Vergelijk 2.018.991 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Sony Xperia Z3+

Achtergrond Hands-on: Sony Xperia Z3+
Door , - 2 reacties

De Sony Xperia Z3+ is het nieuwe vlaggenschip van de Japanse fabrikant. Nou ja, nieuw: hoe groot de + van deze verbeterde Xperia Z3 nou echt is bespreken we in deze hands-on.

Sony kondigde eerder vandaag de Xperia Z3+ aan. Niet een compleet nieuw topmodel, maar een verbeterde versie van de Xperia Z3, die sinds september 2014 in Nederland te koop is. Toch is de naam een opmerkelijke keuze: in Sony's thuismarkt Japan wordt het toestel wel de Xperia Z4 genoemd. In Nederland en andere Europese landen vonden ze de '+' toch toepasselijk.

Design

Hoewel je op het eerste gezicht misschien zou zeggen dat de twee toestellen een identiek design hebben, is de Z3+ zo'n 0,4 millimeter dunner dan zijn voorganger. Een miniem verschil, en je zult het eigenlijk alleen merken als de twee toestellen naast elkaar liggen. Wel heeft dat een klein nadelig effect op de omvang van de accu. In de Z3+ is iets minder ruimte, waardoor de batterij ongeveer zo'n 5% minder capaciteit heeft. Sony bezweert echter dat de nieuwe chipset energiezuiniger is en dus zou je nog altijd gemakkelijk een dag zonder opladen moeten kunnen. Bij de Xperia Z3 kon je met een beetje zuinigheid zelfs twee dagen zonder opladen, en volgens Sony kan dat met de Z3+ ook gewoon.

Zoals we inmiddels van Sony gewend zijn is de Z3+ een waterdichte smartphone. Dat betekent dat je je smartphone ook mee kunt nemen onder de douche of in de zware regen. Nieuw is dat de Z3+ nog minder klepjes heeft. Sony haalde al eerder het beschermende klepje weg bij de koptelefoonpoort, nu zit er ook niet zo'n ding in de weg bij de USB-poort. In plaats daarvan heeft Sony een speciale coating gebruikt die de USB-poort beschermt tegen water. Dat scheelt jou weer wat gefrutst met een klein plastic aanhangsel als je de Xperia even wil opladen.

Sony Xperia Z4

Het gebrek aan vernieuwing is geen grote teleurstelling, maar hooguit een beetje saai. Sony's topmodel voelt nog altijd goed aan, is mooi afgewerkt en heeft een duidelijke eigen stijl. Terwijl steeds meer fabrikanten naar elkaar toe kruipen qua looks valt het OmniBalance-design van de Xperia Z3+ op in een zee van vergelijkbare toestellen. We verwelkomen innovatie en kijken uit naar een nieuw design, maar het is niet alsof de Z3+ opeens verouderd aanvoelt. 

Hardware en beeldscherm

Over de hardware valt eigenlijk weinig te zeggen. De Xperia Z3+ is in ieder geval op papier een stuk krachtiger, met een nieuwe Snapdragon 810 processor met acht cores. De Xperia Z3 voelde echter nooit traag aan, en ook tijdens onze kort test met de Z3+ leek alles soepel te lopen. De gemiddelde gebruiker zal de grotere kracht vermoedelijk niet opmerken. 

Ook het beeldscherm is grotendeels ongewijzigd: nog altijd 5,2 inch, nog altijd een Full HD-resolutie. Geen probleem, want een hogere resolutie blijft een beetje overkill op zo'n klein scherm. Volgens Sony is het scherm wel licht verbeterd, en het bedrijf noemt als technologieën als Live Colour LED en X-Reality, maar wij zagen het verschil eigenlijk niet. Het beeld is nog altijd best helder, met goed contrast en mooie kleuren. 

Sony Xperia Z4

Camera

Sony voorziet de Xperia Z-serie al een aantal jaren van een 20,7-megapixelcamera met Exmor R-sensor, en ook bij de Z3+ is deze camera weer van de partij. In het verleden leverde die camera nog wel eens overbelichte foto's af, maar de Z3+ leek daar vooralsnog geen last van te hebben. We konden het toestel vooralsnog alleen testen in een kantooromgeving dus het is even kijken hoe de Z3+ het in de echte wereld doet, maar foto's leken in ieder geval scherp en kleurrijk in beeld te verschijnen. De grootste toevoeging lijkt een speciale cameramodus voor eten te zijn, waardoor je maaltijd er extrasmakelijk uit ziet. Sony levert meer dan een dozijn camera-modes mee die soms leuke filters voor je foto's bieden, maar ook 'Alternate Reality'-modes waarmee je bijvoorbeeld dinosaurussen door het beeld kunt laten rondlopen. Een zeer uitgebreid aantal camera-opties dus. 

Er is wel vernieuwing bij de frontcamera. Ook bij Sony is nu duidelijk dat selfies populair zijn, dus de 2,2-megapixelcamera van de Xperia Z3 is vervangen door een 5-megapixelcamera met een wijde lens. Die maakt prima foto's, die scherp en kleurecht lijken te zijn. De meeste foto-apps kunnen ook met de camera gebruikt worden, en er zijn zelfs enkele speciale selfie-apps zoals AR Mask waarmee je je gezicht kan voorzien van leuke filters en dierengerichten. Het zorgt soms voor hilarische aanpassingen, al is natuurlijk de vraag hoe vaak je die features na de eerste week nog zult gebruiken.

Xperia Z3+ pre-order actie

Leuk om te nog even te noemen is de speciale koptelefoon die Sony meelevert bij Xperia Z3+ pre-orders. Bestel je het toestel al voor release, dan krijg je een gratis MDR-1A headset. Die moet 'HD-audio' bieden, al is dat eigenlijk vooral een marketingterm. Bovendien werkt het alleen met muziek die een hogere bitrate heeft. Sony geeft je gelukkig wel gratis zes maanden toegang tot een dienst die die betere audio biedt.

We hebben de headset mogen proberen, maar eerlijk is eerlijk: de verschillen zijn beperkt. Je hoort in een hit van Michael Jackson misschien net een wat breder geluid, maar als je iemand bent die vooral onderweg of tijdens het werken muziek luistert dan maakt dat je waarschijnlijk geen reet uit. Maar goed: ook zonder de high resolution audio blijft het een mooie meegeleverde hoofdtelefoon, en dus een mooie bonus. 

Sony Xperia Z4

Conclusie

We kunnen er niet omheen: de Xperia Z3+ is slechts een marginale verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Dat komt echter meer omdat de Xperia Z3 al zo'n goede smartphone was, en omdat er nauwelijks ruimte is voor verbetering. Daar hebben bovendien meer dure smartphones last van.

Natuurlijk moeten we de Xperia Z3+ eerst nog uitgebreid testen voor we een definitief oordeel kunnen vellen, maar onze grootste kritiekpunt is vooralsnog de prijs. Sony gaat de Xperia Z3+ een adviesprijs van 699 euro geven. Aan de ene kant vergelijkbaar met andere topmodellen, maar aan de andere kant is de Xperia Z3 inmiddels sterk in prijs gezakt. Dat toestel kun je nu al voor zo'n 500 euro in huis halen. De Xperia Z3+ lijkt wederom een erg goede smartphone worden van Sony. Maar de verschillen in hardware en software zijn eigenlijk te klein om het verschil in prijs goed te praten. 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden