Vergelijk 2.698.036 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Samsung Galaxy S6

Door ,

Eindelijk is hij daar: de Samsung Galaxy S6. De Koreaanse fabrikant lijkt naar alle kritiek te hebben geluisterd en levert een van de beste vlaggenschepen van de afgelopen jaren af. GSMinfo.nl probeerde de Galaxy S6 alvast uit in Barcelona.

Waar HTC eerder vandaag vooral kleine verbeteringen maakte met de One M9, had Samsung wat goed te maken met de Galaxy S6. En dat hebben ze ook zeker gedaan: het design is aantrekkelijk, de hardware krachtiger, en de software flink geoptimaliseerd. Daarmee lijkt Samsung het recept te hebben voor één van de beste Android-smartphones van het jaar.

Design: mooier dan ooit

Na  jaren kritiek te hebben gekregen op het design heeft Samsung eindelijk eens goed geluisterd. Aan de voorkant lijkt de Galaxy S6 nog steeds op alle andere Galaxy's, maar aan de zijkant en achterkant is er veel verbeterd. De metalen zijkant zorgt voor een stevig en premium gevoel, terwijl de achterkant vooral erg mooi afgewerkt is. Wel trekt de glazen laag behoorlijk veel vingeradrukken aan. We hebben het toestel maar een paar minuten vast kunnen houden maar het zat binnen no-time onder de afdrukken. De prijs van premium design, zullen we het maar noemen.

Samsung Galaxy S6 Handson voorkantSamsung Galaxy S6 Handson achterkant

Maar echt: we kunnen niet genoeg benadrukken hoe móói de Galaxy S6 is. In het verleden waren Samsung's toestellen saai of ronduit lelijk, maar met de S6 zet de Koreaanse fabrikant een ontzettend modieus toestel neer. Bovendien is het toestel ontzettend dun, met een dikte van 6,8 millimeter. Het vernieuwde design zorgt er in ieder geval voor dat de wannahave-factor van het toestel explosief is toegenomen. En ja, het verbaast ons ook dat we dat over een smartphone van Samsung zeggen. Des te mooier dat het de Koreanen eindelijk is gelukt.

Toch is het niet allemaal rozengeur en manenschijn. Voor het eerst is de achterkant van een Galaxy S6 verwijderbaar. Dat betekent én geen verwisselbare accu, én geen ruimte voor een microSD-kaart. Samsung brengt modellen uit met 32,64 en 128 GB opslagruimte, maar elke verdubbeling in ruimte kost je 100 euro extra. Prijzig, en doet toch weer een beetje afbreuk aan dat verder zeer aantrekkelijke design.

Samsung Galaxy S6

Zowel de voorkant als achterkant zijn gemaakt van Gorilla Glass 4, het stevigste materiaal voor een smartphone ooit. Onverwoestbaar durven wij het niet te noemen, maar het zou stevig genoeg moeten zijn om zelfs een val nog redelijk te overleven. Hoef je een stuk minder bang te zijn voor de gevolgen van een flinke val voor je smartphone. Achterop zit overigens ook nog steeds een hartslagmeter, maar hoe minder we daarover zeggen hoe beter. Op de Galaxy S5 was het immers ook al geen nuttige feature.

Jammer: kleinere accu

Sommige keuzes die Samsung met het Galaxy S6 design gemaakt heeft zijn iets opmerkelijker. Zo heeft het nieuwe toestel een kleinere accu dan zijn voorgangers. De accu heeft een capaciteit van 2550 mAh, relatief klein voor een smartphone van dit formaat met zo'n hoge resolutie. 

Toch hoeft dit niet direct een slechtere accuduur te betekenen. Zo is de Exynos-processor van het toestel een stuk energiezuiniger. Ook heeft Samsung de Galaxy S6 minder volgepropt met energiezuigende features, en het geheugen zou beter met stroom omgaan. We twijfelen er sterk aan of de accuduur nog net zo goed is als bij Samsung's vorige vlaggenschepen, maar de fabrikant lijkt er in ieder geval alles aan te doen om de schade te beperken.

Samsung Galaxy S6 Handson Side

Mocht de accu snel leeglopen, dan is hij in ieder geval ook weer snel op te laden. Samsung zegt de snelst ladende accu ooit in de Galaxy S6 te stoppen. Met tien minuten laden heb je genoeg om het toestel weer 4 uur te kunnen gebruiken, en de volledige accu is twee keer zo snel op te laden als Samsung's grootste concurrent, de iPhone 6. Bovendien is de accu ook nog eens draadloos oplaadbaar.

Krachtig en vlot, ook de camera

Met de overige hardware zit het waarschijnlijk wel goed. De Galaxy S5 was al krachtig genoeg om eigenlijk alle apps soepel te laten lopen, en Samsung's eigen octa-core processor in de S6 zou één van de krachtigste van het moment zijn. Bovendien is Samsung's software wat lichter geworden.

We hebben geen benchmarks kunnen doen, maar terwijl we de S6 uitprobeerden leek het toestel continu soepel en snel te werken. Apps starten snel op, websites renderen snel, games lopen soepel en switchen tussen applicaties gaat vloeiend. Geen klachten hier.

Beide camera's lijken prima foto's te maken, al valt de beeldkwaliteit moeilijk te testen op een beurs. De grote verbetering is de snelheid van de camera. Met een dubbele druk op de homeknop wordt de camera-app in minder dan een seconde geopend. Zo hoef je nooit meer een fotomoment te missen.

Samsung Galaxy S6 Handson camera

Scherp, helder en kleurrijk: lang leve AMOLED

Maar laten we vooral het beeldscherm niet vergeten. Samsung's AMOLED-beeldschermen zijn prachtig: ongekend helder, uitstekend contrast, en een prachtige kleurweergave. Samsung gaf niet aan of er verbeteringen zijn doorgevoerd in de beeldschermtechnologie, maar het zag er in ieder geval als vanouds fantastisch uit. We legden het scherm naast een Note 4, en gelijk werd duidelijk dat dit de beste smartphoneschermen van het moment zijn.

Aan het formaat van het scherm is niets veranderd, dat is nog altijd 5,1 inch. Wat ons betreft: dat is handzaam genoeg om nog net met één hand te gebruiken, en zou in de meeste broekzakken nog moeten passen. De resolutie is wel verbeterd: de Galaxy S6 is een QHD-smartphone met resolutie van 1440x2560 pixels. Dat is goed voor een ongekende pixeldichtheid van 577 pixels per inch, of 77% meer dan bij de Galaxy S5. Het beeld bij de S5 was echter al zo scherp dat je waarschijnlijk nauwelijks het verschil ziet, terwijl het grote aantal pixels wel een negatief effect heeft op de batterijduur. Wij weten dus nog niet of we wel zo blij moeten zijn met QHD.

Software: less is more

De grootste verbetering bij de software is, opmerkelijk genoeg, het grote aantal verwijderde features. Samsung gaf tijdens de presentatie toe dat zijn smartphones de laatste jaren wel erg veel 'bloatware' hadden, meegeleverde applicaties. De Galaxy S6 snijdt alle features en apps die vrijwel niemand gebruikte weg. Dat zorgt voor een leger, overzichtelijker appmenu en een smartphone die soepeler loopt. 

Samsung Galaxy S6 HandsonSamsung Galaxy S6 Handson

Eigenlijk is het aantal meegeleverde niet-Google-apps op twee handen te tellen. Je hebt S Voice, S Health, en opvallend genoeg ook wat applicaties van Microsoft. Onder andere OneNote en Skype worden bijvoorbeeld door Samsung meegeleverd.

Conclusie

Eerlijk is eerlijk: de Samsung Galaxy S6 is één van de grootste en beste verrassingen van het Mobile World Congress. Dat het toestel zou komen wisten we al, maar hoeveel Samsung heeft weten te veranderen is fantastisch. Echt alle zwakke punten lijken te zijn aangepast.

De fabrikant introduceert wel enkele nieuwe mogelijke pijnpunten, zoals een wat kleinere accu en het wellicht overbodige QHD-scherm, maar dat zijn dingen die we in de praktijk voor langere tijd moeten testen. Op papier heeft Samsung alvast alle kaarten in handen voor de beste Android-smartphone van het jaar.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden