Vergelijk 1.991.571 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Tips: Hoe zet ik data over van Android naar een nieuwe smartphone?

Door ,

Heb je een nieuwe telefoon gekocht en wil je je data overzetten van je Android-telefoon naar je nieuwe iPhone, Android-toestel of Windows Phone smartphone? Dat is niet zo moeilijk als je misschien denkt! GSMinfo.nl zet de gemakkelijkste manieren voor je op een rij.

Na een onrustige nacht ben je vroeg opgestaan. Douchen durf je eigenlijk niet, want je zult de deurbel maar missen. Je hebt vandaag speciaal vrij genomen van je werk en je ogen wijken geen moment van de voordeur. Alles zodat je de pakketbezorger vandaag zeker niet mist. Want: je nieuwe smartphone wordt bezorgd!

Eindelijk is het zover. Gehaast teken je voor ontvangst en je kunt niet wachten om het pakje te openen. Na een kwartiertje spelen is het dan toch tijd om je oude data over te zetten naar je fonkelnieuwe speeltje. Poeh, hoe moest dat ook alweer? Vrees niet, want wij van GSMinfo.nl snellen je te hulp met een handige handleiding voor het overzetten van data van je oude Android-toestel naar je nieuwe smartphone.

Data overzetten van je oude naar je nieuwe Android-smartphone

Zijn zowel je oude als je nieuwe Android-smartphone voorzien van een NFC-chip, zoals bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note 4? Dan is het overzetten van je data als contacten, agenda-items, apps en foto's en video's in een wip gebeurd. Maar ook zonder NFC-chip kost het weinig moeite. Hieronder lees je de twee gemakkelijkste manieren om data over te zetten.

Data overzetten via NFC

Met de nieuwe Tap & Go-feature in Android 5.0 Lollipop neemt het hele proces maar een paar tellen in beslag. In essentie werkt het systeem hetzelfde als zijn voorloper Android Beam, dat vanaf Android versie 4.0 Ice Cream Sandwich werd geleverd op NFC-smartphones. Belangrijkste verschil met Tap & Go is dat ook je instellingen en apps worden overgezet op je nieuwe telefoon, inclusief je homescreen.

Start je nieuwe Android-smartphone op en kies "Ja" wanneer er gevraagd wordt of er gegevens overgezet moeten worden. Houdt je oude en nieuwe telefoon tegen elkaar en de NFC-chips herkennen elkaar. Voer je wachtwoord in voor je Google-account en al je contacten, agenda-items en verdere data gekoppeld aan deze account worden overgezet op je nieuwe telefoon.

Let wel, alleen de apps worden overgezet en niet de data in de apps. Je zult je apps dus wel opnieuw moeten instellen. Ook foto's en video's worden niet opgeslagen in je Google-account. Deze zul je moeten uploaden naar Google Drive of een andere cloudopslagdienst als Dropbox en vanuit die locatie op je telefoon zetten.

Tap&Go startscherm Tap&Go data transfer

Data overzetten zonder NFC

Zijn niet allebei je Android-smartphones uitgerust met NFC? Geen nood. Ook zonder NFC-chips is het overzetten van je data tussen je oude en je nieuwe telefoon een fluitje van een cent. Android 5.0 Lollipop kent namelijk de functie waarbij je gemakkelijk een toestel gekoppeld aan je Google-account kunt selecteren en die data kunt overzetten.

Hiervoor sla je de stap Tap & Go over, waardoor je een handmatig setup-menu krijgt. Vul allereerst je Google-account gegevens in, gevolgd door de gegevens benodigd in het tweestaps-verificatieproces. Hierna kies je in het dropdown menu onder "Restore from this backup" het toestel van waaruit je de data wilt overzetten. Selecteer onder "Also include" de apps die je graag op je nieuwe smartphone terug wilt zien. 

Vervolgens worden je gegevens en data overgezet op je nieuwe telefoon. Helaas word je home screen niet gekopieerd zoals bij een NFC-data transfer wel het geval is. Ook foto's en video's zul je eerst moeten uploaden naar een cloudopslagdienst en dan downloaden op je nieuwe smartphone.

Inlog Google-account Toestel en app-selectie

Data overzetten van Android naar iOS

Ook de overstap van Android naar iOS is erg simpel. Aangezien Android je data als contacten, agenda-items en apps automatisch koppelt aan je Google-account, kun je deze data gemakkelijk op je nieuwe iPhone zetten. Hiervoor hoef je alleen je Google-account te activeren op je iPhone.

Ga in het menu Instellingen naar Mail, Contacten, Agenda. Klik vervolgens op Nieuwe account en selecteer je e-mailaanbieder, in dit geval Google. Voer je e-mailadres en wachtwoord in en kies in het volgende scherm welke data je op je nieuwe iPhone wilt zetten. Je hebt de keus uit e-mail, contacten, agenda-items en notities. Selecteer Save en je gegevens worden gekopieerd. 

Menu Instellingen e-mail aanbieders Data selectie

Naast deze manier is er nog een handige en snelle methode waarbij je naast je contacten en agend-items ook foto's en video's kunt overzetten. Hiervoor download je op zowel je oude Android-toestel als op je nieuwe iPhone de Copy My Data-app uit Google Play en de App Store. In het artikel over data transfer bij iOS lees je een uitgebreide beschrijving van deze methode.

Mocht je er toch niet uitkomen, of vind je het gewoon gemakkelijk als iemand de overgang van Android naar iOS voor je doet? Geen probleem. Als je je nieuwe iPhone in de Apple Store koopt of ophaalt, kun je er meteen gebruikmaken van de persoonlijke configuratieservice. Je wordt dan geholpen met het instellen van je e-mailaccounts en het overzetten van je data van je oude naar je nieuwe toestel.

Data overzetten van Android naar Windows Phone

Het overzetten van data tussen een oude Android-smartphone en je nieuwe Windows Phone-toestel werkt gemakkelijk via je Google-account. Gegevens als contacten en agenda-items worden door Android automatisch gekoppeld aan je Google-account.

Swipe op je Windows Phone naar links waardoor er rechts in beeld de Apps lijst verschijnt. Zoek het menu Instellingen en open het.  Klik in de lijst die verschijnt op het menu "Email & accounts" en selecteer in het volgende menu "Google". Voer de gegevens van je Google-account en je wachtwoord in en binnen de kortste keren staan al je contacten en agenda-items op je nieuwe Windows Phone. 

WP systeem WP account toevoegen WP e-mail account Google inlog WP

Voor het overzetten van foto's en video's raden wij je aan om de OneDrive app te downloaden in Google Play en in de Windows Phone Store. Hiermee sla je gemakkelijk je foto's op in de cloud van Microsoft en staan ze altijd en overal ter je beschikking.

> Bekijk ook How to: Data overzetten van je iPhone naar je nieuwe smartphone

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden