Vergelijk 2.717.337 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

GSMinfo Special: Navigatie op je mobiel!

Door , - 2 reacties

Steeds meer smartphones hebben tegenwoordig al GPS aan boord en ook de navigatiesystemen voor op je mobiel zijn ruim vertegenwoordigd in de Appstores. GSMinfo.nl geeft je inzicht in de mogelijkheden van navigatiesystemen op je mobiel.

Ruzie met kaartlezenHet is vakantie en je rijdt op de Périphérique rond Parijs met de gedachte welke afslag nu de goede is. Je vrouw heeft alle kaarten al uitgeklapt en zegt net te laat: "Hier hadden we er eigenlijk af gemoeten!" De klassieke ruzie ontstaat en de vakantie begint met een gezonde hoeveelheid frustratie.

Sinds de invoering van de TomTom en de andere vergelijkbare navigatiesystemen is de kans op deze huwelijksproblemen al geminimaliseerd. De mobiele telefoniesector schuift steeds verder op naar het punt dat zij het over gaan nemen van de 'losse' navigatiesystemen. Navigatie op je mobiel lijkt de toekomst te hebben. Dit blijkt alleen al uit de vele smartphones die een GPS ontvanger op hun mobieltje mee hebben gekregen. Maar wat zijn op dit moment nu eigenlijk de mogelijkheden en wat is er in de toekomst te verwachten? Hieronder hebben we een aantal opties onder elkaar gezet.

TomTom op je iPhone

TomTom op je iPhoneTomTom gaat zelf ook mee in de ontwikkeling van mobiele navigatiesystemen. In de iTunes Store - de Appstore van Apple - zijn verschillende apps te koop waarmee je het TomTom navigatiesysteem op je iPhone kan zetten. Een navigatiepakket voor in de Benelux heb je voor €69,99. Wil je een navigatiesysteem voor heel West-Europa, dan ben je een tientje meer kwijt (€79,99). Met de TomTom app voor je iPhone heb je een goedwerkend navigatiesysteem dat op je smartphone is geïnstalleerd. Je hebt dus geen extra kosten omdat je - door de vele kaarten die gedownload moeten worden - weinig data verspild. Naast de gebruikelijke navigatie krijg je ook informatie over flitslocaties en word je automatisch omgestuurd als er een file op jouw route staat. Een leuke toevoeging is dat de TomTom werkt met IQ Routes. Hiermee worden niet standaard de reistijden berekend, maar wordt afgegaan op de eigen ervaringen van de gebruikers.
Via de TomTom website kun je ook een TomTom car kit voor je iPhone bestellen. Dit kost je €99,95. Op de car kit is een versterkte GPS ontvanger aanwezig. Ook krijg je USB auto oplader meegeleverd. Het is echter exclusief TomTom software. Mocht je dus het totale pakket willen voor de Benelux, dan ben je €169,90 kwijt.

Een normaal navigatiesysteem voor de Benelux heb je voor  €159,95. Je bent dus een tientje meer kwijt als je gaat voor de mobiele versie. Hieronder nog een filmpje met een review van de TomTom op de iPhone. 

Gratis Ovi Maps Navigation voor Nokia's

Afgelopen week kwam Nokia met het nieuws dat een aantal toestellen gratis de beschikking krijgen over Ovi Maps Navigation. Dit geldt alleen voor de toestellen die naast GPS draaien op het besturingssysteem Symbian. Het gaat om de volgende toestellen:

Nokia 5230 Nokia E55
Nokia 6710 Navigator Nokia E72
Nokia 6730 Classic Nokia N97
Nokia 5800 Navigation Edition Nokia N97 mini
Nokia 5800 XpressMusic Nokia X6
Nokia E52  

De gratis Ovi Maps Navigation update is nu te verkrijgen via de website van Nokia. Met dit navigatiesysteem heb je een navigatie voor in de auto en tijdens het wandelen. Ook krijg je gratis kaarten en updates daarvoor. Tot slot zijn er verschillende andere diensten toegevoegd als weersverwachtingen, evenementengidsen en LonelyOvi Maps Navigation op je Nokia Planet gidsen. Ovi Maps Navigation kun je gebruiken in 70 landen verspreid over de hele wereld.

Voorheen had je Nav4All waarmee je een gratis navigatiesysteem kon downloaden. Dit bedrijf bestaat inmiddels niet meer, omdat zij geen licentie meer hebben gekregen van NavTeq. En raad eens, van wie zou NavTeq zijn? Juist, van Nokia. Het is waarschijnlijk dat Nokia deze licenties niet meer verleend, omdat men zich zelf wil concentreren op Ovi Maps Navigation en dat idee graag wil uitbuiten.

Samsung's navigatiesystemen

Samsung heeft onlangs een alliantie opgericht met Route 66. Hierdoor krijgen toestellen als de Samsung Jet, Omnia Pro en Pixon12 hebben daardoor ook toegang tot gratis navigatie. Meer informatie is te vinden op de website van Samsung.

Navigatiesystemen te koop

Naast Ovi Maps en TomTom op de iPhone zijn er in de verschillende Appstores van de telefoonproducenten navigatiesystemen beschikbaar. Zo biedt Microsoft met Windows Mobile Appstars een aantal navigatiesystemen aan, bijv. NAVIGON's Mobile Navigator en CoPilot Live. Deze zijn onder andere te gebruiken met de HTC HD2 en de Samsung Omnia II. Bij Google Android zou je verwachten dat er wel een Google Maps Navigatie zou bestaan. Die bestaat inderdaad, maar alleen nog in de VS. In de Android Market vind je bijvoorbeeld wel Ndrive.

De meeste navigatiesystemen kosten rond de €40 á €50. Het is belangrijk om na te gaan of je met een navigatie app een echt programma download of dat je gebruik maakt van online kaarten. In dat laatste geval moeten de routekaarten telkens worden gedownload. Dit kost je veel data met als gevolg dat je veel extra geld kwijt bent.

Gratis online kaarten

Google Maps gratis online kaartenVia het mobiele internet zijn ook verschillende websites te bezoeken waar gratis kaarten worden aangeboden. Voorbeelden daarvan zijn Google Maps, OpenStreetMap en Tele Atlas. Hoewel hiervan ook navigatiesystemen zijn, zijn dit meestal geen navigatiesystemen. Je kunt hier alleen gratis gebruik van maken van de kaarten. Je zult daarop zelf je bestemming moeten zoeken.

Een nadeel van dit soort online kaarten is vaak dat het je veel data kost. Heb je dus geen onbeperkt internetabonnement, dan kan dat resulteren in hoge rekeningen van je provider. Ook vergt het gebruik van online kaarten in het buitenland enige aandacht. Daar geldt namelijk je internetabonnement niet meer en betaal je dus per gebruikte MB. Het laden van kaarten in het buitenland is dus ontzettend duur.

Mogelijkheden voor de toekomst

Het is natuurlijk koffiedik kijken wat de toekomst zal brengen, maar het is te verwachten dat Google binnenkort komt met een eigen navigatiesysteem onder de noemer Google Maps Navigation. Technische gezien hebben Android-ontwikkelaars het systeem inmiddels al werkend gemaakt voor buiten de VS. Het is alleen nog wachten op een akkoord van Google zelf.

Toestellen met GPS worden steeds goedkoper. De verwachting is dan ook steeds meer mobieltjes de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van navigatiediensten. De 'losse' navigatiesystemen zullen binnenkort dan ook naar de prullenbak worden verwezen. Het lijkt erop dat ingebouwde en mobiele navigatiesystemen de macht over gaan nemen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden