Vergelijk 2.424.320 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Sony Xperia M4 Aqua

Door ,

Eerder vandaag kondigde Sony de Xperia M4 Aqua gaan. Het is geen vlaggenschip: op de Xperia Z4 moeten we nog iets langer wachten. Toch weet de Japanse fabrikant met de Xperia M4 Aqua een aantrekkelijk nieuw toestel te introduceren.

Het eerste wat opvalt aan de Xperia M4 Aqua is hoeveel het toestel lijkt op de Xperia Z3, het huidige vlaggenschip van Sony. Dat is zeker een compliment, want de M4 Aqua is maar half zo duur als de Z3. De M4 Aqua heeft voorop en achterop glas, en is glad. Door de wat wachtere, ronde metalen rand heb je echter voldoende grip en ligt het toestel ook nog eens prettig in de hand.

Het premiumgevoel van de Z3 is ook bij de M4 Aqua weer aanwezig. Wel voelt het glas achterop de M4 Aqua iets steviger. Of dat maar een gevoel is of feit ontdekken we waarschijnlijk pas later, maar een tik op het glas geeft een wat doffere tik dan bij Sony's duurdere smartphones. Dat merk je echter vooral als je de twee toestellen naast elkaar legt: op zichzelf is het zeker één van de mooiste Android mid-end smartphones.

Sony Xperia M4 Aqua

Waterdicht zonder luikjes

Net als zijn grotere broers is het toestel bovendien stof- en waterdicht, met een IP-65 en -68 certficering. Dat betekent dat je het toestel een half uur in water van een meter diep kunt leggen zonder problemen. De Xperia M4 Aqua is zeker niet de eerste Sony-smartphone die waterdicht is, maar het blijft een zeer welkome feature. Zo kun je je smartphone net wat onbezorgder gebruiken in de regen, tijdens de afwas, of zelfs onder de douche.

In het verleden hadden Sony's toestellen nog luikjes om de USB-poort en audio-ingang te beschermen tegen water, maar bij de M4 Aqua zijn die weggelaten. Door een speciale coating is gefrutsel met die luikjes niet meer nodig. Er zijn nog wel luikjes voor de microSD- en SIM-kaart, maar die zul je dan ook aanzienlijk minder hoeven openen.

Groot en krachtig

Ook heeft de Xperia M4 Aqua net als de Z3 een 5,2 inch scherm. De resolutie is wel iets lager: nog altijd HD, maar dit keer 'slechts' 720x1280 pixels. Het ziet er inderdaad ietsje minder scherp uit, maar het beeld leek nog wel erg helder te zijn. Ook de kijkhoeken waren goed: zelfs met scherm flink weggedraaid was alles nog prima afleesbaar.

Sony heeft de M4 Aqua voorzien van Qualcomm's nieuwe Snapdragon 615. Dat is een krachtige processor met 8 cores. Die leek in ieder geval soepel te lopen: apps op het toestel werden vlot gestart en liepen vloeiend. Benchmarks hebben we nog niet kunnen doen, maar voor de gemiddelde gebruiker heeft de M4 Aqua waarschijnlijk meer dan genoeg paardenkracht in huis. De 2 GB werkgeheugen zou bovendien meer dan genoeg moeten zijn voor probleemloos multitasken.

Sony Xperia M4 Aqua

Android 5.0: 64-bit

Het is bovendien Sony's eerste smartphone die op Android 5.0 Lollipop loopt. Dat komt goed uit, want de Snapdragon 615 is een 64 bit-chip en dat wordt pas vanaf Lollipop ondersteunt. Dat levert nog meer prestatieverbeteringen op. Over Sony's variant op Android 5.0 Lollipop valt nog weinig te zeggen: qua features en looks lijkt Sony's Lollipop-interface identiek te zijn aan de KitKat-interface.

Achterop de Xperia M4 Aqua zit een 13-megapixelcamera, voorop een 5-megapixelcamera. Net als alle andere fabrikanten roept Sony graag dat selfies belangrijk zijn, en de camera voorop leek inderdaad te presteren. Het is moeilijk om goed te oordelen in een felverlichte congreshal, maar de frontcam wist in ieder geval brede selfies te maken waar je meerdere mensen op kwijt kunt. De camera achterop leek redelijk scherp te zijn, al waren sommige bewegende mensen op de achtergrond nog wel erg blurry. 

Conclusie

De Xperia M4 Aqua is een heel aantrekkelijk toestel. Het is zo'n smartphone waarvan je haast gaat twijfelen waarom iemand ooit nog een vlaggenschip koopt. Tegenover de bijna twee keer zo dure Xperia Z3 weet de M4 nog aardig stand te houden. De resolutie is iets lager en de processor net wat minder krachtig, maar bij dagelijks gebruik zul je dat waarschijnlijk beide nauwelijks merken. Een smartphone om in de gaten te houden, die M4 Aqua. 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden