Vergelijk 2.721.856 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Mobiel internet, de ins en outs

Door , - 2 reacties

Nu mobiel internet razendsnel in opkomst is, is het handig om de verschillende netwerken eens op een rijtje te zetten. Gsminfo.nl snapt namelijk heel goed dat je niet veel wijzer wordt van termen als HSDPA, UMTS, EDGE en GPRS. Daarom lichten we deze begrippen voor jou uit, zodat je voortaan weet waar men het over heeft!

Wat is mobiel internet?

Mobiel internetten betekent niet veel meer dan internetten met een mobiele telefoon of een ander soort draadloos modem. Waar je je ook bevindt, met mobiel internet heb je bijna overal toegang tot het web.

Om comfortabel mobiel te kunnen internetten, is de snelheid van het netwerk zeer belangrijk. Het
GSM-netwerk is hiervoor eenvoudigweg niet snel genoeg. Telecombedrijven zijn daarom stapsgewijs bezig met snellere netwerken voor mobiel internet. Deze technieken zullen hieronder uitgelegd worden.

 

GPRS

GPRS is een uitbreiding van het GSM-netwerk en qua snelheid te vergelijken met inbelinternet. Bij GPRS zijn gebruikers altijd online. Dit wil zeggen dat ze een constante verbinding met het internet hebben en dus maar één keer in hoeven te bellen om de hele dag online te zijn. Ze betalen daarbij niet voor de tijd dat ze ingelogd zijn, maar worden afgerekend op dataverbruik. GPRS is landelijk dekkend.

EDGE

EDGE is een techniek die net als GPRS werkt op de bestaande GSM-netwerken. EDGE is sinds 2007 echter niet meer beschikbaar in Nederland.

UMTS

UMTS, ook wel 3G genoemd, wordt gezien als de opvolger van GPRS en is dan ook een stuk sneller. De dekking van UMTS is nagenoeg landelijk.

HSDPA

HSDPA is een nog snellere techniek dan UMTS (tot 10 keer de UMTS snelheid). De dienst wordt door T-Mobile, Vodafone en KPN nagenoeg volledig gedekt in Nederland.

 

WiFi

WiFi is eigenlijk een geval apart. Het is een draadloos breedbandnetwerk die alleen dekking biedt in de omgeving van zogeheten 'hotspots'. Dit kunnen bijvoorbeeld restaurants, vliegvelden, stations, hotels en universiteiten zijn. Gebruikers kunnen tegen betaling (en op sommige plaatsen gratis) inloggen. De snelheid van WiFi kan enorm variëren, maar vaak ligt deze tussen 100 tot 1000 Kb/s.

Welke snelheden halen de verschillende netwerken?

  • GPRS: 52 Kbit/s
  • EDGE: 240 Kbit/s
  • UMTS: 384 Kbit/s
  • HSDPA: 1,8 Mbit/s tot 7 Mbit/s

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden