Vergelijk 2.409.744 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

The Xperia-evolutie: Sony Ericsson Xperia X1 wordt X2

Door ,

Op dit moment is de Sony Ericsson Xperia X2 te pre-orderen. Vorig jaar november kwam de Xperia X1 uit. GSMinfo.nl vergelijkt de twee en kijkt vooruit wat we kunnen verwachten.

Als we op de specificaties en foto's mogen afgaan heeft de Sony Ericsson Xperia X2 een vrij grote metamorfose ondergaan ten opzichte van haar voorganger: Sony Ericsson Xperia X1. Het design is strakker, maar vooral op cameragebied is de nieuwe Xperia er flink op vooruit gegaan. Hieronder volgt een vergelijking waarin de belangrijkste ontwikkelingen worden beschreven. De vraag is hierbij of we moeten spreken van een evolutie of een revolutie?

Evolutie van de Sony Ericsson Xperia X2

Design

De Xperia X1 en X2 hebben qua design logischerwijs veel van elkaar weg. Allebei een slider met een volledig Qwerty-toetsenbord, allebei een touchscreen en ook allebei zwart van buiten en grijs van binnen. Het design is bij de X2 strakker en gelikter.
Het touchscreen is iets gegroeid. Waar de X1 nog een beeldscherm had van 3 inch, heeft de X2 er één van 3,2". Omdat de verschillen in de afmetingen van beide toestellen aan alle zijde slechts 1 mm zijn, zijn deze verschillen te verwaarlozen.

Beelscherm en besturingssysteemSony Ericsson Xperia X2

Zoals al vermeld is het beeldscherm iets groter geworden. Ook het aantal pixels is daarbij toegenomen (van 800x400 naar 800x480). Verdere verschillen zijn er nauwelijks.
Het besturingssysteem is er goed op vooruit gegaan. Het toestel heeft het nieuwe, razend populaire Windows Mobile 6.5 meegekregen. Toen dit nieuwe systeem uitgebracht werd ontstond er een ware stormloop. De Xperia X2 is het eerste mobieltje van Sony Ericsson die van dit nieuwe besturingssysteem is voorzien. Met WinMo 6.5 heb je eveneens toegang tot Windows Marketplace waar je de keuze hebt uit een breed aanbod aan applicaties.

Camera

De grootste verandering is misschien wel de ingebouwde camera. Waar de Xperia X1 nog een bescheiden 3,2MP camera had, brengt de X2 ons een camera van maarliefst 8 megapixels. Scherpe foto's worden daarmee meer regel dan uitzondering. Helaas ontbreekt optische zoom nog, maar met de digitale zoom en flitser hoeft dit niet voor noemenswaardige problemen te zorgen. Wel is de applicatie met de speciale foto en video editer een leuke toevoeging.
De tweede camera, voor videocalling, is er één van 0,3 MP en blijft daarmee onveranderd.

Overige functies

Op het gebied van connectiviteit en netwerken is er vrijwel geen verschil. Verschillen kunnen hooguit het gevolg zijn van een update die een aantal bugs verwijderd hebben. Nog steeds zijn belangrijke functies als 3G, WiFi, Bluetooth en GPS aanwezig.
Als we dan gaan kijken naar de multimediaspecs, dan valt op dat de FM-radio is weggelaten (hoewel dit volgens mij het grootste probleem niet vormt). Daarvoor in de plaats kan de X2 wel meer afspeelformaten aan.
Voor de liefhebbers onder ons, op de Xperia X2 kan voortaan gebruik gemaakt worden van MSN messenger.Tot slot is op de nieuwe Xperia ook push-email mogelijk.

Accu en geheugen

Sony Ericsson Xperia X1De accu is bij beide toestellen een Lithium-ion batterij van 1500 mAh. De gegarandeerde spreektijd is daarmee gelijk, maar de standbytijd is bij de X2 gedaald. Dit is waarschijnlijk het gevolg van de uitbreiding van een aantal specs waardoor de accu meer werk moet verrichten en dus sneller leeg raakt. Je kunt daarbij jezelf de vraag stellen: Wil ik een telefoon die uitgebreide functies heeft of een telefoon die ik minder snel aan de oplader moet hangen?
Een degradatie vormt eerlijk gezegd het intern geheugen. De X1 had van zichzelf een intern geheugen van 400MB dat met een MicroSD kaart uit te breiden tot het indrukwekkende aantal van 32GB. Daarentegen heeft de X2 110MB intern geheugen en is slechts uit te breiden tot 16GB. Hoewel je hiermee normaal voldoende geheugen zou hebben is het verschil wel teleurstellend.

Conclusie

Met het bovenstaande in overweging nemend, kunnen we concluderen dat eigenlijk alleen de camera een revolutie genoemd mag worden. De overige aanpassingen zijn verbeteringen op de al aanwezige specs van de Xperia X1. Wil je een telefoon die op multimediagebied voorop loopt, dan is de X2 zeker een aanrader. De X1, hoewel een jaar geleden al uitgebracht, is nog steeds een prima toestel. De Sony Ericsson Xperia X2 is nu te pre-orderen.

We hebben hieronder nog een keer de belangrijkste punten naast elkaar gezet. Heb jij nog aanvullingen op deze vergelijking? Laat het ons weten en laat een reactie achter!

 

Sony Ericsson Xperia X2 Sony Ericsson Xperia X1
Beeldscherm 3,20 inch 3,00 inch
Resolutie 800 x 480 pixels 800 x 400 pixels
Pixeldichtheid 292 ppi 298 ppi
Besturingssysteem Windows Mobile 6.5 Professional Windows Mobile 6.1 Professional
Processor 0,0 Hz single-core 528,0 MHz single-core
Werkgeheugen - -
Interne opslag - -
Camera 8,00 megapixel 3,20 megapixel
Gewicht 155 gram 145 gram
Stand-by tijd 640 uur 833 uur
Spreektijd 600 minuten 600 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden