Vergelijk 2.726.149 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vakantiespecial: goedkoop internetten en bellen in het buitenland

Achtergrond Vakantiespecial: goedkoop internetten en bellen in het buitenland
Door ,

Als je binnenkort op vakantie gaat is het handig om te weten welke provider het beste omspringt met bellen en internetten in het buitenland, in het bijzonder binnen de EU. GSMinfo.nl zocht het voor je uit!

Het op reis gaan kan een ernstige inbreuk vormen op je mobiel-verslaving. Hoe moet je immers nu elke dag met je ouders bellen? En wat gebeurt er met je actieve Instagram-leven als je niet elk uur een nieuwe foto kan uploaden? Wij bij GSMinfo.nl zijn ons zeer bewust van deze nijpende problematiek, en voorzien je graag van advies. Omdat de buitenlandbundels van de providers vaak net zo leesbaar zijn als een stel oud-Egyptische hiëroglyfen, scheppen we wat duidelijkheid in wat je kan verwachten als je op reis gaat. Dat doen we per provider. Om het enigszins overzichtelijk te houden, behandelen we hier alleen de tarieven voor binnen de EU.

KPN

KPN biedt een drietal internetbundels aan voor de abonnee met wanderlust. Het enige wat eigenlijk verschilt is de prijs en de geldigheid van de bundel. De snelheid van alle bundels is afhankelijk van de snelheid die de provider ter plekke kan bieden, dus dat kan nogal variëren. De eerste bundel is de Dagbundel. Daarbij krijg je 50 MB, waarmee je 24 uur hebt om het op te maken voordat het vervalt. De kosten bedragen 2,50 euro. De Weekbundel geldt 7 maal 24 uur, en voorziet je van 100 MB. Hiervoor vraagt KPN 5 euro. De Maandbundel is 200 MB en is 31 dagen geldig, ongeacht welke maand je hem in activeert. Als je hem activeert ben je 10 euro armer.

KPN

Je kan echter ook internetten zonder de bundels van KPN. Dan betaal je 25 cent per MB, zolang je dus binnen Europa blijft. Er zijn een aantal landen binnen Europa die overigens buiten het tariefgebied vallen, zoals Servië, Bosnië, Turkije, Kosovo, Albanië, Macedonië en Montenegro. Daar staat tegenover dat het Europa-tarief van 25 cent per MB dan weer wel geldt op een aantal landen die allerminst binnen Europa vallen. Denk daarbij aan de eilanden Guadeloupe, La Réunion en Martinique. Ook reizigers naar Frans Guyana hoeven zich geen zorgen te maken over hoge rekeningen. Handig!

Voor het bellen en sms'en heeft KPN geen aparte bundels ingesteld, dus daarbij pak je altijd het tarief dat door de EU tegenwoordig aan een maximum is gebonden. Voor de duidelijkheid: dat betekent dat je 23 cent per minuut betaalt wanneer je zelf belt, en 7 cent per minuut als je gebeld wordt. Sms'jes versturen kost je 8 cent per stuk. Dat is nog redelijk te overzien dus.

Vodafone

Vodafone heeft het internetgebruik in het buitenland eenvoudig gehouden. Je kan internetten voor de maximale tarieven die van de EU toegestaan zijn, als je dat wil. In de rest van de gevallen kan je een BloX afsluiten. In wezen is dat gewoon een voordeelbundel, die Vodafone de Alles-in-1 op Reis Dagbundel heeft genoemd. Zoals de naam al zegt, is deze bundel voor 1 dag actief. Je kan daar dan 20 minuten mee bellen, 20 minuten gebeld worden, 20 sms'jes versturen en 35 MB gebruiken. Een dagbundel kost 2 euro.

Vodafone

Als dat wat te weinig voor je is, is er ook nog de Alles-in-1 op Reis XL Dagbundel. Daarmee krijg je 100 minuten bellen, 100 minuten gebeld worden, 100 sms'jes en 100 MB aan data. Ook deze bundel is maar 1 dag geldig. Je kan tussen de 'normale' en de XL-variant kiezen. Zodra je die activeert, krijg je niet meteen die extra kosten aan je broek. Pas als je ook daadwerkelijk in het buitenland gaat bellen danwel internetten, activeert de bundel automatisch. Pas dan ben je 2 respectievelijk 4 euro schuldig.

De dekking van de Alles-in-1 op Reis Bundels is overigens anders dan je zou verwachten. Vodafone handelt met 'Voordeellanden' en daar zitten een paar interessante landen tussen. Zo kun je de hippe Vodafone BloX gebruiken in Japan, Nieuw Zeeland, Frans Guyana en de Faeröer-eilanden. Een fijne toevoeging, kunnen we wel zeggen.

T-Mobile

Waar je bij KPN kunt kiezen uit een bundel voor een dag, een week of een maand en bij Vodafone voor alleen 1 dag, geeft T-Mobile je alle keuze. Dat maakt het aanbod er niet overzichtelijker op, maar dat betekent wel dat er voor ieder wat wils is. De naam die T-Mobile eraan geeft is Travel&Surf. Er zijn vijf varianten. Om dat overzichtelijk te houden hebben we het hieronder in een tabelletje gezet.

Naam bundel Kosten in euro's Aantal MB's Geldigheidsduur
XS-pas 1,95 20 MB 24 uur
S-pas 4,99 60 MB 72 uur
M-pas 14,99 250 MB 7 dagen
L-pas 24,99 500 MB 14 dagen

T-Mobile

Al deze bundels stoppen zodra de geldigheidsduur is verstreken of het totale aantal MB's is gebruikt. Uitzondering op dat laatste is de L-pas, want die schakelt terug naar een snelheid van 64 Kbps zodra je de toegewezen 500 MB hebt gebruikt binnen de termijn van 14 dagen. Zo heb je dus hoe dan ook twee weken internet. T-Mobile heeft echter nog een ander abonnement, voor de enthousiaste Europese internetters.

Dat is namelijk Internet Europa. Als je daarvoor kiest, zit je er wel 12 maanden aan vast. Je krijgt dezelfde voorwaarden als bij de L-pas, alleen betaal je dan geen 25 euro voor twee weken maar 15 euro per maand. Handig voor de fervente reizigers!

Tele2

Tele2 heeft haar tarieven in het buitenland zoveel mogelijk richting wat de EU voorschrijft gehouden. Dat betekent dat je kan bellen in de meeste Europese landen voor 23 cent per minuut, gebeld wordt voor 6 cent en je voor elke MB 24 cent betaalt. Een sms'je komt voor 7 cent per stuk op de rekening terecht. Tele2 zou Tele2 echter niet zijn als het niet met wat voordelige internetbundels zou komen, waarmee het internetten in het buitenland een stuk aangenamer (en voordeliger) wordt.

Tele2

Het is een bekend stramien. Tele2 biedt 3 soorten bundels. De eerste is 10 MB groot, kost je 1,50 en is 24 uur geldig. Zodra je in het buitenland arriveert krijg je automatisch een sms'je met de instructies, namelijk dat je simpelweg EU10 moet sms'en naar 1280. De tweede bundel activeer je door EU50 te sms'en en geeft je een 50 MB grote bundel, ditmaal met een geldigheidsduur van een week. Dat kost 4 euro, wat neerkomt op 8 cent per MB. De laatste en grootste bundel is 100 MB groot, en heeft net als de 50 MB-bundel een geldigheidsduur van een week. De prijs bedraagt 7,50 wat de prijs per MB de meest voordelige maakt, namelijk 7,5 cent per MB. Het is overigens altijd mogelijk om een nieuwe bundel te kopen als je oude op is.

De bovenstaande bundels zijn in vrijwel alle landen van Europa geldig, met een paar uitzonderingen. Zo is het in onder andere Servië, Wit-Rusland en Macedonië niet mogelijk om van de voordelige bundels gebruik te maken. Vreemd genoeg zijn de bundels dan weer wel in Rusland en de Verenigde Staten te verkrijgen. Voor goedkoop internet in die landen moet je dus bij Tele2 zijn!

Ben

Ben in het buitenland is vreselijk eenvoudig en no-nonsense. Je betaalt voor bellen binnen de EU 23 cent per minuut, en gebeld worden kost je 6 cent per minuut. Een sms versturen kost je 7 cent per bericht en voor elke MB moet je 24 cent aftikken. Tot zover niets nieuws onder de zon, want het zijn de maximumtarieven die de provider van de EU mag berekenen.

Ben

Verder is het aanbod bij Ben nogal sober. De provider heeft geen fancy internetbundels die de prijs in het buitenland binnen de perken kan houden. Ironisch genoeg is het overigens goedkoper om bijvoorbeeld vanuit Duitsland naar Spanje te bellen dan vanuit Nederland naar Spanje. Dat eerste kost namelijk 23 cent per minuut, terwijl je als je vanuit Nederland belt 51 cent per minuut betaalt. Tsja.

Hollandsnieuwe

Bij hollandsnieuwe geen fratsen. De provider hanteert dezelfde maximumprijzen als Ben. Dat betekent dus dat je zolang je binnen de EU zit, kan bellen voor 23 cent per minuut, gebeld wordt voor 6 cent per minuut, sms'jes stuurt voor 7 cent per stuk en voor elke gebruikte MB 24 cent moet aftikken. Internet wordt per kB afgerekend en hollandsnieuwe hanteert een maximumbedrag van 50 euro. Dat kan je overigens wel uitzetten, zodat je ook naar hartelust kan doorinternetten, maar dat raden we je niet aan. Er zijn immers voordeligere opties als je veel wil gaan internetten in het buitenland.

hollandsnieuwe

Welke provider is het goedkoopste in het buitenland?

Het is lastig een winnaar aan te wijzen, omdat de tarieven zo ontzettend verschillen. Het hangt ook maar net af van je gebruik, of een bepaalde provider de juiste keuze is. Er zijn wel een paar opvallende dingen. Zo is Tele2 veruit de beste keus voor mensen die naar de States op vakantie gaan. Geen enkele andere provider biedt zulke voordelige internetbundels voor dat land aan als Tele2.

Ben je iemand die vaak alleen voor kortere periodes naar het buitenland gaat, maar zijn mobiele gebruik daar liever niet al te drastisch op aanpast? Dan is Vodafone misschien een goede keus. Voor een langer verblijf in het buitenland worden de Alles-in-1 op Reis Dagbundels wat aan de prijs, want je betaalt toch 2 euro per stuk. In een maand komt dat al gauw neer op 60 euro. Als je echter maar een dag of drie/vier in het buitenland bent, is zo'n dagbundel echter uitstekend geschikt.

De fervente reizigers die eigenlijk alleen maar Europa doorkruisen zijn het beste op hun plek bij T-Mobile. Dankzij hun relatief voordelige Internet Europa-bundel betaal je nog maar 3 cent per MB, en dan heb je als bijkomend voordeel dat die MB's de hele maand houdbaar zijn. Je sluit het echter wel af voor 12 maanden, dus alleen voor de echte globetrotters (eigenlijk EU-trotters) is dit een valide optie. Anders betaal je al gauw 15 euro per maand voor een dienst die je eigenlijk niet gebruikt.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden