwezig, waardoor slechthorenden deze smartphone niet hoeven over te slaan.

Doro 8040 prijzen vergelijken

Doro 8040
Met abonnement: Vanaf € 18,50 p/m
Los toestel: € 229,00

Vergelijk prijzen

2) Doro 8035

De Doro 8035 is een iets goedkopere seniorentelefoon dan de Doro 8040, maar is nog altijd een zeer verstandige keuze. Het toestel draait op een niet al te rappe Snapdragon 210 chipset en is dan ook geklokt op slechts 1,1 GHz. In de praktijk is het echter zeker mogelijk om 'gewoon' lekker mee te gaan met de tijd en kinderen of kleinkinderen te WhatsAppen, een internetpagina opte zoeken of een filmpje te bekijken op het compacte 5 inch-scherm met een HD-resolutie. Ook hiervoor geldt wederom dat de kleurweergave in te stellen is naar eigen voorkeur. 

Doro 8035

Daarnaast is er aan de achterzijde weer ruimte gemaakt voor de speciale alarmknop. De 5-megapixelcamera beschikt over een redelijke camera, en de elektronische beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je filmpjes niet schokkerig zijn en het lijkt alsof je de telefoon in een standaard hebt gehouden tijdens het filmen. De Android-software is wederom wat aan de oude kant met Android Nougat 7.1.2, maar er is mee te leven. Zeker omdat Doro de software zodanig heeft aangepast dat hij zelfs het grootste technologiegroentje op weg weet te helpen. 

Doro 8035 prijzen vergelijken

Doro 8035
Met abonnement: Vanaf € 16,50 p/m
Los toestel: € 192,00

Vergelijk prijzen

3) Nokia 2.1

De oudere generaties op deze wereld en Nokia; dat is toch een gouden combinatie? Nu de merknaam door HMD Global gebruikt mag worden voor smartphones is er alweer iets van de Finse glorie hersteld. In tegenstelling tot de hierboven genoemde toestellen beschikt de Nokia 2.1 niet over speciaal aangepaste software. Wel is uiteraard de tekstgrootte aan te passen en de kleurweergave. Waarom de goedkope Nokia dit lijstje haalt is vooral vanwege zijn robuuste bouwkwaliteit.

Nokia 2.1

De 2.1 is gebouwd van plastic, waardoor hij echt wel tegen een stootje of twee kan. Verder is de achterkant eraf te halen, waardoor je na een jaar of twee bijvoorbeeld de accu makkelijk kunt verwisselen. Het scherm is met 5,5 inch lekker groot en een HD-resolutie is voldoende. De Snapdragon 425 is niet de snelste processor, maar kan dagelijkse taakjes als WhatsAppen, Facebook en internetten met gemak aan.

Ook handig: de accu van 4000 mAh houdt het maar liefst twee(!) dagen uit bij normaal gebruik. De 8-megapixelcamera aan de achterzijde schiet redelijk scherp voor zijn geld. De Nokia 2.1 is een echt spotgoedkope Android-smartphone met een speciale versie van Android 8.1 Oreo, genamad Android Go. aardoor hij ondanks de relatief lage specificaties toch zonder problemen gewone apps aan kan en alle features van apps weet te benutten. Voor een prijs van nog geen 100 euro zeggen wij: doen!

4) Samsung Galaxy Note 9

De Samsung Galaxy Note 9 is een van de beste smartphones van het afgelopen jaar, en dat is niet voor niks. Het prachtige AMOLED-scherm is een lust voor het oog, alsmede de uitstekende camera's aan zowel de voor- als achterkant. De hippe senioren in ons midden zullen zich ook kostelijk vermaken met de S Pen, Samsungs meegeleverde pennetje. De mogelijkheid om zelf notities te kunnen maken valt geheid in de smaak. Daarnaast kun je het knopje op de S Pen gebruiken om muziekapps mee te beheren, foto's te schieten met de camera, een internetpagina naar voren of achteren schuiven en nog veel meer. 

Samsung Galaxy Note 9

De Note 9 draait op Android 9.0 Pie, maar Samsung levert een versie van de software mee die versimpeld en gebruiksvriendelijker is. Daarnaast is er, zoals bij veel Android-telefoons, een breed scala aan toegankelijkheidsopties meegeleverd. Denk aan een speciale 'Voice Assistent' die gesproken feedback levert op hetgeen wat de gebruiker aanraakt, selecteert of activeert. Verder is er een feature om het contrast te verhogen, lettertype en zoomniveau te vergroten, en heb je een waar vergrootglas tot je beschikking in het instellingenmenu. Laatstgenoemde functie vergroot de content die in het midden van het scherm staat, zodat slechtzienden ook plezier beleven aan de Galaxy Note 9.

Helaas is de Note 9 bijzonder prijzig Het toestel kost op moment van schrijven net geen 800 euro. We raden de Galaxy Note 9 dan ook alleen aan voor mensen die al een beetje weten hoe een smartphone werkt én deze intensief willen gebruiken. Een ander handigheidje is de optie om de Note 9 draadloos op te laden. Koop een speciaal dock hiervoor en je hoeft de smartphone van Samsung enkel erop te leggen om deze op te laden. Dankzij de IP68-certificering is het toestel volledig waterdicht en is een ongewenste plons in het water geen probleem.

Samsung Galaxy Note 9 prijzen vergelijken

Samsung Galaxy Note 9
Met abonnement: Vanaf € 31,50 p/m
Los toestel: € 599,00

Vergelijk prijzen

5) iPhone 7

De iPhone 7 is afkomstig van Apple, op dit moment nog altijd de grootste smartphonefabrikant ter wereld. Hoewel dit model alweer dik twee jaar oud is, wordt hij door Apple nog altijd ondersteund met software-updates. Zo beschik je nog altijd over de nieuwste features, mocht je hier behoefte aan hebben. Daarnaast is het 4,7 inch-scherm vaak groot genoeg voor de meeste senioren. Andere redenen waren het bouwmateriaal en de aanwezigheid van een vingerafdrukscanner. De nieuwere iPhone 8 is namelijk gemaakt van glas en dus een stuk fragieler dan metaal. Verder is hij ook IP67-gecertificeerd, wat betekent dat hij bestand is tegen een plasje water. 

iPhone 7

Verder hebben de nieuwste iPhones als de iPhone X, iPhone XS en iPhone XR geen vingerafdrukscanner meer. We begrijpen maar al te goed dat senioren niet zitten te wachten op Face ID, een technologie die ervoor zorgt dat je alleen met jouw gezicht het toestel kunt ontgrendelen. Net als de Note 9 weet de iPhone 7 prima plaatjes te maken met zijn 12-megapixelcamera. De iPhone 7 is vooral een aanrader wanneer je al gewend bent aan het besturingssysteem van Apple. Ben je er nog niet bekend mee? Geen probleem; het besturingssysteem steekt vrij simpel in elkaar, waardoor je dus niet zo snel iets fout kunt doen.

De jongere generatie zal je vast en zeker op weg kunnen helpen, en is dit niet het geval dan kun je altijd nog terugvallen op het winkelpersoneel waar je de telefoon hebt gekocht voor een korte introductie. Op dit moment gaat de iPhone 7 over de toonbank voor ongeveer 400 euro. Een flinke zak geld, maar daar krijg je ook heel veel kwaliteit en een lange software-ondersteuning voor terug. 

Apple iPhone 7 prijzen vergelijken

Apple iPhone 7
Met abonnement: Vanaf € 19,00 p/m
Los toestel: € 289,00

Vergelijk prijzen

Tot slot

Mochten de mobiele telefoons in dit artikel niet helemaal aansluiten op je wensen, dan zijn er nog genoeg andere opties. Graag verwijzen we je door naar onze vergelijker waar je, aan de hand van diverse criteria, een selectie kunt maken van telefoons die aan jouw eisen voldoen. Kom je er niet uit, of heb je een andere smartphonegerelateerde vraag? Je kunt altijd hieronder een reactie plaatsen of de redactie van GSMinfo.nl mailen.

Doro 8040 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 18,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 19,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 22,00 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd 100 2000 € 22,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 28,00 € 0,- Bekijken
Alle Doro 8040 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden