Vergelijk 2.546.281 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

De vijf beste nieuwe features van iOS 9

Achtergrond De vijf beste nieuwe features van iOS 9
Door ,

De nieuwste versie van Apple's mobiele besturingssysteem, iOS 9, is uitgebreid met een heleboel nieuwe functies die het een nóg fijner en efficiënter systeem maken. In dit artikel licht GSMinfo.nl voor je uit welke features wij het meest waarderen.

Apple brengt vandaag iOS 9 uit, de definitieve versie van zijn nieuwste mobiele besturingssysteem. De iOS 9 update is vanaf vanavond gratis beschikbaar voor iedereen met een iPhone 6 of een iPhone 6 Plus. Ook de iPhone 5S, iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 4S en verschillende iPads kunnen met de nieuwe software aan de slag. Je kunt iOS 9 downloaden via je iPhone of via iTunes op je PC of Mac. Vanavond krijg je daarover automatisch een notificatie van je iPhone. De onlangs aangekondigde iPhone 6S en iPhone 6S Plus zullen al direct op iOS 9 lopen.

Apple iOS 9 is vooral een verfijning van de bestaande software, zeker vergeleken met de grote metamorfose die iOS 8 vorig jaar met zich meebracht. Toch zijn er ook dit jaar weer tal van nieuwe features toegevoegd. Van de verfijning zullen vooral de wat oudere apparaten profiteren, zoals de iPhone 4S. Toch is er ook genoeg in de update te vinden voor gebruikers van nieuwere toestellen. In dit artikel leidt GSMinfo.nl je door onze favoriete nieuwe toevoegingen aan het nieuwe besturingssysteem. 

1) Siri in je zoekscherm

Siri, de spraakassistent die we al sinds iOS 6 kennen, is nu niet alleen te vinden via de spraakbesturing van iOS, ze helpt je nu ook bij andere zoekopdrachten in het zoekscherm. Als je bijvoorbeeld 'het weer' in Spotlight typt krijg je meteen een resultaat met het weer voor je huidige locatie zonder dat je hiervoor een website hoeft te openen. 

iOS 9 Rekenmachine en Weer

Ook andere dingen kunnen zo snel opgevraagd worden. Zo is er een rekenmachine ingebouwd, kun je direct naar contactpersonen zoeken om ze te bellen of een bericht te sturen en is het mogelijk om direct naar inhoudelijke zaken binnen apps te zoeken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om in notities, documenten en afbeeldingen te zoeken die zich in je apps bevinden. Daarnaast geeft het zoekscherm nu ook bij voorbaat al nuttige informatie over plaatsen in de buurt, het nieuws en suggesties voor nieuwe apps. 

2) Apple News

Apple's nieuwe dienst voor nieuws is inbegrepen met iOS 9. In één app kun je op deze manier altijd op de hoogte blijven van al het nieuws dat jou interesseert. Door je eigen voorkeuren op te geven krijg je nieuws van alleen de bronnen die aansluiten bij wat jij interessant vindt. Als je technologienieuws bijvoorbeeld veel interessanter vindt dan sport zul je hier eerder artikelen van technologiewebsites tegenkomen dan van sportuitgevers. Het aanbod past zich dan ook automatisch aan door te analyseren welke artikelen je leest.

Apple News

De opmaak en lay-out van de verschillende nieuwsbronnen wordt door de app intact gehouden. Zo blijft iedere bron een eigen karakter houden en zullen inbegrepen afbeeldingen en andere multimedia nog altijd goed in de tekst verwerkt zitten. Het wordt mogelijk voor uitgevers om artikelen speciaal voor Apple News te ontwerpen, waardoor het eigenlijk een hoogwaardige krant wordt, maar dan altijd up-to-date. 

Het nadeel aan Apple News is dat de dienst nog niet in Nederland beschikbaar zal zijn wanneer iOS 9 uitgebracht wordt. Omdat de dienst zo'n belangrijk onderdeel is van iOS 9 ligt het in de lijn der verwachting dat de app wel in Nederland beschikbaar zal gaan zijn, maar wanneer dit gebeurt is nog onbekend.

3) Toetsenbordverbeteringen

Het toetsenbord in iOS 9 is flink onder de schop genomen en bevat talloze verbeteringen over zijn voorganger uit iOS 8. Eerst wat kleine veranderingen: het is nu meteen te zien of het toetsenbord ingesteld staat op hoofdletters of kleine letters. Met shift aan zijn alle letters op het toetsenbord hoofdletters, met shift uit zijn het kleine letters. Daarnaast zijn er snelkoppelingen toegevoegd voor kopiëren en plakken, waardoor je productiviteit alleen maar zal toenemen.

iOS 9 Trackpad

Een andere, grotere verandering is de manier waarop je tekst kunt selecteren en kopiëren. Door met twee vingers op het toetsenbord te tikken kun je je toetsenbord in een trackpad veranderen waardoor je gemakkelijk de cursor kunt verplaatsen en specifiek die tekst kunt selecteren die je ook daadwerkelijk wil hebben. Deze oplossing is een stuk preciezer dan wat we in iOS 8 en eerder zagen en het zal dan ook zeker een aanwinst zijn voor mensen die veel werk verrichten op hun iOS-apparaat. 

4) Openbaar vervoer in Apple Maps

Apple Maps heeft altijd een beetje achtergelopen op navigatie-apps van de concurrentie. Met iOS 9 gaat Apple's kaartendienst de achterstand langzaam maar zeker inhalen want er is een heleboel toegevoegd om je te helpen je weg te vinden in een onbekende (of bekende) stad. Hierdoor is de app een veel beter alternatief geworden voor bijvoorbeeld Google Maps of Nokia's HERE Drive.

Met de Dichtbij-feature kun je nu in één oogopslag zien wat er zoal te doen is in de buurt. Zo kun je snel een restaurant of winkel vinden met net die niche die jij zoekt. Ook supermarkten en fast-food ketens zijn zo te vinden. Om er te komen kan Apple Maps je de perfecte route geven, of je nou te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer bent.

iOS 9 Apple Maps

Dat laatste is misschien wel de grootste toevoeging: zowel Apple Maps als Siri krijgen ondersteuning voor openbaar vervoer. In een groot aantal steden wereldwijd kun je straks Apple Maps gebruiken om reisinformatie te zien voor treinen, bussen, trams en meer. Helaas werkt het nog niet wereldwijd, en in Nederland is deze optie er voorlopig nog helemaal niet. Een handige nieuwe feature dus, maar in Nederland moeten we nog even wachten.

5) Adblock op je iPhone met Content Blockers

In iOS 9 hebben ontwikkelaars nieuwe methodes gekregen om bepaalde website-inhoud te blokkeren in Safari, de ingebouwde browser van iOS. Via een nieuw systeem wordt het mogelijk om regels op te stellen voor wat voor een inhoud moet worden tegengehouden door de browser. Dit kan dus betekenen dat een werknemer regels opstelt voor wat voor een websites zijn werknemers met hun werk-iPhones kunnen bezoeken, maar dit kan ook gewoonweg een methode zijn om reclame en andere ongewenste inhoud te blokkeren.

In de praktijk kan dit tot een langere batterijduur en minder geheugengebruik leiden doordat advertenties niet meer worden gedownload door je iPhone. Vanzelfsprekend leidt dit ook tot een lager dataverbruik want je hoeft immers niet meer je kostbare megabytes aan reclame te verspillen. 

Plus: verbeterde prestaties

Door allerlei vernuftige verbeteringen onder de motorkap zal iOS 9 de best presterende versie van iOS ooit worden. Zo gebruiken alle apps in iOS 9 nu een techniek die Metal heet, waardoor de hardware op extra efficiënte manier wordt ingezet voor verbeterde prestaties. Daarnaast worden de sensoren van je iOS-apparaat ingezet om met die verbeterde efficiëntie je gemiddeld één uur extra batterijduur te geven. 

Ook het updaten van iOS is verbeterd. In iOS 9 worden updates in kleine beetjes naar je apparaat gedownload, waardoor je niet meer één groot bestand hoeft te downloaden waar je veel vrije ruimte voor gereserveerd moet hebben. Je kunt nu ook updates installeren terwijl je slaapt of tijdens een ander tijdstip waarop je je toestel minder hard nodig hebt. 

Apple iOS 9

Naast verbeterde prestaties is ook de beveiliging van het systeem onder handen genomen. Je kunt nu een toegangscode met meer tekens instellen zodat deze moeilijker te raden is en tweestapsverificatie instellen. Met tweestapsverificatie heb je een speciale code nodig wanneer je op een nieuw apparaat inlogt. Deze code wordt automatisch op je andere Apple-apparaten weergegeven of per SMS naar je telefoon verstuurd. Zo kan iemand zonder code nooit in je account komen. 

Apple iPhone 6S beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 17,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 19,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 20,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 22,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 27,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 500 € 16,00 € 0,- Bekijken
Telfort 24 mnd 150 10000 € 33,50 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone 6S aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden