Vergelijk 2.717.624 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Motorola Moto X Style vs. Samsung Galaxy S6

Achtergrond Vergelijking: Motorola Moto X Style vs. Samsung Galaxy S6
Door , - 5 reacties

Motorola kondigde recentelijk zijn nieuwe high-end smartphone aan: de Moto X Style. De specificaties van deze smartphone zijn niet mis, maar hoe doet hij het tegenover Samsung's Galaxy S6?

Motorola heeft recentelijk drie nieuwe smartphones aangekondigd: de high-end Moto X Style, de midranger Moto X Play en de opvolger van de welbekende budgettopper Moto G. De Moto X Style is het nieuwe vlaggenschip met alles er op en er aan wat je van een high-end smartphone zou verwachten. 

De Samsung Galaxy S6 is misschien wel de beste smartphone van het moment door zijn razendsnelle hardware, zijn dunne, premium design en nuttige features zoals een vingerafdrukscanner en een hartslagmeter. De Moto X Style, daarentegen, heeft een grotere display en een stevigere cover aan de achterkant. In dit artikel leggen we beide smartphones naast elkaar om te kijken welke nou beter is en of er wel zo'n oordeel geveld kan worden. 

Design

Het design van de Moto X Style lijkt sterk op dat van de Google Nexus 6, welke vorig jaar ook door Motorola gebouwd werd. Het 5,7 inch scherm wordt net zoals zijn Nexus-voorganger omlijst met een metalen frame, waarin aan de rechtse zijkant een volume-knop en de power-knop verwerkt zijn. Aan de voorkant zijn twee luidsprekers te vinden met natuurlijk het 5,7 inch display. De randen van het scherm zijn bijzonder dun gehouden, waardoor je een grote display in een relatief kleine behuizing krijgt.

De achterkant van het toestel is van een stevig plastic gemaakt. Deze cover kan vervangen worden en Motorola heeft beloofd dat er diverse keuzes zullen zijn wat het materiaal betreft. In het midden is een metalen strip aanwezig met de camera, flitser en het welbekende Motorola-kuiltje. Daarnaast heeft Motorola een lichte curve verwerkt in de achterkant, wat het vasthouden en gebruiken van een toestel van dit formaat lekker handzaam maakt. 

Bij Samsungs Galaxy S6 heb je minder te kiezen wat het design betreft, maar dat maakt in dit geval niet uit. Deze smartphone is net als de Moto X Style uitgevoerd met een metalen frame langs de rand met een achterkant die van glas gemaakt is. Deze achterkant is volledig vlak, op de lens van de camera na. Waar de camera van de Moto X Style nog enigszins verzonken ligt steekt die van de Galaxy S6 een beetje uit.

Aan de voorkant van de Galaxy S6 vinden we twee capacitieve knoppen met daar tussenin de home toets. Samsung heeft de randen van het scherm ook redelijk smal weten te houden, waardoor het 5,1 inch scherm ook in een relatief kleine behuizing past. In tegenstelling tot Motorola vinden we hier geen luidspreker: deze zit aan de onderkant in het frame verwerkt. 

Beide toestellen gebruiken kwalitatief hoogwaardige materialen voor de bouw van het toestel, waardoor het lastig is om een winnaar aan te wijzen. Het uiterlijk van een smartphone is iets bijzonder subjectiefs en objectief gezien zit het design van beide smartphones wel goed. Heb je liever een wat kleinere design-smartphone? Dan wint voor jou de Galaxy S6. Ben je meer van een goed gebouwde phablet waar je zelf het materiaal kunt kiezen? Dan is de Moto X Style duidelijk voor jou. 

Winnaar: Gelijkspel

Samsung Galaxy S6

Beeldscherm

Het scherm van de Moto X Stye is een LCD-display met een schermgrootte van 5,7 inch. Hiermee is Motorola's smartphone met recht een phablet te noemen, gezien het feit dat hij qua formaat eerder overeenkomt met een Galaxy Note 4 dan de Galaxy S6. Het scherm geeft natuurgetrouwe kleuren weer volgens de eerste berichten, maar we zullen de release van het toestel af moeten wachten voordat we een goed oordeel kunnen vellen over de verdere kwaliteit van het display.

De Galaxy S6 heeft net zoals alle andere high-end smartphones uit de stal van Samsung een AMOLED-display aan boord. Dit betekent dat de kleurreproductie fenomenaal is en dat zwart ook echt als zwart wordt weergegeven omdat er dan geen pixels aan zijn. Daar staat tegenover dat sommige kleuren ietwat oververzadigd over kunnen komen, wat niet bepaald natuurgetrouw is, maar er wel spetterend uit ziet.

Naast een levendige kleurweergave kan AMOLED-technologie ook nog eens een forse batterijbesparing opleveren wanneer er veel zwart in het beeld verwerkt zit. Bij donkere webpagina's en apps zijn veel van de pixels van het scherm uit om die zwarte kleur te produceren. Qua display wint de Galaxy S6 deze ronde dus vanwege de in onze optiek superieure AMOLED-technologie. Gezien het feit dat de Nexus 6 wél een AMOLED-display aan boord had is dit wat ons betreft een gemiste kans voor Motorola. 

Winnaar: Galaxy S6

Hardware

Onder de motorkap van de Moto X Style vinden we niet de Snapdragon 810 die we bij veel andere vlaggenschepen van dit moment vinden. In plaats daarvan kiest Motorola voor de hexa-core Snapdragon 808, welke vier energiebesparende Cortex-A53 cores aan boord heeft voor allerdaagse taken en twee snelle Cortex-A57 cores bevat voor games en andere veeleisende taken. Deze processor presteert bijzonder goed en blijft daarnaast ook nog eens erg koel. Vooral dat laatste lukte de Snapdragon 810 niet echt, zo bleek met de HTC One M9 en de Sony Xperia Z3+. Dit kan ook nog eens goede gevolgen hebben voor de batterijduur van de Moto X Style. 

De Galaxy S6 daarentegen heeft een snelle octa-core processor uit Samsung's eigen stal aan boord met vier snelle Cortex-A57 kernen naast vier energiebesparende cores. Qua pure rekenkracht wint deze processor ruimschoots van de Snapdragon 808, maar gebruikt hij wel meer energie. Het zal interessant worden om de twee vlaggenschepen naast elkaar te leggen om te bepalen of het verschil in processoren invloed heeft op de batterijduur. 

Moto X Style

De Moto X Style heeft een aantal overige hardware-functies aan boord die we bij de Galaxy S6 niet terug zullen vinden. Het voornaamste verschil is een microSD-geheugenkaartlezer: de Moto X Style ondersteunt tot 128 GB aan verwijderbare opslag. Daarnaast is de Moto X Style ook nog eens waterafstotend met een IP52-certificering. 

Bij de Galaxy S6 vinden we weer een aantal zaken terug die we niet bij Motorola's toestel zien. Zo heeft de Galaxy S6 een vingerafdruklezer aan boord die straks zowel met Samsung Pay als met Android Pay zal kunnen worden gebruikt om contactloos betalingen te doen. Ook heeft Samsung bij de Galaxy S6 de gebruikelijke sensoren toegevoegd: een barometer, hartslagmeter en andere nuttige zaken zijn ingebouwd voor gebruik met Samsung's eigen apps. 

Beide smartphones hebben de hardware aan boord om zichzelf met recht een vlaggenschip te noemen. Zo hebben ze beiden 3 GB werkgeheugen, NFC en snelladen ingebouwd. Uiteraard is ook volledige 4G-ondersteuning bij beide toestellen aanwezig. Maar omdat de hardware gericht is op mensen met verschillende wensen qua opslag en batterij is het moeilijk te bepalen welke smartphone nou echt beter is. 

Omdat de Galaxy S6 meer rekenkracht aan boord heeft en een breder assortiment aan hardware-functies heeft roepen we hem met enige terughoudendheid uit tot winnaar in deze categorie. Toch betekent dit niet dat de Moto X Style verliest: als je microSD-opslag belangrijk vindt of veel in de regen je telefoon wil gebruiken is de Moto X Style waarschijnlijk een betere keuze. 

Winnaar: Galaxy S6

Software

Volgens Motorola zal de Moto X Style net zoals de rest van Motorola's assortiment een versie van Android 5.1 Lollipop draaien die vrijwel onaangepast is ten opzichte van standaard Android zoals je het op een Nexus-toestel zou vinden. Het enige wat Motorola toegevoegd heeft zijn applicaties als Motorola Assist en een eigen camera-app. Dit betekent ook dat het uitbrengen van updates relatief snel zou moeten gaan omdat Motorola geen eigen laag over Android heen gegoten heeft die bijgewerkt moet worden. 

Samsung heeft het daarentegen volledig anders aangepakt bij de Galaxy S6: onder de motorkap vinden we Android 5.1 Lollipop, maar daar overheen ligt Samsung's TouchWiz. Dit betekent dat een groot deel van de apps op de smartphone vervangen zijn door apps die door Samsung gebouwd zijn in plaats van door Google. Dit voegt een heleboel extra functies toe die je niet bij andere fabrikanten vindt, maar betekent ook dat Samsung niet altijd even snel updates uit brengt voor zijn toestellen omdat het bedrijf dan ook TouchWiz moet updaten. 

Wat ons betreft wint de Moto X Style deze categorie. Een vrijwel standaard uitvoering van Android betekent dat je zelf kunt bepalen welke launcher of andere apps je wil gebruiken zonder dat andere belangrijke apps daar van afhankelijk zijn. Daarnaast is Android zonder enige poespas ook nog eens bijzonder snel en licht, waardoor het gebruik van je telefoon efficiënter en simpeler is dan wanneer je door de fabrikant gedwongen wordt hun eigen apps te gebruiken. 

Winnaar: Moto X Style

Samsung Galaxy S6 Edge

Camera

Motorola's eerdere smartphones hebben niet bepaald prijzen gewonnen door hun camera's. Meestal waren de camera's goed genoeg, maar niet echt fantastisch. Bij de Moto X Style heeft Motorola beloofd dat hier verandering in komt en heeft dan ook gekozen voor een 21-megapixelcamera die volgens de Amerikanen bijzonder snel en accuraat foto's zou moeten schieten. Het zal dan ook spannend worden om deze camera naast die van andere vlaggenschepen te leggen zodra we de smartphone in handen hebben.

Motorola heeft zich gerealiseerd dat smartphones steeds meer gebruikt worden om altijd en overal selfies te nemen, zelfs wanneer het donker is. Om deze reden is er een flitser aan de voorkant geplaatst, waardoor je zelfs met weinig licht nog altijd een selfie kunt nemen met de 5-megapixelcamera met groothoeklens aan de voorkant. 

De Galaxy S6 is misschien wel de beste high-end smartphone op dit moment als het gaat om telefoonfotografie. De 16-megapixelcamera die Samsung in zijn vlaggenschip heeft geïnstalleerd is een van de beste op de markt en het zal lastig zijn voor Motorola om een betere camera-ervaring te bieden. Ook de 5-megapixelcamera aan de voorkant is bijzonder goed, al ontbreekt een flitser hier.

Zonder de camera-beelden van de Moto X Style te hebben kunnen analyseren kunnen we hier geen definitieve winnaar aan wijzen. Ben je een fotografie-fanaat en twijfel je tussen deze twee smartphones? De Galaxy S6 zal je dan hoe dan ook niet teleurstellen door zijn fenomenale camera aan de achterkant. Ben je daarentegen op zoek naar een high-end smartphone die uitblinkt als het gaat om selfies nemen? De front-flitser van de Moto X Style zal je dan misschien erg gelukkig maken. 

Winnaar: Gelijkspel

Batterij

De Moto X Style is uitgerust met een batterij van 3000 mAh qua capaciteit, wat op een redelijk gemiddeld niveau ligt voor een high-end smartphone anno 2015. Het is lastig exact te benoemen hoe lang je met deze accu zal doen, maar gezien de aanwezige hardware en het gebrek aan poespas in de software verwachten we dat een hele dag volhouden zeker moet lukken met de Moto X Style. Pas wanneer we het toestel hebben kunnen we exacte cijfers geven.

De Samsung Galaxy S6 heeft wat minder capaciteit: maar 2550 mAh. Daarbij komt nog dat het toestel niet bepaald bekend staat om zijn efficiëntie als het om batterijgebruik gaat. In onze review merkten we op dat we 's avonds aan de oplader moesten omdat de batterij dan toch wel bijna leeg was. Ook al heeft de Galaxy S6 Quick Charge 2.0 aan boord om snel te kunnen laden, we hadden liever een iets grotere batterij gezien.

In hoeverre deze twee vlaggenschepen zich tot elkaar verhouden in de praktijk qua batterijduur is op dit punt lastig te voorspellen. De Galaxy S6 doet het voor een vlaggenschip niet zo goed als we hadden gehoopt, en de Moto X Style belooft veel goeds door zo'n 20% meer capaciteit aan boord te hebben. Toch durven we hier nog geen winnaar aan te wijzen voordat we de Moto X Style daadwerkelijk aan een test hebben onderworpen. 

Winnaar: Gelijkspel

Prijs

De Moto X Style gaat bij zijn introductie in Nederland zo'n 500 euro kosten, wat fors lager is dan de introductieprijs van de Samsung Galaxy S6. Deze kostte zo'n 700 euro toen hij uitkwam, wat fors hoger is dan de Moto X Style. Op moment van schrijven kost de Galaxy S6 zo'n 570 euro, waardoor de twee niet heel ver uit elkaar liggen. Onze verwachting is dat de Moto X Style nadat hij officieel op de markt gekomen is nog iets in prijs gaat dalen.

In deze categorie is de Moto X Style in ieder geval de grote winnaar, want hij biedt je per euro meer smartphone dan de Galaxy S6 doordat zijn introductieprijs al een stuk lager ligt dan de marktprijs van zijn concurrent. Het verschil tussen de twee rechtvaardigt in onze optiek de hogere prijs in ieder geval niet. 

Winnaar: Moto X Style

Samsung Galaxy S6 Motorola Moto X Style Samsung Galaxy S6 Edge
Beeldscherm 5,10 inch 5,70 inch 5,10 inch
Resolutie 1440 x 2560 pixels 1440 x 2560 pixels 1440 x 2560 pixels
Pixeldichtheid 576 ppi 515 ppi 576 ppi
Besturingssysteem Android 5.0 (Lollipop) Android 5.1 (Lollipop) Android 5.0 (Lollipop)
Processor 2,1 GHz octa-core 1,8 GHz hexa-core 2,1 GHz octa-core
Werkgeheugen 3 GB 3 GB 3 GB
Interne opslag 32 GB 16 GB 32 GB
Camera 16,00 megapixel 21,00 megapixel 16,00 megapixel
Gewicht 138 gram 179 gram 132 gram
Stand-by tijd - - -
Spreektijd - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 429,00 Niet beschikbaar € 479,00

Conclusie

Ondanks dat de Moto X Style en de Galaxy S6 beiden high-end smartphones zijn en gepositioneerd worden als vlaggenschepen op de markt zijn het erg verschillende telefoons. Zo is de Moto X Style een ietwat simpelere telefoon die gewoonweg erg goed is in waar hij voor gemaakt is zonder enige toeters en bellen. De Galaxy S6, daarentegen, heeft wat meer vernuftige handigheidjes aan boord zoals een barometer en een hartslagmeter. 

Bij allebei de toestellen zagen we een aantal aspecten die ons minder bevielen ten opzichte van zijn concurrent. Zo vonden we het AMOLED-scherm van de Galaxy S6 qua technologie beter dan het LCD-scherm van de Moto X Style, maar vonden we de grotere batterij van de Moto X Style een groot voordeel. Daarnaast zien we veel potentie in de energiebesparing die de Snapdragon 808 de Moto X Style kan opleveren. 

Veel van de aspecten die we in dit artikel hebben vergeleken zijn subjectief en de smartphone die wij hier tot winnaar kronen zal lang niet voor iedereen de winnaar zijn. Maar naar onze mening zorgen de lagere prijs, grotere batterij en microSD-lezer er voor dat we de Moto X Style hier tot winnaar uitroepen. Dit betekent natuurlijk bij lange na niet dat de Galaxy S6 een slechte smartphone is: het is een van de beste smartphones van het moment. Maar de Moto X Style is naar onze mening een net iets betere koop, en daarom wint hij deze vergelijking.

Winnaar: Motorola Moto X Style

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden