Vergelijk 3.161.762 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Samsung Galaxy E5 en E7

Door ,

Samsung's nieuwe Galaxy E-lijn bestaat uit verschillende smartphones met een wat lager prijsje. Hoewel een Nederlandse Galaxy E5 en E7 release nog steeds niet bevestigd is, konden we een korte hands-on niet weerstaan toen we de toestellen op het Mobile World Congress ontdekten.

Samsung is zijn aanbod van Android-smartphones dit jaar aan het versimpelen. Voorgaande jaren verscheen er een wildgroei aan toestellen van de fabrikant, met Ace, Pocket, Young, Grand, en eindeloos veel andere productseries. Vanaf 2015 moet het weer wat overzichtelijker worden. Eerder kondigde het bedrijf al de Galaxy A-serie aan, een reeks designtoestellen voor naast de S- en Note-serie. In januari volgde de Galaxy E-serie: betaalbaarder, maar nog steeds stijlvol.

De eerste toestellen in die nieuwe reeks zijn de Samsung Galaxy E5 en E7. Beide toestellen werden in januari onthuld en zijn daar sinds kort verkrijgbaar. Ze zijn relatief goedkoop: voor de E5 betaal je omgerekend 250 euro, terwijl de E7 300 euro moet kosten. Het is echter nog steeds onduidelijk of de toestellen ook in Nederland zullen verschijnen. Een release hier is nog niet bevestigd, al verwachten we dat de Galaxy E-reeks op termijn ook hierheen komt.

Beide toestellen hebben vergelijkbare hardware en een gelijkend design. Enkel in het schermformaat onderscheiden de twee zich echt. Prima, natuurlijk: zo heb je in theorie een goede smartphone in elk formaat. Ter vergelijking de specificaties van de twee Galaxy E-smartphones naast elkaar:

  Samsung Galaxy E5 Samsung Galaxy E7
Schermformaat 5 inch 5,5 inch
Resolutie 720x1280 pixels 720x1280 pixels
Processor & RAM 1,2 GHz quad-core, 2 GB RAM 1,2 GHz quad-core, 2 GB RAM
Opslagruimte 8 GB, ruimte voor microSD 8 GB, ruimte voor microSD
Batterijcapaciteit 2400 mAh 2950 mAh
Camera achterop 13 megapixel 8 megapixel
Camera voorop 5 megapixel 5 megapixel

Beide toestellen lopen op Android 4.4 KitKat. Of ze een update naar Android 5.0 gaan krijgen is nog onbekend, maar de software liep in ieder geval voorbeeldig. De quad-core processor zou goed genoeg moeten zijn om soepeltjes om de gaan met de meeste apps, en van de grote hoeveelheid werkgeheugen worden we ook vrolijk. 2 GB is nog altijd vrij ruim: veel goedkopere toestellen moeten het doen met 1 GB. Meer werkgeheugen zou in theorie voor vloeiender multitasking moeten zorgen.

De Samsung Galaxy E5

Qua design lijken de Galaxy E5 en E7 sterk op de Galaxy A-serie, en eigenlijk op zowat alle recente Samsung-smartphone. Ronde hoeken, platte achterkant, met een camera die een klein beetje uitsteekt. Maar waar de Galaxy A-toestellen een lichte, 'premium' aluminium achterkant hebben moeten de E5 en E7 het doen met plastic. Zeker niet verkeerd, maar je voelt duidelijk dat je met een wat goedkopere smartphone te maken hebt. 

Met de schermen is dan weer helemaal niets mis. Die zijn AMOLED, dus ontzettend helder en kleurrijk. Het is voor het eerst dat Samsung zo'n AMOLED-scherm stopt in een goedkoper toestel, en dat kunnen we zeker waarderen. Je kijkt immers vooral naar de voorkant en niet naar de achterkant van een toestel, dus wij hebben liever een fantastisch scherm dan een luxueuze achterkant. Ook de scherpte en kijkhoeken zijn dik in orde, al kun je op het 5 inch scherm wel de pixels tellen als je wat dichter op het scherm zit.

Samsung Galaxy E7 front Samsung Galaxy E7 back Samsung Galaxy E7 side

De Samsung Galaxy E7

Maar volgens Samsung de belangrijkste reden om deze toestellen te kopen is de selfiecamera. Selfies staan centraal, en met de 5-megapixelcamera voorop beide toestellen zou je prima foto's moeten kunnen maken. Bovendien hebben ze een redelijk brede lens, waardoor je zelfs een hele vriendengroep op de foto kwijt kunt. Filters toevoegen en foto's bewerken is vanzelfsprekend ook een optie. De kiekjes zagen er overigens prima uit.

De camera's achterop verschillen 5 megapixels, maar wij zagen op de beursvloer nog maar nauwelijks verschil. Wellicht dat dat in andere omgevingen meer opvalt. Sowieso valt vooral op hoe erg de toestellen aan elkaar gewaagd zijn: op het schermformaat na zijn ze identiek en lijken ze allebei prima kwaliteit te bieden in het budgetsegment. Wij houden onze fingers crossed voor een Nederlandse release.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden