Vergelijk 2.695.980 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Geschiedenis: de Galaxy S6 evolutie en zijn voorgangers

Door ,

Vanaf deze week is de Samsung Galaxy S6 in Nederland te koop, het nieuwste vlaggenschip van Samsung. Ieder jaar weer weten de Galaxy S-smartphones weer verkooprecords te verbreken. Bij de release van het nieuwe toestel blikt GSMinfo.nl nog even terug op voorgangers: wat is er ieder jaar verbeterd?

Ieder fabrikant heeft zijn eigen vlaggenschip, de belangrijkste smartphone van het jaar. Voor Apple is het natuurlijk de iPhone, LG presenteert binnenkort de G4, en Sony brengt zelfs twee topmodellen per jaar uit: recentelijk nog de Xperia Z3. Voor Samsung is de introductie van een nieuwe Galaxy S het belangrijkste moment het jaar. Het bedrijf introduceerde begin maart de Galaxy S6, en legt deze week het toestel in de winkels. De verwachtingen zijn hoog: Samsung verkoopt waarschijnlijk miljoenen exemplaren in enkele dagen.

Maar voor het zover is blikken we nog even terug op eerdere toestellen uit deze reeks van populairste Android-smartphones aller tijden. De eerste Galaxy S verscheen in 2010, en sindsdien is er veel veranderd. Niet alleen bij de smartphonemarkt als geheel, maar ook bij Samsung. Wat in 2010 nog een topmodel was, is in 2015 niet eens geschikt als budgettoestel. En wat de Galaxy S6 kan bieden hadden we ons in 2010 dan weer nooit voor kunnen stellen.

Samsung Galaxy S serie

2010: Samsung Galaxy S

De Samsung Galaxy S werd in 2010 één van de dunste en krachtigste smartphones ooit genoemd. En dat voor een toestel van 10 millimeter dik met een single-core processor en 512 MB werkgeheugen. Het vlaggenschip van dit jaar is minder dan 7 millimeter dik, heeft een processor 8 cores en maar liefst 3 GB werkgeheugen. Dan is ook gelijk duidelijk hoeveel er is veranderd de afgelopen vijf jaar.

Pakken we de eerste Galaxy S erbij, dan is het opvallend om te zien dat sommige designelementen al die jaren behouden zijn. Onder het scherm zit een fysieke homeknop, met links een menuknop en rechts een terugknop. Die menuknop is inmiddels vervangen door een multitaskknop, maar verder is de indeling behouden. Een veel gehoorde klacht over het toestel was dat de plastic behuizing wel erg goedkoop aanvoelde, maar dát probleem is pas dit jaar aangepakt door Samsung.

 • 4 inch scherm met resolutie van 480x800 pixels
 • 1 GHz processor, 512 MB werkgeheugen
 • 8 GB opslagruimte, uitbreidbaar met microSD-kaart
 • 5-megapixelcamera achterop, 0,3-megapixelcamera voorop
 • Gelanceerd met Android 2.1 Eclair, later bijgewerkt naar Android 2.3
 • Unieke features: AMOLED-scherm, eerste Galaxy S

Bij zijn launch betaalde je nog honderden euro's voor de Galaxy S, zoals je van een vlaggenschip zou verwachten. Tegenwoordig weet zelfs de goedkoopste Android-smartphone nog het toestel te verslaan. De resolutie is nog redelijk, en hier begon Samsungs overheersing in fantastische beeldschermen: het AMOLED-scherm werd gezien als flink pluspunt. Maar de overige hardware zou je nu zelfs in een budgetsmartphone niet meer terug vinden.

Samsung Galaxy S i9000

2011: Samsung Galaxy S II

Op papier lijken de verschillen tussen de Galaxy S II en zijn voorganger marginaal. Alles is ietsje beter geworden, maar het is geen revolutionaire, compleet vernieuwde smartphone geworden. In 2015 zouden we daarover klagen omdat kleine hardwareverbeteringen nog maar nauwelijks opvallen, maar in 2011 had iets betere hardware al een duidelijk positief effect op de gebruikservaring.

De extra core, het verdubbelde werkgeheugen en het iets grotere scherm maakten de S II een stuk prettiger om te gebruiken. Bovendien was het toestel relatief slank en licht voor zijn tijd. Nu is een dikte van 8,5 millimeter weinig spannend, maar destijds was het en van de aantrekkelijkste smartphones op de markt. Grootste kritiekpunt op het design? Wederom die plastic behuizing, natuurlijk.

 • 4,3 inch scherm met resolutie van 480x800 pixels
 • 1,2 GHz dual-core processor, 1 GB werkgeheugen
 • 16 GB opslagruimte, uitbreidbaar met microSD-kaart
 • 8-megapixelcamera achterop, 2-megapixelcamera voorop
 • Gelanceerd met Android 2.3 Gingerbread, later bijgewerkt naar Android 4.1 Jelly Bean
 • Unieke features: dun (8 millimeter) en licht (116 gram), groter scherm

Samsung is de Galaxy S II relatief lang blijven ondersteunen. Bij de launch liep de S II nog op Android 2.3 Gingerbread, maar ruim een jaar later volgde een uitgebreide update naar 4.0 Ice Cream Sandwich. Die zorgde ervoor dat het toestel nog soepeler kon lopen. Later volgde ook nog een 4.1 Jelly Bean update, waarmee Samsung het toestel ook lang na de introductie nog levend hield.

2012: Samsung Galaxy S III

De Galaxy S III bracht HD-schermen naar de Galaxy S-serie. Het was nog geen Full HD-resolutie, maar met een pixeldichtheid van ruim 300 pixels per inch was de S III een stuk scherper dan zijn voorgangers. Tel daar het AMOLED-scherm bij op en Samsung had op schermgebied echt wel wat om over op te scheppen.

Verder probeerde Samsung vooral te innoveren op software, met features als S Voice en Smart Stay. De fabrikant had altijd al een voorliefde voor eigen diensten, maar met de S III begon Samsung pas echt op dreef te raken. Ook apps als S Memo, S Planner, Samsung Go, S Beam en meer werden meegeleverd. In onze Galaxy S III review destijds noemden we het een van de grootste minpunten.

 • 4,8 inch scherm met resolutie van 720x1280 pixels
 • 1,4 GHz quad-core processor, 1 GB werkgeheugen
 • 16 GB opslagruimte, uitbreidbaar met microSD-kaart
 • 8-megapixelcamera achterop, 1,9-megapixelcamera voorop
 • Gelanceerd met Android 4.0 Ice Cream Sandwich, bijgewerkt tot Android 4.3 Jelly Bean
 • Unieke features: HD-scherm, eigen software

Net als de Galaxy S II heeft deze S III een lang leven gehad. Sterker nog: Samsung verkoopt het toestel nog steeds. En dan gaat het niet alleen om de laatste restjes, maar om een onlangs uitgebrachte variant. Samsung lanceerde in de zomer van 2014 de Galaxy S III Neo, met iets meer werkgeheugen en direct voorzien van Android 4.4 KitKat. Deze S3 Neo is populair als budgetsmartphone en kan drie jaar later nog aardig mee met de concurrentie in zijn prijsklasse.

2013: Samsung Galaxy S4

Met de Galaxy S4 maakte Samsung de sprong naar een Full HD-scherm. Het was daarmee een van de eerste fabrikanten met een Full HD-smartphone, en dat alleen al maakte de Galaxy S4 een prima upgrade. Ook de overige hardware was uitstekend, en de fabrikant bereikte eigenlijk definitief het punt dat meer vernieuwingen aan de processor nog maar marginale verbeteringen opleverden voor de gebruikers. Apps en games waren snel genoeg, die extra fracties van een seconde tijdswinst merkten we nauwelijks.

Frustrerender was de focus op nog meer eigen software. Naast S Voice en S Planner zoals eerder genoemd waren er apps als S Travel, S Translator, Photo Reader, S Health, en eindeloze features als Slim Scrollen, Slim Pauzeren en nog veel meer. Niets mis met een paar goede, unieke apps, maar Samsung leverde een lawinelading aan apps en opties mee die, zo vermoeden wij, door 90% van de gebruikers nooit aangeraakt is.

 • 5 inch scherm met resolutie van 1080x1920 pixels
 • 1,9 GHz quad-core processor, 2 GB werkgeheugen
 • 16 GB opslagruimte, uitbreidbaar met microSD-geheugenkaart
 • 13-megapixelcamera achterop, 2,1-megapixelcamera voorop
 • Gelanceerd met Android 4.3 Jelly Bean, bijgewerkt tot Android 5.0 Lollipop
 • Unieke features: Full HD-scherm, 4G-ondersteuning veel eigen software

De Galaxy S4 was zonder twijfel een van de beste Samsung-smartphones tot nu toe, en daarvoor moeten we toch echt vooral naar het scherm wijze. In 2013 begon de kwaliteit van Samsungs AMOLED-schermen echt door te breken. Het beeld was bijzonder helder, zeer kleurrijk en lekker levendig. In combinatie met die hoge resolutie was het Galaxy S4 scherm een genot voor het oog. Wat voor fouten Samsung ook maakte met de software, dat scherm maakte héél veel goed.

2014: Samsung Galaxy S5

Bij de Galaxy S5 begon Samsung stevig te stagneren. De verschillen waren dit jaar wel heel beperkt. Het scherm is slechts 0,1 inch kleiner, een formaatstap die er puur lijkt te zijn zodat Samsung kan beweren dat het scherm nog groter is. De hardware is ietsje krachtiger maar niet zoveel dat gebruikers het echt zouden merken, de resolutie ongewijzigd, en de camera heeft er een paar megapixel bij gesprokkeld.

2014 was dan ook het jaar dat Samsung de Galaxy S5 probeerde aan te prijzen met unieke features en niet alleen krachtige hardware. Het toestel was waterdicht, en kon dus moeiteloos mee tijdens het zwemmen of afwassen. Onder het homescreen zat een vingerafdrukscanner (die niet altijd meewerkte), op de achterkant een hartslagscanner (die altijd niet meewerkte en bovendien bijzonder nutteloos was).

 • 5,1 inch scherm met resolutie van 1080x1920 pixels
 • 2,5 GHz quad-core processor, 2 GB werkgeheugen
 • 16 GB opslagruimte ingebouwd, uitbreidbaar met microSD-kaart
 • 16-megapixelcamera achterop, 2-megapixelcamera voorop
 • Gelanceerd met Android 4.4 KItKat, updates naar Android 5.0 en 5.1 gepland
 • Unieke features: waterdicht, vingerafdrukscanner, hartslaglezer

Er was niks mis met de Galaxy S5, maar spannend of interessant kon je het toestel niet noemen. Dat was terug te zien in de verkopen: het was nog altijd de populairste Android-smartphone van 2014, maar de verkopen liepen fors terug. Samsung verkocht tientallen miljoenen minder dan verwacht. De concurrentie was zelfs zo zwaar dat Samsungs omzet uit smartphones in sommige kwartalen zowat halveerde.

Samsung Galaxy S5 en Galaxy S6

2015: Samsung Galaxy S6

En zo komen we aan bij de Samsung Galaxy S6, het vlaggenschip voor 2015. Het is duidelijk dat de Koreanen een zwaar jaar achter de rug hadden, want de Galaxy S6 zit vol vernieuwing en verbeteringen. Kritiekpunten uit het verleden kunnen eindelijk worden weggestreept. Plastic behuizing? Weg. Overdaad aan eigen software? Weg. Een voorspelbaar design? Weg.

Intern werd de Galaxy S6 ook wel 'Project Zero' genoemd door Samsung. De fabrikant ging terug naar de tekentafel en heeft alles proberen te verbeteren. Aan de voorkant zien we nog altijd die welbekende powerknop, maar verder is alles omgegooid. Het toestel is gemaakt van metaal en glas, en is bijzonder dun en licht. In één klap is Samsungs design verbeterd van 'degelijk' tot 'beste van het moment'.

 • 5,1 inch scherm met resolutie van 1440x2560 pixels
 • Octa-core processor, 3 GB werkgeheugen
 • 32/64/128 GB opslagruimte ingebouwd, niet uitbreidbaar
 • 16-megapixelcamera achterop, 5-megapixelcamera voorop
 • Gelanceerd met Android 5.0 Lollipop
 • Unieke features: compleet vernieuwd design, draadloos opladen ingebouwd

Met de Galaxy S6 maakt Samsung het zichzelf in ieder geval moeilijk voor volgend jaar. We willen niet zeggen dat het de perfecte smartphone is, maar er zijn ook erg weinig verbeterpunten te vinden. Smartphones zijn onderhand meer dan krachtig genoeg, de S6 maakt hele goede foto's, en ook qua software is er vooralsnog weinig dat we missen. Dat belooft wat voor de Galaxy S7, maar in de tussentijd worden wij ook al heel blij van de S6.

...en meer

Overigens is dit artikel bij lange na geen compleet overzicht van de Galaxy S-serie. Samsung heeft het succes van de serie optimaal benut om vele varianten uit te brengen. Niet alleen compacte toestellen zoals de Galaxy S5 Mini, maar ook een stevige versie zoals de Galaxy S4 Active.

Daarnaast brengt Samsung nog regelmatig updates uit voor zijn topmodellen om ze nog een paar jaar langer te laten leven, zoals bij de Galaxy S III Neo. Soms wordt een toestel opnieuw uitgebracht om nieuwe technologie te ondersteunen, zoals de Galaxy S5 Plus met 4G+-ondersteuning. In onze database tellen we meer dan dertig Galaxy S-smartphones, en dan gaat het alleen nog maar om de smartphones die in Nederland zijn verschenen. Kijken we wereldwijd dan komt er nog ruim een dozijn toestellen bij. En dat aantal zal de komende jaren stevig blijven groeien, tenzij er wel héél veel misgaat bij Samsung.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden