Vergelijk 2.509.834 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Xperia Z5 Premium hands-on

Achtergrond Sony Xperia Z5 Premium hands-on
Door ,

Met de Sony Xperia Z5 Premium heeft de Japanse fabrikant misschien wel de meest opmerkelijke smartphone van de IFA in huis. Deze Z5 Premium is de eerste 4K-smartphone ter wereld. De voor- en nadelen van zo'n hoge resolutie bespreken we in deze Xperia Z5 Premium hands-on.

Het afgelopen jaar vertelde Sony de wereld herhaaldelijk dat het bedrijf geen plannen had om een smartphone met QHD-resolutie uit te brengen. LG, Samsung en andere fabrikanten hebben sinds de zomer van 2014 verschillende toestellen met de hoge resolutie uitgebracht, maar Sony bleef vasthouden aan Full HD. Verwacht werd dat Sony deze IFA toch ook de sprong naar QHD zou maken, maar de fabrikant heeft ons weten te verrassen. Sony slaat QHD namelijk helemaal over, en springt gelijk door naar 4K.

De Sony Xperia Z5 Premium heeft een resolutie van 2160x3840 pixels, ongekend hoog voor een smartphone. Sterker nog: het is zelfs een ongekend hoge resolutie voor vrijwel elk apparaat. Tablets en monitoren met die resolutie zijn er nauwelijks, en de eerste 4K-televisies worden nog maar mondjesmaat verkocht. Toch denkt Sony dat er al ruimte is voor 4K op de mobiele markt. GSMinfo.nl kon het toestel op de beursvloer in Berlijn alvast uitproberen.

Sony Xperia Z5 Premium

Ver voorbij Retina

Op het 5,5 inch scherm van de Xperia Z5 is de 4K-resolutie genoeg voor een pixeldichtheid van net iets meer dan 800 pixels per inch. QHD-smartphones bieden hooguit 600 pixels per inch, en het 'retina display' van de iPhone 6S Plus is goed voor ommenabij de 400 pixels per inch. Daarmee zou de Z5 Premium dus aanzienlijk scherper beeld dan de concurrentie moeten bieden. En dat is in theorie wel zo, maar met het blote oog zul je eigenlijk nooit het verschil kunnen zien. Zelfs een Full HD-resolutie is met dit schermformaat eigenlijk al behoorlijk scherp. Hoewel we op de IFA de Xperia Z5 en de Z5 Premium naast elkaar konden leggen, was het voor ons vrijwel onmogelijk het verschil te zien.

Bovendien zijn er nauwelijks applicaties die 4K aankunnen. Volgens Sony zullen enkele media-apps de hoge resolutie kunnen benutten, al geldt ook hier dat al die extra scherpte voor het blote oog verloren gaat. Alle bestaande apps zullen opgeschaald worden om de hoge resolutie te benutten, maar native 4K-content is er nauwelijks.

Sony Xperia Z5 Premium

Er is één gebied waar 4K wel voordelen kan hebben: Virtual Reality. Zet je een VR-bril op, dan wil je graag een zo hoog mogelijke resolutie hebben omdat het beeld vlak op je ogen zit. Hoe scherper die beelden, hoe realistischer de virtuele wereld. En hoewel VR-brillen als de Oculus Rift en Sony's Project Morpheus een ingebouwd scherm hebben, zijn er ook modellen als de Samsung Gear VR waar je je eigen smartphone voor het beeld kunt gebruiken. Sony heeft vooralsnog geen Gear VR-alternatief aangekondigd, maar met de release van de Xperia Z5 Premium lijkt zo'n apparaat wel nabij. Dat we de hoge resolutie alleen kunnen rechtvaardigen met een accessoire dat nog niet eens officieel bestaat zegt misschien wel genoeg.

Verrassend vlot (en vettig)

Wat wel gezegd moet worden: de Xperia Z5 Premium liep tijdens onze test bijzonder soepeltjes. Een hoge resolutie betekent dat er veel pixels aangestuurd moeten worden op het scherm, en dan moet je behoorlijk krachtige hardware in huis hebben. Hoewel we nog geen zware 3D-games hebben kunnen testen, leken video's, apps en de browser in ieder geval zonder gehaper te lopen. Ook van oververhitting was (vooralsnog) geen sprake. Omdat de hardware en software van ons testtoestel nog niet definitief was houden we even een slag om de arm, maar onze eerste indruk van de Xperia Z5 Premium hardware was positief.

Sony Xperia Z5 Premium

Hoewel de Xperia Z5 Premium dezelfde hardware heeft als de gewone Xperia Z5 en Z5 Compact, zijn er wel aanpassingen aan het design gemaakt. De twee kleinere modellen hebben een achterkant van mat glas, terwijl de Z5 Premium een spiegelende glazen achterkant heeft. En dan bedoelen we niet 'spiegelend' zoals een metalen smartphone waarin je de vorm van je gezicht een beetje weerspiegeld ziet; nee, echt spiegelend, met je volle gezicht duidelijk in beeld. Wij vonden het wat kitscherig lijken, al is dat natuurlijk ook een kwestie van smaak. Wel een nadeel is dat de glazen achterkant bijzonder goed vingerafdrukken aantrekt, waardoor deze erg snel vettig lijkt.

Conclusie

De Xperia Z5 Premium pakte in de praktijk beter uit dan we op papier verwacht hadden. De smartphone liep ook met zijn hoge resolutie nog soepeltjes en zonder gehaper. We zijn echter nog niet overtuigd van het nut van die resolutie. Je moet érg goed kijken wil je het verschil zien met de gewone Xperia Z5. Zie je het verschil wel, dan zit je nog met het feit dat er vrijwel geen apps zijn die er optimaal gebruik van maken. En dan hebben we nog niet eens de batterijduur kunnen testen: met zoveel pixels zou die best wel eens erg snel leeg kunnen lopen.

Waar we in onze Xperia Z5 en Xperia Z5 Compact hands-on vrij positief over beide toestellen waren, zijn we wat twijfelachtiger over de Xperia Z5 Premium. Teveel aspecten van deze smartphone moeten zich nog bewijzen. Sony verdient complimenten voor het afleveren van de eerste smartphone met 4K-resolutie, maar de vele vraagtekens die we bij het toestel zetten kunnen we pas na de release beantwoorden. De Xperia Z5 Premium releasedatum is november 2015; het toestel zal dan voor 799 euro verkocht worden.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden