Vergelijk 3.064.028 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Opinie: waarom dure smartphones zo saai zijn in 2015

Achtergrond Opinie: waarom dure smartphones zo saai zijn in 2015
Door ,

De tijd waarbij de duurste smartphones ook de interessantste toestellen waren lijkt voorbij te zijn, zo betoogt Thomas. Met een vlaggenschip innoveren wordt steeds lastiger, waardoor de grote namen ogenschijnlijk alleen maar oninteressanter worden.

De eerste paar maanden van 2015 zitten er alweer op, en vrijwel alle grote fabrikanten hebben hun nieuwe topmoddel inmiddels onthuld. Samsung en HTC kwamen eerder dit jaar met de Galaxy S6 en de One M9, LG en Huawei introduceerden in de afgelopen weken de G4 en de P8. Gewoonlijk is de release van zulke belangrijke smartphones reden voor groot feest. De toestellen worden niet voor niets 'vlaggenschepen' genoemd: dit zijn de smartphones die duidelijk moeten maken waar een fabrikant voor staat. Nieuwe hardware, uitgebreidere software en opvallende features zijn altijd het eerst terug te vinden in dit soort toestellen.

Dit jaar is het feestje echter opeens een stuk stiller geworden. Bij ieder nieuw vlaggenschip valt namelijk vooral op hoe sterk het toestel lijkt op zijn voorganger. Pak bijvoorbeeld de LG G4 die eind april werd aangekondigd: qua hardware, software en design zijn de verschillen tussen dat toestel en de LG G3 uit 2014 miniem. Maar het prijsverschil? Bijna 300 euro. Ook Huawei, Sony en HTC hebben er last van, en brachten vlaggenschepen uit die nauwelijks praktische verbeteringen bieden ten opzichte van de modellen van vorig jaar. Samsung is de enige fabrikant waar je niemand over hoort klagen, al is dat deels omdat de Galaxy S6 zoveel problemen uit het verleden oplost dat het haast onmogelijk is het toestel te haten. 

Het is niet dat fabrikanten helemaal stilzitten, want hardware wordt ieder jaar weer krachtiger en beter. Leg je benchmarks naast elkaar dan lijkt een oudere smartphone op papier een echte slappeling. In de praktijk zul je dat verschil echter nauwelijks merken. De populairste app van Nederland is WhatsApp, gevolgd door applicaties als Facebook, Spotify en Snapchat. Daarvoor heb je echt niet de krachtige nieuwe Snapdragon 810 processor met acht cores. QHD-resolutie? Leuk, zo'n extreem hoge pixeldichtheid, maar wij zien het verschil met Full HD nauwelijks, behalve dan in de accuduur. Qua absolute krachtpatserij heeft hardware misschien nog niet zijn plafond gebruikt, maar winst op dit gebied is voor de gemiddelde consument waarschijnlijk nog maar nauwelijks merkbaar.

Samsung Galaxy S5 en Galaxy S6

Beter dan twee jaar terug?

Als je medewerkers van een fabrikant vraagt naar het gebrek aan innovatie, dan wijzen ze vaak naar het feit dat de meeste mensen maar één keer in de twee jaar hun smartphone upgraden. Immers, een abonnement loopt twee jaar en je hebt doorgaans niet het budget om jaarlijks een smartphone van honderden euro's te kopen. Daarom zou het volgens die fabrikanten eerlijker zijn om een topmodel van dit jaar te vergelijken met een toestel van twee jaar terug. 

Dat is op zich een redelijk punt, ware het niet dat de verschillen met een smartphone van twee jaar geleden ook erg klein zijn. Pak bijvoorbeeld de Xperia Z1, onthuld in de zomer van 2013, en leg hem naast de Xperia Z4. Ook hier zijn de verschillen in hardware minimaal. Het scherm heeft hetzelfde formaat, de resolutie is ongewijzigd, en de camera biedt evenveel megapixels. De hardware is ietsje minder krachtig en de batterij houdt het wellicht wat korter vol, maar wij durven best te beweren dat de gemiddelde gebruiker geen verschil zal zien. Hetzelfde zien we bijvoorbeeld ook bij de HTC One uit 2013 en de nieuwe One M9. Is dat nou twee jaar aan innovatie? 

Bovendien geven fabrikanten zo geen reden aan gebruikers om het topmodel te kopen. Immers, waarom zou je nog de LG G4 kopen als de LG G3 hetzelfde kan voor honderden euro's minder? De twee smartphones van LG ontlopen elkaar nauwelijks qua specificaties, maar waar je voor nieuwe G4 bijna 700 betaalt kost de G3 je slechts 400 euro. Zo leuk is een leren behuizing nou ook weer niet. 

Vernieuwing in 2015: iPhone 6S en Galaxy Note 5?

De rest van het jaar hoeven we waarschijnlijk ook weinig vernieuwing te verwachten. De meeste Android-fabrikanten hebben hun topmodel al onthuld, en vrijwel niemand is (gelukkig) zo gek om twee vlaggenschepen per jaar uit te brengen. Samsung zal met de Galaxy Note 5 waarschijnlijk een nieuw design bieden en daarmee net als met de Galaxy S6 verrassen, maar grote nieuwe features? Reken er maar niet op. Ook van Apple hoeven we weinig te verwachten. De fabrikant bracht afgelopen jaar de vernieuwde iPhone 6 uit, dus dit jaar krijgen we vrijwel zeker de iPhone 6S te zien. Zelfde design en features, maar met iets betere hardware. 

Is het erg dat smartphones minder weten te verrassen dan in het verleden? Nee. Sterker nog, het heeft vooral veel voordelen voor de consument. Want als het topmodel van vorig jaar net zo goed is als het toestel van dit jaar, dan kun je opeens honderden euro's besparen zonder dat je gebruikservaring er op achteruit gaat. Was een smartphone van 150 euro een paar jaar geleden nog een ding dat je koste wat kost moest vermijden, tegenwoordig zijn de Moto E en Honor Holly ideale alternatieven voor het geweld van de grote merken. Ik zal grote verrassingen altijd verwelkomen, maar een wereld waarin niet alles draait om de duurste smartphones? Daar kan ik best mee leven. 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden