Vergelijk 2.957.669 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Tips: Hoe maak ik geheugen vrij op mijn iPhone?

Achtergrond Tips: Hoe maak ik geheugen vrij op mijn iPhone?
Door ,

Zit het geheugen van je iPhone propvol? Er is niets zo vervelend als een smartphone die geen ruimte heeft voor nieuwe apps, foto’s, video’s, muziek en andere bestanden. Een geheugenkaartje is in het geval van een iPhone geen oplossing. In dit artikel geven wij een aantal tips waarmee je snel en eenvoudig extra opslagcapaciteit vrijmaakt.

Dit artikel is op 20 juni 2019 herschreven en geüpdatet door Anton Mous.

Een smartphone waar niets meer bij past is super vervelend. Bij de meeste Android-telefoons is dit euvel te verhelpen door een microSD-kaart te kopen en deze in je toestel te stoppen. In een handomdraai voeg je een X-aantal gigabytes toe aan je geheugen zodat je er weer tegenaan kunt. De prijzen van microSD-kaarten zijn tegenwoordig niet meer zo hoog als een paar jaar geleden. Als je goed zoekt vind je op internet genoeg aanbieders die geheugenkaarten van 128GB en meer verkopen voor slechts enkele tientjes. 

Sinds de komst van de iPhone 2G in 2007 heeft Apple meer dan twintig verschillende iPhones op de markt gebracht. De eerste iPhones werden standaard met 4GB of 8GB geheugen geleverd. Niet bepaald om over naar huis te schrijven. De iPhone 4s was Apple’s eerste smartphone die standaard met 16GB intern geheugen werd geleverd. Een hele verademing voor die tijd. Met de lancering van de iPhone 7 in 2016 kwam daar verandering in: vanaf dat moment was 32GB de nieuwe standaard van het instapmodel. Een jaar later verdubbelde Apple dit naar 64GB. De nieuwste modellen, waaronder de iPhone XS en iPhone XS Max, zijn verkrijgbaar met 64GB< 256GB of 512GB geheugen. De goedkopere iPhone XR heeft tevens een uitvoering met 128GB aan intern geheugen. 

Eén ding dat al die jaren niet is veranderd, is het feit dat het onmogelijk is om een microSD-kaart in een iPhone te stoppen. In plaats daarvan moet je vooraf goed nadenken over de hoeveelheid geheugen je de komende jaren nodig denkt te hebben. Daar een antwoord op formuleren is niet makkelijk, en door belangrijke gebeurtenissen in je leven -als je bijvoorbeeld papa of mama wordt- kan deze behoefte veranderen.

De roep om een extra sleuf of slot voor een geheugenkaart klinkt al jaren, maar vooralsnog geeft Apple hier geen gehoor aan. Als je op een gegeven moment tegen de grenzen van de opslagcapaciteit op je iPhone aanloopt, bijvoorbeeld omdat je telkens een melding krijgt dat je geheugen vol zit, is het de hoogste tijd om actie te ondernemen. In dit artikel hebben we een aantal tips op een rij gezet om geheugen vrij te maken. Het resultaat zal per methode en per gebruiker variëren. Er zijn echter een paar slimme trucjes die bij iedereen wel enig effect zullen hebben.

Android

Heb je geen iPhone, maar een Android-telefoon? Geen paniek, GSMinfo denkt ook aan jullie. Eerder schreven we een artikel waarin we diverse tips en trucs geven om meer opslagruimte op je smartphone te creëren. Hieronder kun je hem nog eens op je gemak nalezen. 

8 tips om geheugen vrij te maken op je Android-telefoon

8 tips om geheugen vrij te maken op je Android-telefoon

1 feb 2020 - Niets is zo vervelend als een smartphone waarvan het geheugen tjokvol zit en er bijna niets meer bij kan. Wat kun je hier aan doen? Wij geven je 8 tips waardoor je in een paar stappen weer voldoende geheugen hebt om nieuwe apps te installeren en foto’s te schieten.

#1 Verwijder overbodige muziek- en videobestanden

De eerste manier om geheugen vrij te maken op je iPhone, is door overtallige bestanden er van af te kieperen. Dan hebben we het over foto’s, video’s en muziek. Door streamingdiensten als Apple Music, Spotify en Netflix is het niet langer noodzakelijk om een fysieke kopie van albums, nummers, films of series op je iPhone te plaatsen. Doordat vrijwel overal gratis WiFi-netwerken zijn en steeds meer consumenten een unlimited abonnement hebben, staat het je vrij om altijd en overal jouw favoriete muziek of video’s te streamen. Als je een lange reis voor de boeg hebt of buiten de EU reist, kan het wel handig zijn om een muziekcollectie aan te leggen of grote videobestanden op je toestel te zetten.

Opslag op je iPhone vrijmaken  Opslag op je iPhone vrijmaken

Mocht je desondanks toch ‘jouw’ muziek en video’s op je iPhone plaatsen, wees dan selectief. Je kunt immers niet alles tegelijkertijd luisteren. Dus in plaats van vijf albums tegelijkertijd op je iPhone te zetten, kies je er twee. Zodra je het beu bent om telkens naar dezelfde muziek te luisteren, dan is het een goed moment om andere albums naar je telefoon te kopiëren. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor films en series. Het voordeel van series is dat je vrij eenvoudig een aflevering kunt verwijderen zodra je hem bekeken hebt.

Verwijderen van audio- en videobestanden gaat op dezelfde manier als hoe je ze erop hebt gekregen: via iTunes. Vink de muziek en filmpjes uit die je niet meer nodig denkt te hebben in iTunes, en synchroniseer je iPhone. Het is overigens ook mogelijk om de muziek via het Beheer opslag-menu te verwijderen. Geniet van de vrijgekomen ruimte.

#2 Verwijder oude foto’s en video’s die hebt geschoten

Je hebt mensen die het liefst alles op beeld of video willen vastleggen. Kersverse papa’s en mama’s herkennen het vast wel: de kleine krijgt zijn eerste bad, eerste fruithap, eerste groentehap, staat op eigen kracht op zijn benen, zet zijn eerste stappen of zegt zijn eerste woordje. Het zijn allemaal prachtige momenten die je uiteraard niet wil missen en later nog eens wil terugkijken.

Al deze foto’s en video’s plegen een flinke aanslag op de opslagcapaciteit. Vandaag de dag zijn er allerlei verschillende clouddiensten die gratis online opslag bieden, zoals Dropbox, Microsoft OneDrive, Google Drive, Flickr, Google Foto’s en natuurlijk Apple’s iCloud. De kracht schuilt hem in het gegeven dat je bij al deze diensten kunt aangeven dat foto’s en video’s die je met je iPhone maakt automatisch worden gesynchroniseerd. Dat kan via 4G, maar je kunt ook aangeven dat dit alleen gebeurd als je met een WiFi-netwerk bent verbonden.

iPhone

De genoemde opslagdiensten bieden echter vaak maar enkele gigabytes aan gratis opslagruimte. Bij Dropbox krijg je standaard 2GB, maar kun je eventueel extra geheugen bijverdienen door vrienden uit te nodigen. Google Drive en Microsoft OneDrive zijn met 15GB geheugen een stuk royaler. Denk je hier niet genoeg aan te hebben, dan moet je een abonnement nemen. Een gratis alternatief waar je maar liefst 1 terabyte (1TB) aan gratis opslag krijgt, is STACK. Op de website van TransIP, de hostingprovider van STACK, lees je alles over de clouddienst en hoe je je registreert.

Nadeel van deze methode is dat je daarna wel de foto's van je apparaat moet verwijderen, en dat blijkt voor veel mensen weer net een stap te ver. Hoe kan je immers anders gemakkelijk die ene foto van een paar maanden geleden opnieuw delen? Het niet hebben van een compleet overzicht van al je foto's kan dan opeens best onhandig zijn. Bovendien moet je verbonden zijn met internet om foto’s en video’s terug te kijken, waardoor je dataverbruik toeneemt. En net zoals bij je interne geheugen geldt dat je op een gegeven moment geen ruimte meer hebt voor nieuwe mediabestanden. Clouddiensten zijn dus niet per definitie alles zaligmakend. Het alternatief is dat je jouw foto’s en video’s eens in de zoveel tijd overzet naar je computer, maar dat kost wel de nodige tijd en moeite.

#3 Verwijder overbodige apps

Een andere voor de hand liggende methode om extra geheugen vrij te maken, is door apps te verwijderen die je niet of nauwelijks gebruikt. Net als foto’s en video’s slokken ze een aanzienlijk deel op van je interne opslag. Wist je dat sommige apps wel enkele GB’s in omvang zijn? Een kritische blik werpen op alle geïnstalleerde apps kan dus behoorlijk wat winst opleveren.

Via Instellingen > Algemeen > iPhone-opslag controleer je hoeveel ruimte specifieke apps in beslag nemen. Een app verwijderen is kinderlijk eenvoudig. Het enige dat je hoeft te doen is in het venster dat in beeld verschijnt op de naam van de applicatie te tikken en vervolgens op verwijderen. Dit kan uiteraard ook via het thuisscherm. In dat geval druk je op het kruisje dat rechtsboven in de hoek staat om de app te verwijderen.

iPhone-opslag

Ben je iemand die het liefst de hele dag op Facebook of Twitter zit? Grote kans dat beide apps op je iPhone zijn geïnstalleerd. Door ze beide weg te laten bespaar je eenvoudig zo’n 700 MB aan schijfruimte. Gebruik in plaats daarvan de mobiele versies van deze apps in Safari en maak snelkoppelingen naar de homepagina's. Dat geldt uiteraard niet alleen voor websites als Facebook en Twitter, maar alle sociale netwerken en verwante initiatieven die naast een site ook een app hebben.

Een andere manier om extra geheugen te winnen, is door (een deel van) de standaardapps te verwijderen. Wist je dat Apple in totaal 35 standaardapps en nog eens 12 extra apps installeert op iedere iPhone? Dan hebben we het over applicaties als Aandelen, Agenda, Clips, Herinneringen, iMovie, Mail, Notities, Podcasts en Garageband. Afhankelijk van welke apps en het aantal standaardapps dat je verwijdert krijg je enkele GB’s aan schijfruimte terug.

Standaardapps van Apple verwijderen gaat als volgt:

  • Zoek de app die je wilt verwijderen en leg daar net zo lang je vinger op totdat de apps beginnen te wiebelen.
  • Druk op het grijze kruisje die je rechtsboven in de hoek vindt.
  • Er verschijnt een venster in beeld waarin staat dat alle gegevens worden verwijderd. Druk tot slot op de rode letters ‘Verwijder’ om de app van het beginscherm te halen.

Mocht je ze in de toekomst weer willen installeren, gebruik dan de zoekfunctie van de App Store. Voer de naam in van de app die je opnieuw wil downloaden en druk op het wolkicoontje met het pijltje omlaag. De rest gaat vanzelf.

#4 Wis oude berichten en bestanden

Vrijwel de meeste smartphonegebruikers hebben WhatsApp op hun toestel staan. Het is een laagdrempelige en eenvoudige manier om berichten uit te wisselen, maar ook foto’s en andere bestanden te delen. Niet alleen naar individuele personen, maar ook groepen gebruikers, zoals je familie, hobbyclub of collega’s. Al die screenshots, foto’s, video’s en memes stapelen zich in rap tempo op. Voor je er erg in hebt staan er honderden op je iPhone. Dat telt al snel op tot enkele honderden MB’s en enkele GB’s.

iPhone

Al deze bestanden wissen is een fluitje van een cent. Het enige dat je hoeft te doen is een (groeps)chat te wissen. Dan ben je weliswaar alles kwijt wat er gezegd en geschreven is, maar ook alle mediabestanden. En dat levert al snel heel wat extra geheugen op. Uiteraard kun je er ook op een andere manier het mes in zetten en wat bedachtzamer te werk gaan. Daarvoor open je een chat, ga je naar ‘Media’ en selecteer je alle screenshots en bestanden waar je van af wil. Tot slot hoef je alleen nog maar op het prullenbakicoontje te drukken om deze media definitief te verwijderen.

Twijfel je of het verstandig is om deze bestanden geheel of gedeeltelijk te wissen? Dan is het wellicht verstandig om eerst een back-up te maken. Daarvoor open je WhatsApp en ga je naar Instellingen > Chats. Daar vind je de optie ‘Chat back-up’. Als je daar op tikt maak je een reservekopie van al je gesprekken en mediabestanden die op je iCloud account of andere clouddienst worden opgeslagen. Deze kun je op ieder moment binnenhalen, mits je daarna niet nog een kopie hebt gemaakt. Ook dit regel je in het venster dat via deze stappen in beeld verschijnt.

#5 Leeg het cachegeheugen van je apps

In plaats van een app van je iPhone te verwijderen, is het tevens mogelijk om het tijdelijke geheugen te wissen. Deze vorm van geheugen wordt ook wel de cache genoemd en neemt in regel behoorlijk wat opslagruimte in beslag om al deze tijdelijke informatie op te slaan. Vooral webbrowsers maken zich hier schuldig aan.

Hoe je het cachegeheugen wist verschilt per app. Soms bouwt een ontwikkelaar hiervoor een optie in. In dat geval open je de betreffende app en zoek via het instellingenmenu de optie om de cache te legen. Een goed voorbeeld hiervan is Apple’s webbrowser Safari. Om het cachegeheugen van deze app te legen, ga je naar Instellingen > Algemeen > iPhone-opslag > Safari en druk je op de knop ‘Wijzig’. Tot slot tik je op ‘Ruim op’ om de cache te wissen. Mocht deze optie niet voor handen zijn voor een bepaalde app, dan is er een alternatieve methode om het tijdelijke geheugen te wissen. Daarvoor verwijder je de app van je iPhone en installeer je hem opnieuw.

Apple iPhone XR

Let wel: het legen van het cachegeheugen is slechts een tijdelijke oplossing die je korte tijd wat extra ademruimte geeft. Als je de app na het legen van de cache net zo veel gebruikt als daarvoor, is de cache net zo snel weer vol als daarvoor. De enige oplossing in dat geval is het permanent verwijderen van de app.

#6 Koop of huur een video

Wist je dat er ook een manier bestaat om extra geheugen te krijgen zonder dat je hiervoor mediabestanden of apps hoeft te verwijderen? Het is een foefje die niet officieel door Apple wordt ondersteund, maar in praktijk wel werkt. Het is niks duisters of verdachts, maar honderd procent legaal. Het kan echter zijn dat deze methode vroeg of laat niet of niet goed meer werkt. Tot die tijd kan iedereen er gewoon gebruik van maken.

Het werkt als volgt. Je gaat naar de iTunes Store en tikt onderin het scherm op het tabblad ‘Films’. Vervolgens zoek je een film om te huren of te kopen waarvan de bestandsgrootte groter is dan het vrije geheugen op je toestel. Via Instellingen > Algemeen > iPhone-opslag zie je precies hoeveel je nog tot je beschikking hebt. Als je vervolgens op de knop ‘Koop’ of ‘Huur’ drukt, kijkt iTunes of je iPhone voldoende geheugen hebt. Omdat dit niet het geval is verschijnt er een waarschuwingsvenster in beeld met de mededeling dat de film niet gedownload kan worden. Daaronder vind je de knop ‘Instellingen’. Als je daar op drukt ga je naar het venster ‘Opslag en iCloud-gebruik’. Als donder bij heldere hemel zie je dat je nu ineens meer geheugen tot je beschikking hebt. Op deze manier win je zonder al te veel problemen een paar honderd MB.

Dat is nog niet alles. Door de bovenstaande stappen een paar keer te herhalen, maak je nog meer schijfruimte vrij. Sommigen claimen dat ze door dit vier of vijf te herhalen ineens 1GB tot 2GB extra geheugen hebben. Het is overigens goed om te weten dat je niet daadwerkelijk de film die je hebt gekozen hoeft te kopen of te huren. Zorg er wel voor dat het filmbestand groter is dan de hoeveelheid vrije geheugen die je op je iPhone hebt.

Apple iPhone XS en iPhone XS Max

#7 Koop een nieuwe iPhone

De laatste en meest rigoureuze tip om aan meer geheugen te komen, is door een nieuwe iPhone te kopen. Heeft jouw iPhone standaard maar 16GB of 32GB geheugen en barst hij nu al bijna uit zijn voegen? Dan is dan een stille hint dat het de hoogste tijd is om een nieuwe iPhone te kopen. We zeiden het al in de inleiding: als je een iPhone 8 of nieuwer koopt, krijg je standaard minimaal 64GB geheugen. 

Denk je hier nog steeds niet voldoende aan te hebben? Dan ben je aangewezen op de duurste uitvoering van de iPhone XS of iPhone XS Max. Deze is uitgerust met maar liefst 512GB geheugen. Houd er wel rekening mee dat de extra opslagcapaciteit snel in de papieren loopt en je een aardige duit kosten. Hier hangt een prijskaartje aan van meer dan 1.500 euro.

Tot slot

De bovenstaande tips geven je net dat beetje extra ruimte. Met een beetje mazzel krijg je hierdoor net dat beetje extra geheugen zodat je de nieuwste versie van iOS kunt installeren. Of in ieder geval dat je weer een tijdje kunt fotograferen, video’s opnemen of de nieuwste apps installeren. Welke methode werkte voor jou het beste? Of heb je nog besparingstips die we vergeten zijn? Laat het ons en onze lezers weten door een reactie achter te laten.  

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden