Vergelijk 3.031.569 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

De 5 beste waterdichte smartphones van het moment

Achtergrond De 5 beste waterdichte smartphones van het moment
Door ,

Je smartphone kapot omdat er water op terecht is gekomen? Dat komt helaas nog geregeld voor. GSMinfo.nl heeft daarom een top 5 samengesteld van smartphones die waterdicht zijn en zelfs onder water prima functioneren.

Sta je lekker in de buitenlucht naar je smartphonescherm te staren, komt er plotseling een stortbui overgewaaid. Jij of je buurman morst per ongeluk je glas water of koffie over je mobiele telefoon terwijl je aan tafel zit. Of wat als je vrienden op een warme zomerdag lollig denken te zijn en jou willen trakteren op een frisse duik in het zwembad, terwijl je telefoon nog in je broekzak zit? Er zijn allerlei scenario's denkbaar dat je smartphone onverwachts in aanraking kan komen met water of andere vloeistoffen. Het is dan eeuwig zonde als je telefoon een enkele reis naar de eeuwige jachtvelden maakt. 

Sommige fabrikanten hebben hier iets op bedacht. Zij hebben waterdichte smartphones op de markt gebracht. Maar de onderlinge verschillen tussen de mate van waterdichtheid zijn groot. Zo is de ene telefoon spatwaterdicht, de ander dompeldicht en een derde waterbestendig. En nee, het is niet één pot nat: zo kun je het ene toestel zonder problemen volledig onder water dompelen, terwijl de ander enkel bestand is tegen een paar regendruppels. 

Om de mate van waterbestendigheid aan te geven, werken fabrikanten met IP-certificering. Misschien heb je de termen IP65 of IP68 wel eens voorbij zien komen. Maar wat betekent het precies en wat is het verschil? Voordat we de 5 beste waterdichte smartphones van dit moment bespreken, is het goed om eerst even stil te staan bij het concept waterdichtheid. 

IP-certificering en waterdichtheid

Allereerst de letters IP. Dit is een afkorting voor International Protection Rating of Ingress Protection. Het is feitelijk een indicatie in hoeverre apparaten bestendig zijn tegen invloeden van buitenaf. Dat heeft betrekking op water, maar ook op stof en vaste voorwerpen (groot, klein, spits). 

IP-codes bestaan altijd uit twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de beschermingsgraad van binnendringende voorwerpen aan, de tweede in welke mate een apparaat bestand is tegen vocht. Het eerste getal ligt tussen de 0 en 6. De 0 staat voor geen enkele bescherming tegen voorwerpen van buitenaf, de 6 voor volledige bescherming tegen stof. Dat betekent dus dat er geen stof in het toestel kan komen om eventueel kortsluiting te veroorzaken. 

Het tweede cijfer is voor dit artikel het interessants en gaat over de mate van bescherming tegen water. Deze is opgedeeld in tien categorieën. De 0 betekent wederom geen bescherming, bij een 9 is het toestel beschermd tot een vochtigheidsgraad van 90%. De onderverdeling is gebaseerd op de hoeveelheid water, de hoek waarin het apparaat wordt bespoten, de duur van de blootstelling aan water en de druk. 

In praktijk komen we de IP-codes  IP65, IP67 en IP68 het meest tegen. Het eerste getal (6) betekent dat er geen stof van buitenaf het toestel kan binnendringen. Het tweede cijfer geeft inzicht in de waterbestendigheid van een telefoon.

IP65 betekent dat een toestel sproeiwaterdicht is. De smartphone loopt dan onder geen enkele hoek schade op als je hem besproeit. Hier geldt wel een maximum van 12,5 liter water per minuut. 

IP67 houdt in dat je je toestel volledig onder water kunt dompelen. Dit wordt ook wel dompeldicht genoemd. Hem in een bak met water gooien is dus geen enkel probleem, maar een zwembad kan problemen opleveren. Om deze certificering te krijgen moet de telefoon gedurende een half uur kunnen overleven op een diepte van 1 meter. Langer of dieper onder water dompelen valt dus buiten de garantie. 

IP68 tot slot betekent dat een smartphone volledig waterdicht is en je hem ook onder water kunt gebruiken, bijvoorbeeld om foto's te schieten. Hierbij geldt dat de fabrikant de voorwaarden nader moet specificeren waaronder waterschade is uitgesloten. Zo heeft Sony voor zijn toestellen met IP68 certificering bepaald dat ze 30 minuten waterdicht zijn op een diepte van 1,50 meter. 

Over Sony gesproken: net als andere fabrikanten test Sony in zijn eigen laboratorium de waterdichtheid van zijn toestellen. Dat gebeurt onder streng geconditioneerde omstandigheden die het zelf in de hand heeft. Zo is de waterdruk constant, zijn er niet meerdere waterstromen of temperatuurverschillen, en vinden de experimenten plaats in zoetwater. Scenario's die in real-life eigenlijk nooit allemaal tegelijkertijd voorkomen. Zodoende heeft Sony in 2015 consumenten geadviseerd om hun waterdichte IP68 gecertificeerde smartphones niet onder water te gebruiken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. 

Welke smartphones zijn waterdicht en kunnen wij als kooptip aanraden? De genoemde fabrikanten komen slechts één keer voor in deze top 5. Verder hebben we zowel goedkopere als duurdere telefoons in het overzicht opgenomen. Indien mogelijk noemen we bij ieder model de IP-certificering en sommen we de belangrijkste specificaties op. 

In volstrekt willekeurige volgorde zijn dit de 5 beste waterdichte of waterbestendige telefoons die je op het moment kunt kopen. 

1) Apple iPhone 7

De iPhone 7 is het nieuwste vlaggenschip van Apple. Aan de buitenkant ziet het toestel er nagenoeg hetzelfde uit als de iPhone 6 en iPhone 6S. De grootste veranderingen vinden we echter aan de binnenkant. De iPhone 7 is de eerste smartphone van Apple die waterbestendig is dankzij zijn IP67 certificering. In theorie kun je het toestel dus volledig onder water dompelen, maar wellicht dat je dit beter niet kunt doen. In de kleine lettertjes waarschuwt Apple dat de spat-, water- en stofbestendigheid na verloop van tijd kunnen afnemen als gevolg van normale slijtage. Vloeistofschade valt zodoende niet onder de garantie. 

Op alle vlakken is de iPhone 7 sneller en krachtiger dan zijn voorganger. Zo heeft hij een gloednieuwe A10 Fusion chip, een verbeterde 12 megapixelcamera met optische beeldstabilisatie en viervoudige LED-flitser, een nieuwe aanraakgevoelige Home-knop en extra speaker aan de onderkant. Ook zul je het zonder ingang voor je hoofdtelefoon moeten doen. 

 • IP67 certificering
 • 4,7 inch Retina HD-scherm met een resolutie van 1334 bij 750 pixels
 • A10 Fusion chip met M10-bewegingscoprocessor
 • Standaard 32 GB intern geheugen, ook met 128 GB of 256GB
 • 12 megapixelcamera aan de achterkant, een 7 megapixelcamera aan de voorkant
 • Draait op iOS 10

Apple iPhone 7 prijzen vergelijken

Apple iPhone 7
Met abonnement: Vanaf € 22,50 p/m
Los toestel: € 389,00

Vergelijk prijzen

2) Samsung Galaxy S7 

De Samsung Galaxy S7 behoort tot het high-end segment van de Zuid-Koreaanse telefoonmaker. Hij heeft niet alleen een prachtig design, maar eveneens zeer krachtige specificaties onder de motorkap. Groot pluspunt ten opzichte van zijn voorganger, is dat de Galaxy S7 voortaan waterdicht is. Hij heeft namelijk een IP68 certificering. Dat betekent dat een regenbui of emmer met water niet het einde van je smartphone betekent. 

De Samsung Galaxy S7 is weliswaar behoorlijk prijzig, maar daarvoor krijg je een premium toestel met AMOLED-scherm die zich prima staande weet te houden tussen andere concurrerende toestellen. Het is het eerste toestel met Dual-Pixel technologie. Hiermee stelt de camera razendsnel scherp zodat elke pixel haarscherp op je foto's staat. Standaard krijg je al aardig wat geheugen van Samsung en met een microSD-kaart kunt je dit nog verder uitbreiden. 

 • IP68 certificering
 • 5,1 inch Super AMOLED-scherm met een resolutie van 1440 bij 2560 pixels (Quad HD)
 • 2,3 GHz Exynos 8890 octa-core processor met 4GB RAM
 • 32 GB intern geheugen, uitbreidbaar tot 256 GB
 • 12 megapixelcamera met Dual-Pixel technologie achterop, 5 megapixelcamera voorop
 • Loopt op Android 6.0 (Marshmallow) met TouchWiz UI 

Samsung Galaxy S7 prijzen vergelijken

Samsung Galaxy S7
Met abonnement: Vanaf € 17,00 p/m
Los toestel: € 309,00

Vergelijk prijzen

3) Motorola Moto G4

De Motorola Moto G-serie staat bekend om zijn excellente prijs-kwaliteitverhouding. Dat is bij de vierde generatie, de Moto G4, niet anders. Sterker nog, de Moto G4 is het goedkoopste toestel in deze lijst en heb je al voor een kleine 200 euro. In tegenstelling tot zijn grote broer, de Motorola Moto G4 Plus, heeft de Moto G4 geen vingerafdruksensor aan de voorzijde en heeft de primaire camera een resolutie van 'slechts'  13 megapixels in plaats van 16. De overige specificaties zijn identiek aan elkaar. Grootste verdienste is nog wel de bijna stock Android-ervaring die het toestel biedt: hij heeft namelijk geen zware Android-schil over het besturingssysteem. 

Motorola heeft voor de Moto G4 geen IP-certificering meegegeven. In plaats daarvan lezen we in de handleiding dat het toestel een waterafstotende nano-coating heeft. Met deze technologie creëert de fabrikant een beschermingslaag die de telefoon beschermt tegen matige blootstelling aan water. Per ongeluk een glas water over het toestel morsen of lichte regen kunnen de Moto G4 niet deren, hem volledig onder water dompelen daarentegen wel. Dit geldt overigens ook voor de Moto G4 Plus.

 • Waterbestendig, niet waterdicht
 •  5,5 inch IPS LCD-display met een resolutie van 1080 bij 1920 pixels
 • 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon 617 octa-core processor met 2 GB werkgeheugen
 • 16 GB intern geheugen, uitbreidbaar tot 128 GB
 • 13 megapixelcamera aan de achterkant, 5 megapixelcamera voorop
 • Android 6.0 (Marshmallow) zonder ingrijpende schil

4) Sony Xperia Z5 Compact

De Sony Xperia Z5 Compact is de enige mobiele telefoon in deze lijst die niet in 2016 is uitgebracht. De simpele reden waarom we niet het model van dit jaar opnemen, is omdat de Sony Xperia X Compact niet waterdicht of waterbestendig is. Het enige toestel in de Xperia X-reeks dat niets van water te duchten heeft, is de Sony Xperia X Performance. Dit is weliswaar de krachtigste, maar ook meteen de duurste uitvoering van de serie. Omdat we naast hele dure ook een aantal goedkopere modellen in deze lijst wilden opnemen, hebben we bewust gekozen voor de Xperia Z5 Compact. 

De Sony Xperia Z5 Compact is, zoals de naam al verklapt, een compacte Android-telefoon met een 4,6 inch scherm. Met de 23 megapixelcamera schiet je prachtige plaatjes. En ook als hij al een jaar oud, hij kan zich nog altijd meten met de meeste nieuwe high-end toestellen. Als je een kleine Android-smartphone zoekt die waterbestendig is, uitgerust is met goede camera en waarvoor je niet de hoofdprijs hoeft te betalen, dan ben je bij dit toestel aan het goede adres. 

De Sony Xperia Z5 Compact heeft een IP68 certificering. Toch waarschuwt Sony ervoor om het toestel niet zomaar in een bak met water te laten vallen. Morsen, een regenbui, natte vingers, een vochtige omgeving: daarvoor hoef je niet te vrezen. Onderdompelen wordt ten strengste afgeraden. 

 • IP68-certificering
 • 4,6 inch LCD-scherm met resolutie van 720 bij 1280 pixels
 • 2 GHz octa-core Snapdragon 810 processor, 2 GB werkgeheugen
 • 32 GB intern geheugen, uit te breiden via microSD-kaart tot 128 GB
 • 23 megapixelcamera aan de achterkant, 5 megapixelcamera aan de voorkant
 • Loopt op Android 6.0 (Marshmallow) met Sony Timescape UI

5) Cat S60

De Cat S60 is enigszins een vreemde eend in de bijt: het is namelijk een zogeheten toughphone. Dat betekent dat hij een stuk forser en zwaarder is dan de doorsnee consumentensmartphone. Meest opvallende feature is zonder enige twijfel de hittezoekende camera. Deze constateert niet alleen waar het warmer en kouder is, maar kan tegelijkertijd de temperatuur meten. Al met al is het waarschijnlijk niet een telefoon waar je de gemiddelde Nederlander mee over straat zult zien lopen.

Desalniettemin is de Cat S60 wel degelijk een interessant toestel. Hij overleeft niet alleen een flinke smak op het trottoir dankzij zijn bijna 1,5 centimeter dikke metalen frame, maar ook een plons in het water. Hij is namelijk IP68 gecertificeerd. Dat wil zeggen, als je van tevoren alle waterafstotende klepjes sluit. De specificaties zijn weliswaar niet zo geweldig als de andere toestellen in deze lijst. Maar als je een waterdichte smartphone zoekt die net even wat anders is dan anders en de specificaties wat minder belangrijk vindt, dan is de Cat S60 het overwegen waard. 

 • IP68 gecertificeerd
 • 4,7 inch LCD-scherm met een resolutie van 720 bij 1280 pixels
 • 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon 617 met 3 GB werkgeheugen
 • 32 GB intern geheugen, niet uitbreidbaar
 • 13 en 5 megapixelcamera, warmtegevoelige FLIR-camera
 • Draait op Android 6.0 (Marshmallow) zonder Android-skin

Cat S60 prijzen vergelijken

Cat S60
Met abonnement: Vanaf € 24,00 p/m
Los toestel: € 457,00

Vergelijk prijzen

Apple iPhone 7 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
hollandsnieuwe 24 mnd 2500 2500 € 26,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd - 5000 € 26,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 20000 € 36,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd onbeperkt 1000 € 37,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 2000 € 42,00 € 0,- Bekijken
Telfort 24 mnd 150 10000 € 33,50 € 24,00 Bekijken
Ben 24 mnd 100 1000 € 22,50 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone 7 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden