Vergelijk 2.987.877 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Alles over de simlock

Door ,

Het stikt tegenwoordig van de sites en winkels waar je je telefoon simlock-vrij kunt maken. Maar wat is nou precies een 'simlock'? Hoe verwijder je een simlock en wat is hier het nut van? En is het überhaupt wel legaal?

Wat is een simlock?

Een simlock is een beveiliging ingesteld door de provider waarbij je de telefoon gekocht hebt. Hierdoor is je toestel alleen te gebruiken met een simkaart van deze provider.

Heeft mijn telefoon een simlock?

Dit is eenvoudig te controleren. Je stopt gewoon een simkaart van een andere provider in het toestel. Als de telefoon dan normaal functioneert is deze niet voorzien van een simlock. Verschijnt er echter een foutmelding op het beeldscherm, dan is het toestel geblokkeerd.

Hoe verwijder ik mijn simlock?

Het is vrij eenvoudig om de simlock van je telefoon te verwijderen. Alles wat je nodig hebt is een speciale code. Er zijn drie manieren om de simlock te verwijderen:

  1. Via de provider zelf. De provider is verlicht om gratis de unlock code te verstrekken een jaar nadat je de telefoon ontvangen hebt. Wil je je telefoon voor dat tijdstip unlocken, dan zijn daar kosten aan verboden.

  2. Via het internet. Je kunt veel unlock codes via het internet verkrijgen voor enkele euro's. Een beetje zoekwerk doet wonderen.

  3. Via een (online) unlock-shop. Veel van deze shops vind je overzichtelijk terug op http://gsm-unlock.startpagina.nl. Meestal kost het simlock vrij maken van een telefoon zo'n 10 à 30 euro.

Het nut van het verwijderen van de lock

Het grootste voordeel van het simlock-vrij maken van je toestel is dat je de vrijheid hebt om het abonnement naar jouw keuze te nemen. Een ander voordeel is dat je telefoon meer waard is wanneer hij simlock-vrij is.

Is het verwijderen van de simlock legaal?

Ja, in Nederland is het verwijderen van de simlock legaal. Het is echter niet legaal om door middel van een software flash de simlock te verwijderen. Je maakt dan namelijk inbreuk op het auteursrecht van de software-ontwikkelaar.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden