Vergelijk 2.698.036 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: iPhone 6S vs. Samsung Galaxy S6

Achtergrond Vergelijking: iPhone 6S vs. Samsung Galaxy S6
Door , - 3 reacties

Nu Apple de nieuwe iPhone 6S heeft geïntroduceerd, blijft de vraag hangen hoe dit nieuwe toestel zich verhoudt tot de toestellen die nu de dienst uitmaken. Kan de iPhone 6S potten breken? GSMinfo.nl vergelijkt de nieuwe iPhone met de Samsung Galaxy S6.

De iPhone 6S werd gisteren officieel onthuld door Apple, en wordt zeer waarschijnlijk één van de populaire smartphones van dit najaar. Daarmee wisselt de fabrikant van stokje met de Galaxy S6, het toestel van Samsung dat de eerste helft van dit jaar domineerde. Qua naam lijken de twee smartphones in ieder geval sterk op elkaar: S6 vs. 6S. Waarin onderscheiden de telefoons zich dan wel? Apple's nieuwe toptoestel heeft een reputatie hoog te houden. Elk jaar komt het bedrijf uit Cupertino met een nieuwe iPhone, en elke twee jaar met een nieuw design. Dit jaar is het de beurt aan 'slechts' een nieuw toestel; het nieuwe ontwerp kwam vorig jaar al met de iPhone 6. Dat betekent overigens niet dat Apple niet een aantal andere gebieden heeft aangegrepen voor verbetering.

Dan de Samsung Galaxy S6. Elk jaar komt Samsung weer met een nieuwe Galaxy S-model en tevens elk jaar een nieuw ontwerp. Waar eerdere ontwerpen vaak veel kritiek opleverden, werd de Galaxy S6 door iedereen becomplimenteerd. Naast de behuizing oogstte Samsung lof met de camera en het QHD-scherm. Het was weer een klassiek topmodel, met alle laatste technologieën en software. De tijd gaat echter hard en de Galaxy S6 is bijna een half jaar oud. Is dit Android-toptoestel opgewassen tegen zijn nieuwe uitdager?

In deze Apple iPhone 6S vs. Samsung Galaxy S6 vergelijking leggen we de toestellen op een aantal essentiële punten naast elkaar. Denk daarbij aan cameracapaciteiten, het beeldscherm, de hardware, de verbindingsmogelijkheden en natuurlijk de software. Wat is de beste smartphone van 2015?

Samsung Galaxy S6 en Apple iPhone 6

Design

Heel veel heeft Apple niet veranderd aan het design van de iPhone 6S. Zo is het toestel in de lengte en breedte hetzelfde gebleven, en is ook aan de lelijk uitstekende camera aan de achterkant niets veranderd. Wel heeft Apple de 6S 0,2 mm dikker gemaakt. Voor het gevoel in je hand maakt dat verder geen verschil. Alleen als je de iPhone 6 ernaast legt, zie je dat de 6S een fractie dikker is geworden. Dat betekent overigens wel dat sommige hoesjes die gemaakt zijn voor de iPhone 6 niet ideaal zullen passen en vice versa. De dikkere behuizing heeft echter wel een goede reden: Apple heeft de iPhone 6S ietsje steviger gemaakt. De kans dat Apple opnieuw een #bendgate veroorzaakt lijkt minimaal.

Bij de Galaxy S6 hoef je in ieder geval niet te verwachten dat de hoesjes voor de Galaxy S5 zullen passen. De Galaxy S-serie heeft elk jaar een nieuw ontwerp, en oogstte dit jaar bijzonder veel lof voor zijn nieuwe behuizing van metaal en glas. Ook Samsung had echter de behuizing zo dun gemaakt dat de camera aan de achterkant uitstak.

Welk van de twee toestellen een 'beter' ontwerp heeft, blijft natuurlijk een kwestie van smaak. Sommige mensen zullen het design van Apple hoger inschatten dan Samsung's Galaxy S6, en vice versa. De Samsung Galaxy S6 is naar ons idee wel wat soberder, zakelijker dan de iPhone 6S. Dat heeft ook te maken met het feit dat de iPhone naast het standaard grijs en wit in twee nogal opvallende kleuren komt: Gold en Rose Gold. Bij de Galaxy S6 heb je ook een gouden kleuroptie, maar die ziet er toch een stuk minder fabuleus uit als de iPhone 6S in Rose Gold.

Apple iPhone 6S rose gold

Beeldscherm

Op papier is er aan het beeldscherm van de iPhone 6S niet veel veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Je krijgt nog steeds een resolutie van 750 bij 1334 pixels, wat met het schermformaat van 4,7 inch neerkomt op 326 pixels per inch. De gebruikte technologie, IPS-LCD, is door Apple geperfectioneerd. De kleuren spatten van het scherm, en ook met de helderheid is niks mis. Het scherm ligt welhaast óp de telefoon, en ook de kijkhoeken zijn uitstekend.

De Samsung Galaxy S6 beschikt over dezelfde schermkwaliteiten als de iPhone 6S. Ook hier zijn de kleuren prachtig, en de helderheid uitstekend. Het verschil zit hem echter in de resolutie en het formaat. Met 5,1 inch is het scherm in de Galaxy S6 immers toch net wat groter. Ook de resolutie is net wat hoger. Maar liefst 1440 bij 2560 pixels heeft het scherm van de Samsung-smartphone, en dat is niet niks. Dat komt neer op 577 pixels per inch (PPI).

Is dat nou ook echt een voordeel, zo'n hoge resolutie? Vooruit, het beeld is wat scherper, maar niet direct op een manier dat je zult merken. Het verschil tussen 150 en 350 PPI is goed waar te nemen, maar het verschil tussen 350 en 550 PPI al een stuk minder. We vragen ons dan ook af of de resolutie van de Samsung-telefoon niet een beetje overkill is. Daar komt bij dat er zeker ook nadelen verbonden zijn aan een scherm met hoge resolutie. Zo kost het bijvoorbeeld meer stroom én meer rekenkracht om al die pixels aan te sturen en weer te geven. DIe nadelen wegen maar nauwelijks op tegen het voordeel van een QHD-resolutie zoals we die zien op de Galaxy S6.

Deze twee smartphones beschikken over de beste beeldschermen van het moment, en het is dan ook moeilijk een echte winnaar aan te wijzen. Het AMOLED-beeldscherm van de Galaxy S6 is net wat helderder en levendiger, maar de 'verstandige' resolutie van de iPhone 6S heeft ook zo zijn voordelen. 

Hardware

Het uiterlijk van de iPhone 6S mag dan nauwelijks verschillen van zijn S-loze broertje, de hardware krijgt wel degelijk een upgrade. Een van de meest in het oog springende veranderingen is de ondersteuning voor 3D Touch. Dat is een techniek die registreert hoe hard je drukt en aan de hand daarvan een bepaalde actie uitvoert. Zo kan je bijvoorbeeld extra opties openen door er hard op te drukken. Dat wordt bijvoorbeeld geïmplementeerd in Apple Music, waarbij je een nummer direct aan een playlist kan toevoegen door er met wat extra kracht op te duwen. Of in Apple Maps, waar je direct naar een locatie toegaat door een harde druk te maken. En in je Mail krijg je 3D Touch previews van websites en afspraken zonder dat je nieuwe apps moet openen. 

Samsung Galaxy S6

Zoiets als Force Touch heeft de Galaxy S6 helaas niet. Toch is het qua hardware niet echt behelpen met de S6. Het toestel is uitgerust met een door Samsung ontworpen Exynos 7420-chipset, die in de benchmarks vrijwel alle concurrenten weet te verslaan. Het is in ieder geval ruim voldoende om Android te draaien zonder stotteren. Daar komt nog eens bij dat de Galaxy S6 is uitgerust met 3 GB aan werkgeheugen, dus je kan er prima mee multitasken.

Dat multitasken ging altijd wat slechter op de iPhone 6. Dat toestel was uitgerust met 'maar' 1 GB aan werkgeheugen, en dat was niet veranderd sinds de iPhone 5. Dat is een toestel uit 2012. Op moment van schrijven heeft Apple het nog niet bevestigd, maar het lijkt waarschijnlijk dat de iPhone 6S 2 GB werkgeheugen heeft. Dat tezamen met een nieuwe Apple A9-processor, die in benchmarks nog sneller blijkt te zijn dan de Exynos-chipset van Samsung, en je hebt een toestel waar je je totaal geen zorgen meer hoeft te maken om de snelheid.

Toch blijft het vergelijken van de snelheid van de hardware bij moderne topsmartphones lood om oud ijzer. Beide toestellen zijn meer dan geschikt om de laatste apps vloeiend te kunnen draaien. Er is geen software die het de toestellen op dit moment moeilijk kan maken, en de verwachting is dat daar het komende jaar ook geen verandering in zal komen. De hardware is de software al een tijdje zo ver vooruit dat snelheid nauwelijks nog verschilt. Alles gaat vlot.

Camera

Al sinds jaar en dag hebben telefoons van Apple een 8 megapixelcamera. Het bedrijf uit Cupertino werd er elke keer op aangegeken, totdat men zag wat voor foto's de toestellen produceerden met hun 8 megapixelsensors. Steevast behoorden de iPhones tot de toestellen die het beste foto's konden maken. Tests waarbij het grote publiek mocht bepalen welke foto's het mooist waren, zonder te weten door welk toestel ze waren gemaakt, werden vrijwel altijd gewonnen door de iPhone.

Toch is het goed nieuws dat Apple voor het eerst sinds 2012 het aantal megapixels gaat opschroeven. De iPhone 6S heeft 12 megapixel en moet logischerwijs weer een verbetering brengen ten opzichte van zijn voorganger. Foto's zullen scherper, gedetailleerder en groter zijn. Ook belooft Apple betere foto's in situaties met weinig licht, en bredere panorama's.

De 16 megapixel sensor in de Galaxy S6 is niet nieuw, maar wel onderhevig aan constante verbetering. Een beetje hetzelfde proces als bij de 8 megapixel camera van de iPhone. Samsung probeerde zich in het verleden vooral te onderscheiden door handige software bij de camera te leveren, en verregaande aanpassing van de camera-instellingen mogelijk te maken. Met de Galaxy S6 heeft het bedrijf haar inspanningen op dat gebied niet laten vieren, maar heeft het ook geprobeerd de prestaties bij weinig licht te verbeteren. Met dat doel in ogen werd het diafragma verbeterd naar 1.9, waar dat voorheen bij smartphones vaak 2.2 was. 

Gevolg is dat Samsung de achterstand voor een groot deel heeft ingelopen. Er was al nooit een gapend gat wat betreft camera-prestaties en nu zijn de verschillen al helemaal minimaal.  Sterker nog: in sommige tests komt de Galaxy S6 camera er zelfs beter uit dan de iPhone 6 camera. Over wie nu de beste smartphone-camera heeft, verschillen de meningen. We hebben de iPhone 6S camera nog niet kunnen testen, maar de verwachting is dat beide toestellen elkaar nauwelijks zullen ontlopen qua beelden.

Verbindingsmogelijkheden

Op het gebied van verbindingsmogelijkheden liep de iPhone 6 toch wat achter op de Galaxy S6. Waar dat laatste toestel ondersteuning bood voor 4G+, de snelste vorm van draadloze communicatie die providers op dit moment gefaseerd aan het uitrollen zijn in testvorm, moest de iPhone 6 het doen met ondersteuning voor 'slechts' 4G. Ook eerder was Apple er met de ondersteuning van de laatste netwerktechnologieen niet als eerste bij, en dat werd het bedrijf niet in dank afgenomen.

Daar komt nu echter verandering in, want de iPhone 6S heeft wél ondersteuning voor 4G+, en meteen ook op alle frequenties die Nederlandse providers aanbieden. Zo maakt het dus niet uit op welke telefoon je aan het internetten bent, dat gaat altijd op de maximale snelheid. Qua verbindingsmogelijkheden zitten beide toestellen dan ook op hetzelfde niveau. Overigens heb je nog niet zo heel veel aan 4G+: het snellere mobiele internet is pas beschikbaar bij enkele providers, en in een beperkt aantal steden. Aangezien je een smartphone doorgaans echter meerdere jaren gebruikt, is het handig om een toestel te hebben dat voorbereid is op de toekomst.

Apple iPhone 6S met iOS 9

Software

Daar waar de camera, de verbindingsmogelijkheden en de de hardware toch qua prestaties redelijk overeenkomen, begin je het verschil pas echt te voelen bij de software. De Galaxy S6 loopt op Android, terwijl de iPhone 6S loopt op iOS. Het verschil tussen die twee besturingssystemen is groot, maar tegelijkertijd ook weer klein. Want qua functionaliteit overlappen ze elkaar nog steeds grotendeels, ook al zijn er bij beide systemen unieke eigenschappen.

Zo heeft Apple met iOS een net iets completer appaanbod. Ontwikkelaars komen nog steeds regelmatig eerst of als enige met een app voor het platform van Apple. De meeste apps verschijnen voor zowel iOS als Android, maar iOS trekt toch iets vaker aan het lange eind als het gaat om nieuwe, interessante apps en belangrijke updates.

Tegelijkertijd wordt iOS ook gezien als meest gebruikersvriendelijk platform, hoewel dat de laatste tijd toch wat minder lijkt te kloppen. Apple heeft de vorm van iOS al jaren nauwelijks gepast. De fabrikant gooit er ieder jaar weer nieuwe features tegenaan, maar het homescreen is in al die tijd nauwelijks veranderd. Daardoor wordt het steeds lastiger om sommige nieuwe features te vinden. Google gooit Android om de aantal jaren helemaal om. Dat is even wennen, maar daardoor zijn nieuwe features wel beter te vinden. 

De grootste nieuwe feature van iOS 9 is het slimmere Siri. Op basis van je locatie, je activiteit en je zoekgedrag kan Siri nu automatisch suggesties doen. Zo krijg je op het zoekscherm relevante apps en contacten te zien, of een snelkoppeling naar de beste restaurants en leukste bezienswaardigheden uit de buurt. Een fijne toevoeging van Apple, maar: Google biedt dit al jaren in Android met Google Now. 

Qua nieuwe functionaliteit is Google eigenlijk nog altijd onverslaanbaar. De toevoegingen die Apple maakt aan nieuwe versies van iOS lijken allemaal 'geïnspireerd' te zijn door wat Google en Microsoft doen. Vervolgens werkt het allemaal misschien net ietsje beter, maar dan heb je wel een paar maanden moeten wachten. Het is dat ontwikkelaars nog altijd iOS makkelijker vinden om mee te werken dan Android, anders was dit een vrij definitieve overwinning voor Google en de Galaxy S6 geworden. We zouden graag zien dat Apple met een nieuw homescreen komt, en alle vernieuwingen van de afgelopen jaren beter weet te integreren. Of dat gaat gebeuren? In ieder geval het komend jaar niet. 

Prijs

De Samsung Galaxy S6 was bij zijn introductie geen goedkoop toestel. Op dat moment moest het apparaat zo'n 699 euro opbrengen. Gelukkig is die prijs inmiddels flink wat gezakt, want op moment van schrijven kan je al een Galaxy S6 mee naar huis nemen voor een bedrag van rond de 550 euro. De verwachting is dat de prijs alleen maar verder zal zakken, naarmate de lancering van de opvolger dichterbij komt.

Bij Apple is de prijs een stuk vaster. Vaak zijn er niet of nauwelijks prijsdalingen tussen de toestelreleases door, dus de eerste prijsverlaging die je kan verwachting zal rond september volgend jaar zijn, als de opvolger van de iPhone 6S zal worden aangekondigd. Tot dan toe zal je voor de 16 GB-versie toch nog steeds 749 euro moeten neertellen. Dat is niet weinig, zeker als je bedenkt dat de Galaxy S6 voor een lager bedrag tenminste 32 GB aan intern geheugen meebrengt. Wil je een iPhone 6S met meer opslagruimte, dan betaal je 849 euro voor 64 GB en een forse 949 euro voor 128 GB. 

Apple iPhone 6S prijzen vergelijken

Apple iPhone 6S
Met abonnement: Vanaf € 20,50 p/m
Los toestel: € 204,00

Vergelijk prijzen

Al met al kunnen we dus wel stellen dat de Galaxy S6 het qua prijs beter voor elkaar heeft dan de iPhone 6S. Helemaal eerlijk is die vergelijking natuurlijk niet, aangezien de Galaxy S6 al de tijd heeft gehad in prijs te zakken en bovendien een half jaar ouder is. Echter, ook met de originele adviesprijs van 699 voor het Samsung-toestel, is het lastig om de iPhone 6S als winnaar aan te wijzen. De iPhone 6S heeft veel kwaliteiten, maar een scherpe prijs is er niet een van.

Apple iPhone 6S en iPhone 6S Plus

Conclusie

De nieuwe iPhone 6S is een ontzettend interessant toestel, met allerlei leuke nieuwe features. Toch is de vernieuwing bij Apple altijd een beetje een tweetrapsraket. De iPhone 6 was een echte verbetering van de iPhone 5S, maar de iPhone 5S was op zijn beurt niet echt een enorme revolutie ten opzichte van de iPhone 5. Hetzelfde gaat een beetje op voor de iPhone 6S. Apple heeft het wel geprobeerd, met features als 3D Touch en ondersteuning voor 4G+, maar het scherm en de behuizing blijven in essentie hetzelfde. De verbeterde camera willen we nog wel even als pluspunt noemen.

Dan de Galaxy S6 van Samsung. Een half jaar geleden waren we flink onder de indruk van het glimmende nieuwe Zuid-Koreaanse speeltje. We kunnen niet zeggen dat van die bewondering weinig meer over is, want de Galaxy S6 is nog steeds een heel goed toestel. De markt gaat echter razendsnel, en een half jaar oud is in de mobiele industrie al zo goed als bejaard. Toch kan de Galaxy S6 nog heel aardig meekomen met de iPhone 6S, zeker op het gebied van schermkwaliteit en snelheid. Aardig is ook dat de opslagcapaciteit van het Samsung-toestel twee keer zo groot is als bij de iPhone.

Een echte winnaar is moeilijk te kiezen, omdat iedere consument een ander aspect van smartphones belangrijker zal vinden. En een design dat de één lelijk vindt, kan de ander juist bijzonder mooi vinden. Met zijn prijsdalingen heeft de Galaxy S6 absoluut de betere papieren in handen: qua hardware en camera ontlopen de twee toestellen elkaar namelijk nauwelijks. Maar zoek je naar innovaties als Force Touch, of de vele apps in de iOS 9 App Store, dan zul je toch echt wat extra moeten betalen. Het staat echter als een paal boven water dat geen van beide toestellen een slechte keus zal zijn.

Apple iPhone 6S beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 20,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 21,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 23,50 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd 100 2000 € 24,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 2000 € 29,00 € 0,- Bekijken
Telfort 24 mnd 150 10000 € 33,50 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone 6S aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden