Vergelijk 2.541.962 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Tips: Hoe zorg ik dat de iPhone accu minder snel leeg is?

Achtergrond Tips: Hoe zorg ik dat de iPhone accu minder snel leeg is?
Door ,

Een smartphone is tegenwoordig zo uitgebreid als een Zwitsers zakmes. Maar al die toffe toepassingen leggen ook een beslag op de batterijduur van je geliefde iPhone. GSMinfo.nl geeft je een uitgebreide lijst met mogelijkheden om je batterij zo lang mogelijk mee te laten gaan.

Met alle toffe features en apps die Apple je biedt in de App Store en met het iPhone besturingssysteem iOS 8 is het natuurlijk logisch dat je dagelijks urenlang met je smartphone in de weer bent. Wij van GSMinfo.nl geven je graag een aantal tips om je batterij zo lang mogelijk mee te laten gaan waardoor je extra lang plezier kunt hebben van je telefoon.

En - super handig - je hoeft uiteraard niet alle onderstaande batterijbespaartips te gebruiken. Iedereen gebruikt z'n iPhone op zijn eigen manier. Kies simpelweg om energie te besparen met functionaliteiten in iOS 8 die je toch al niet of bijna niet gebruikte. Zo haal je het maximale uit je iPhone.

Zoek en elimineer batterij-grootverbruikers

Allereerst is het handig als je een beetje inzicht krijgt in welke van je apps het meeste van je batterij vragen. Dit kun je binnen iOS 8 gemakkelijk in een overzicht zien in Batterijgebruik.

Hier kun je zien welke apps procentueel de meeste stroom hebben verbruikt gedurende de laatste 24 uur en tijdens de laatste 7 dagen. Handig om te bepalen welke apps wel en welke niet van grote invloed zijn op die afnemende batterijpercentages rechtsboven in het scherm. Je kunt Batterijgebruik vinden onder Instellingen > Algemeen > Gebruik > Batterijgebruik.

Batterijgebruik Ververs apps in achtergrond

Schakel Ververs apps op de achtergrond uit

Om alle info in apps zoals Twitter, Facebook en Instagram up to date te houden, ververst je iPhone de gegevens van deze apps op de achtergrond. Voordeel hierbij is dat zodra je een van die apps opent, je meteen de meest actuele informatie ziet en je niet hoeft te wachten tot deze info is bijgewerkt.

Nadeel is echter dat het continu verversen van app-inhoud op de achtergrond ook stroom kost. In het menu Ververs apps op de achtergrond kun je kiezen of je deze functie in- of uit wilt schakelen. Ook kun je ervoor kiezen dat je smartphone alleen maar bepaalde apps mag verversen. Hiervoor ga je naar Instellingen > Algemeen > Ververs apps op de achtergrond.

Handoff Automatische app-updates

Schakel App Store-suggesties en automatische updates uit

Als je de App Store opent, dan wordt er een overzicht gegeven van apps die op jouw locatie populair zijn. Leuk om te zien wat mensen bij jou in de buurt zoal downloaden, maar ook een energieverbruiker qua GPS en contact maken met de App Store. De App Store-suggesties schakel je uit onder Instellingen > Algemeen > Handoff en voorgestelde apps. Zet de schuifjes achter Mijn apps en App Store op wit. 

Vanaf iOS 7 bestaat de mogelijkheid om updates van apps op je telefoon automatisch te downloaden en te installeren zodra ze beschikbaar zijn. Handig natuurlijk, maar het kan ook funest zijn voor die laatste procenten die je batterij nog rest. Hiervoor ga je bij de instellingen naar 'App Store' en schakel je de optie om automatisch updates uit te voeren uit.

Pas de helderheid van je scherm aan

Hoe helderder je beeldscherm, hoe meer energie je iPhone verbruikt. Dit kun je op twee manieren oplossen. Je kunt ervoor kiezen om je iPhone zelf de helderheid van het scherm te reguleren. Als je telefoon merkt dat je in een donkere omgeving zit, gaat de helderheid van het scherm omlaag omdat je dan toe kan met een minder fel scherm. Sta je in de felle zon? Dan gaat de helderheid van het scherm automatisch omhoog. Deze optie regel je onder Instellingen en Beeldscherm en helderheid. Zorg dat het schuifje bij Pas automatisch aan op groen staat. 

Een andere mogelijkheid is om de helderheid handmatig aan te passen. Swipe hiervoor van onder naar boven over het scherm en het Control Center verschijnt in beeld. Pas de helderheid van je scherm vervolgens aan met de slider die dan in beeld komt te staan.

Auto helderheid Swipe up

Schakel AirDrop uit

AirDrop is een handige methode om snel bestanden van je telefoon nar een ander Apple-apparaat over te zetten, maar je moet je eens afvragen hoe vaak je deze functionaliteit nou echt gebruikt. Standaard staat deze feature altijd ingeschakeld, maar je kunt er ook voor kiezen deze pas in te schakelen als je hem gebruikt. Om Aidrop in- of uit te schakelen swipe je van beneden naar boven over het scherm om het Control Center te openen, selecteer AirDrop en schakel het vervolgens uit.

Schakel het parallax-effect uit

Vanaf iOS 7 zit hetzogenoemde parallax-effect in het besturingssysteem. Probeer het maar eens: beweeg met je telefoon en je ziet je app-icoontjes iets bewegen ten opzichte van de achtergrondafbeelding. Alsof het twee aparte lagen over elkaar zijn. Dit effect, maar ook de beweging waarbij het lijkt alsof je inzoomt op een app zodra je deze opent, vragen meer van je batterij. Toch wat zonde, want zó mooi hs net nou ook weer niet. Uitschakelen van deze beweging doe je onder Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verminder beweging.

Verminder beweging Dynamische achtergrond

Schakel dynamische achtergrond uit

Een functie die ook is opgenomen in iOS is de dynamische achtergrond. In plaats van een statische foto zit er beweging in je achtergrond. Het geeft een leuk effect, maar vergt ook meer van je batterij. Om stroom te besparen kies je dus voor een afbeelding met stilstaand beeld in Instellingen > Achtergrond > Kies een nieuwe achtergrond.

Schakel locatievoorzieningen uit

Met de locatievoorzieningen kan je iPhone via GPS op ieder moment bepalen waar je je bevindt en je zo handige tips geven. Waar zit er bijvoorbeeld een restaurantje in de buurt? Of een tankstation of een pinautomaat? Je telefoon weet het. Ook navigatie-apps werken met locatievoorzieningen. Een erg handige feature dus, maar ook eentje die stroom kost. Denk je voorlopig even geen behoefte te hebben aan locatievoorzieningen, dan kun je ze beter uitschakelen via Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen

Schakel tussen 4G en 3G naar 2G

Niks is fijner dan surfen met 4G. Razendsnel internet om lekker te kunnen luisteren naar muziek via Spotify of films en series te streamen via Netflix. Maar de constante verbinding over 4G vergt ook heel wat van je batterij. Met je iPhone kun je gemakkelijk switchen tussen 4G, 3G en eventueel zelfs 2G. En het helpt je wellicht ook nog om data uit je bundel te besparen. Schakelen tussen verbindingen doe je onder Instellingen > Mobiel netwerk > Gesprekken. Vervolgens kun je 4G, 3G of 2G aanvinken.

Zet Bluetooth en WiFI uit

Vaak nog hebben mensen standaard hun Bluetooth-verbinding aanstaan op hun telefoon. Naast dat je hiermee een groter risico loopt om gehackt te worden, kost het ook nog eens energie. Zet dus je Bluetooth alleen aan als je het nodig hebt.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de WiFi-verbinding. Als deze continu aanstaat, scant je iPhone ook voortdurend om bekende WiFi-netwerken te vinden. Handig als je thuiskomt of op je werk of school arriveert, maar al die tijd dat er geen vertrouwd netwerk in de buurt is, zoekt je telefoon er toch naar. Het beste is dan ook WiFi pas in te schakelen zodra je ook echt een verbinding tot stand kunt brengen.

Uitschakelen van Bluetooth en WiFi doe je door van onder naar boven over het scherm te swipen en het Bluetooth-icoontje dan wel het WiFi-icoontje uit te zetten.

Mail Auto lock

Beperk mailsynchronisatie

Zodra er een nieuwe mail in je mailbox verschijnt wordt dit mailtje gepusht naar je mobiele telefoon. Veel mensen vinden het prettig dat een nieuwe mail ook meteen op hun telefoon verschijnt, maar je kunt er ook voor kiezen dat deze synchronisatie slechts een keer per uur of minder vaak uitgevoerd wordt. Dat is bovendien een stuk rustiger: je bent niet de hele dag bezig met de nieuwe mailtjes die binnen komen.

Voor de instellingen van je mail ga je naar Instellingen > Mail, Contacten, Agenda > Nieuwe gegevens. Schakel het schuifje bij Push van groen naar wit en je mail wordt niet langer direct gesynchroniseerd. Onder het kopje Fetch kun je vervolgens kiezen hoe vaak je telefoon moet controleren of er nieuwe mail is: ieder kwartier, eens per half uur, eens per uur of alleen als je zelf de Mail-app opent (handmatig).  De mailsynchronisatie kun je aanpassen onder Instellingen > Mail, Contacten, Agenda > Nieuwe gegevens.

Schakel eerder naar auto-lock

Het automatisch slot zorgt ervoor dat je telefoon automatisch in de slaapstand gaat. Handmatig doe je dit door de locktoets van de iPhone in te drukken. Door  het automatisch slot eerder in te laten schakelen, bespaar je waardevolle batterijkracht want je telefoon gaat eerder in de slaapstand. Stel de locktijd in onder Instellingen > Algemeen > Automatisch slot.

Stuur geen diagnostische data naar Apple

Apple wil graag informatie hebben waarmee het bedrijf zijn producten kan verbeteren. Bij de allereerste setup word je gevraagd of je diagnostische data naar Apple wilt verzenden. Je bent natuurlijk geheel vrij om dit te doen, want de data over hoe je apparaat werkt dan wel niet werk wordt geanonimiseerd naar Apple gestuurd. Maar het regelmatig verzenden van data naar Apple kost ook energie. Uitschakelen is dus een goede optie. Het uitzetten van het versturen van diagnostische data naar Apple doe je onder Instellingen > Privacy > Diagnose en gebruik. Zet vervolgens een vinkje bij Stuur niet.

Tril alleen op stille stand

Je kunt je iPhone zo instellen dat 'ie begint te trillen zodra je een berichtje ontvangt of wordt gebeld. Dat wist je natuurlijk al lang, maar de trilmotor die dit trillen veroorzaakt kost weer extra energie. Bedenk daarom goed of het nodig is dat je telefoon ook trilt als je tevens het geluid hebt ingeschakeld. Je zou er ook voor kunnen kiezen om hem alleen te laten trillen zodra je het geluid uitzet. Dit alles regel je onder Instellingen > Geluiden > Trillen bij belsignaal en Trillen bij geluid uit.

Apple iPhone 6 Plus

Algemene tips

Je kunt natuurlijk ook zuiniger met de energievoorziening van je telefoon omgaan door je gedrag aan te passen. Zo is het een mythe dat iPhone apps die in de achtergrond aan staan stroom of zelfs geheugen gebruiken. Die worden door Apple namelijk al snel gedeactiveerd zodat het geen invloed heeft op de prestaties. De dubbele klik op de home button gevolgd door het als een bezetene sluiten van apps door ze naar boven te swipen is dus echt niet meer nodig.

Een ander slimmigheidje is dat je je batterij pas oplaadt als-ie bijna leeg is. Of in ieder geval zo leeg mogelijk, bijvoorbeeld onder de 20%. Hiermee voorkom je batterijluiheid. En als het echt niet lukt om je dag door te komen zonder je iPhone halverwege aan het stopcontact te leggen, kun je altijd nog overwegen een powerbank aan te schaffen. 

Apple iPhone 6S beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 17,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 19,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 20,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 22,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 27,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 500 € 16,00 € 0,- Bekijken
Telfort 24 mnd 150 10000 € 33,50 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone 6S aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden