Vergelijk 3.443.849 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Duurtest: iPhone 6 Plus review na een half jaar

Achtergrond Duurtest: iPhone 6 Plus review na een half jaar
Door , - 3 reacties

De iPhone 6 Plus is een mooi toestel, maar hoe houdt zo'n apparaat zich na een half jaar lang intensief gebruik? Is Apple's eerste phablet nou echt fijn om te gebruiken of kan je beter wat anders halen?

Bij GSMinfo.nl reviewen we vaak telefoons voor een week of twee, drie. Daarna sturen we het toestel meestal terug naar de fabrikant. Soms mogen we het toestel echter ook voor een langere periode testen. Een van die toestellen is de iPhone 6 Plus, die we rond de lancering van Apple te leen kregen. Hoe tevreden zijn we nog over dit toestel na het een half jaar gebruikt te hebben? Zijn er dingen die we nog steeds elke dag waarderen? En aan welke dingen zouden we willen dat Apple wat doet bij de volgende generatie? Een indruk van een half jaar iPhone 6 Plus.

Het formaat

In het begin was ik een beetje huiverig voor het formaat van de iPhone 6 Plus. De promotiecampagne van KPN, die met een kleermaker je broekzak 6 Plus-proof maakte, hielp daar niet bij. Het hele #bendgate-verhaal voegde ook niet veel fiducie in de behuizing toe. Toch bleek deze angst al gauw onnodig. De iPhone 6 Plus paste in vrijwel al mijn broekzakken, en hij zat ook niet hinderlijk in de weg zodra je ging zitten.

Bedienen is wel nog steeds een worsteling met 1 hand. In het algemeen raden we het af, tenzij je alleen even op je scherm moet kijken. Dankzij Touch ID ontgrendel je de telefoon eenvoudig met één hand, maar typen is zelfs met de kolenschoppen van uw redacteur bepaald geen plezier. Daar staat tegenover dat het typen met twee handen na enige oefening razendsnel gaat. 

De behuizing

Ook over de stevigheid van de behuizing heb ik niets te klagen. Van buigen is geen enkele sprake, en ik ben er niet extra voorzichtig mee geweest. Ritjes in de achtbaan, verhuizen, flinke regenbuien, de iPhone overleefde het allemaal zonder een kramp te geven. Ik heb het toestel een paar keer uit mijn handen laten vallen, en op eenmaal op de tegels in de badkamer na, leverde dat geen optische of andere schade op. Dat heb ik met andere telefoons wel eens anders gezien.

Toch is het niet allemaal rozengeur en zonneschijn. Zo verkleurden de witte plastic strepen die de antennes moeten scheiden aan de achterkant behoorlijk. Waar ze er toen ik het toestel net kreeg nog mooi wit uitzagen, zijn ze nu een flink aantal tinten grijzer. Ook zijn er natuurlijk in de loop der tijd wat krassen in de achterkant gekomen. Dat is wellicht te voorkomen door er continu een hoesje tegenaan te plakken, maar dat doet natuurlijk wel af aan de handzaamheid, iets wat toch al niet optimaal is bij zo'n grote telefoon.

iPhone 6 Plus

De witte strepen die de antennes scheiden, zijn niet overal even wit meer

Software

Je hebt natuurlijk als iPhone-bezitter bepaald niet te klagen over het app-aanbod. Ook de iOS-versies komen snel achter elkaar, soms met nieuwe functionaliteit maar meestal met bugfixes. Wat opviel in het afgelopen halfjaar was dat de stabiliteit die de Apple-software altijd kenmerkte, wat deukjes opliep. Plotseling afsluitende apps, een sim-kaart die plotseling niet meer werd gevonden, dat werk. Vaak was een restart genoeg om het probleem op te lossen, maar dat maakt het natuurlijk niet minder irritant.

Verder viel vooral op dat alles vloeiend bleef lopen. We hadden ook niet anders verwacht van het topmodel, maar we vermelden het toch nog maar even voor de volledigheid. Nog steeds voelt de 6 Plus erg snappy aan. Ik heb inmiddels zes volle pagina's aan apps verzameld, maar een effect op de snelheid heeft het niet. Heerlijk.

Er zijn echter ook apps van Apple waar ik in de loop der tijd vervangers voor heb gevonden. Zo is de standaard Mail-app echt abominabel. Die verving ik al snel door de Acompli-app, die inmiddels is gerebrand tot Outlook. De functionaliteit daarvan ligt zovele malen hoger, dus dat was een makkelijke keus.

Een andere app van Apple die al snel werd verbannen naar het mapje 'Apple-zooi' was de Kaarten-app. Sorry, maar Google Maps werkt toch echt een stuk fijner, en stuurt me niet regelmatig compleet de verkeerde kant op. Met deze twee uitzonderingen heb ik het echter wel gehad met dysfunctionele Apple-apps. Daar staat tegenover dat de Camera-app, de Muziek-app, de Klok-app en de Agenda zeer vaak de revue passeren in mijn dagelijkse gebruik. Tot volle tevredenheid, mag ik wel zeggen.

iPhone 6 Plus

Bovenop zit een klein butsje, van een flinke klapper op de badkamertegels

De camera

Ik vermeldde het al in onze iPhone 6 Plus review, maar de camera in de iPhone 6 Plus is echt van grote klasse. Dat valt alleen maar meer op zolang je er langer mee werkt. Met het juiste licht zijn de foto's echt adembenemend mooi, maar ook met minder licht weet de 6 Plus aardig raad. In de gevallen dat er nauwelijks licht is, komt de dual-tone flitser ook goed tot zijn recht. Het maakt de camera een perfecte all-rounder zonder echt zwakke plekken.

Ook het filmen is overigens haarscherp, maar dan valt vooral de stabiliteit van de beelden op. Zo is het mogelijk om een soepel filmpje op de fiets te maken, zonder dat het een grote bibber-ellende wordt. Extra bonus is dat de audio heel aardig is, je wordt dus niet getrakteerd op een serenade van windgeruis. Van deze voordelen heeft uw frequent fietsende redacteur dan ook gretig gebruik gemaakt het afgelopen halfjaar.

Ook de Timelapse-video blijkt meer dan een leuke feature. Vergeef me de irritante beeldverhoudingen, maar de video geeft leuk weer hoe iets wat eigenlijk heel langzaam gaat er met zo'n Timelapse-video opeens heel vlot uitziet. Onderstaand fragment duurde ongeveer drie minuten om te maken.

Batterij

Na een tijdje te hebben rondgelopen met een iPhone 5S was mijn grootste ergernis de waardeloze batterij. Die was vaak al halverwege de dag leeg. Wat dat betreft was de iPhone 6 Plus een ware verlossing. Zonder moeite een hele dag aankloten met je iPhone was niet meer een aaneenschakeling van strategische beslissingen met Airplane Mode, de schermhelderheid, automatische synchronisatie en weinig effectieve batterijbesparings-apps.

De batterij in de 6 Plus is toereikend genoeg voor zorgeloos gebruik, in ieder geval voor een volle dag. Twee dagen is nog steeds niet mogelijk als je de telefoon op normale wijze gebruikt. Er is winst te behalen als je wat zorgvuldiger omspringt met op de achtergrond actieve apps, maar de gemiddelde gebruiker zal toch vooral kiezen voor gemak. En het gemak van een volle dag zonder opladen verwelkomen we maar al te graag.

iPhone 6 Plus achterkant

De iPhone 6 Plus toen we hem net twee weken binnen hadden

iPhone 6 Plus

De achterkant nu. De kleine krasjes zijn alleen als je met je neus erop zit zichtbaar

Prijs

Vaak heerst het idee dat de iPhones, in tegenstelling tot zijn Android-tegenhangers, niet na verloop van tijd in prijs dalen. Ergens klopt dat ook wel, maar helemaal juist is het niet. Bij de release was de iPhone 6 Plus adviesprijs 799 euro, al waren er webwinkels die het toestel door de tekorten voor 950 euro durfden te verkopen. In november was de 6 Plus op de meeste plaatsen al naar iets onder de 800 euro gezakt. Heden ten dage is de prijs zelfs al gezakt naar iets onder de 750 euro. Echt mobiel is de prijs dus niet, maar hij zakt desalniettemin.

Apple iPhone 6 Plus 16GB prijzen vergelijken

Apple iPhone 6 Plus 16GB
Met abonnement: Vanaf € 19,50 p/m
Los toestel: € 388,00

Vergelijk prijzen

Dat is althans de prijs voor de 6 Plus met 'maar' 16 GB. Wat mij betreft wat beperkt, zeker omdat je een telefoon als de 6 Plus waarschijnlijk voor langere tijd gaat gebruiken. In zo'n lange tijdsspanne loopt een telefoon onherroepelijk vol. Zelf was ik gezegend met een exemplaar dat over 128 GB beschikte, maar de prijs voor dat exemplaar is gewoon onbeschoft. Als je dan toch een 6 Plus gaat aanschaffen, dan raad ik je een exemplaar met 64 GB aan.

Apple iPhone 6 Plus 64GB prijzen vergelijken

Apple iPhone 6 Plus 64GB
Met abonnement: Vanaf € 31,00 p/m
Los toestel: € 625,00

Vergelijk prijzen

Conclusie

De iPhone 6 Plus is geen straf om te hebben, zoveel is zeker. Het toestel biedt alles wat je er van kan en mag verwachten. En dat is nogal wat, gezien het hoge bedrag dat je voor dit apparaat moet neertellen. We kunnen ons heel goed voorstellen dat dat voor veel mensen een stapje te ver is. Als je eenmaal wel de stap hebt genomen een iPhone 6 Plus aan te schaffen, krijg je daar in ieder geval geen spijt van. De telefoon heeft uitstekende software, een stevige behuizing en een geweldige camera. Ook bij langer gebruik ben ik niet tegen grote ergernissen opgelopen. Dat pleit voor het toestel, maar mag ook wel een beetje verwacht worden bij deze prijsklasse.

Is de iPhone 6 Plus nog steeds een goede koop? Ik denk het wel. We zitten nu in mei, en meestal komen de nieuwe iPhones uit in september. Dat betekent dat de dan 'oude' modellen vaak drastisch in prijs zakken. Nu is dat echter nog niet echt aan de orde. Hoewel we een bedrag van iets minder dan 750 euro nog steeds veel vinden voor een mobiele telefoon, staat het wel als een paal boven water dat je met dit toestel lang kan doen. Dat is ook wat waard.

Apple iPhone 6 Plus 16GB beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 500 € 19,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 1000 € 20,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 22,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 4000 4000 € 23,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 26,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 2000 € 31,00 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone 6 Plus 16GB aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden