Vergelijk 2.460.792 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Is de Nokia N900 dan wel de iPhonekiller?

Door , - 7 reacties

Nokia is trots op haar nieuwe internet tablet. De Nokia N900 werd gepresenteerd als echte iPhonekiller. Maar verdient hij die status ook? GSMinfo vergelijkt de twee smartphones voor je.

Al eerder presenteerde Nokia de N97 als iPhonekiller. Daarvan maakten we ook al een vergelijking. Hoewel de strijd toch op een gelijkspel eindigde legt de N97 het tot op heden nog af qua populariteit. Het nieuwe wapen van Nokia heet: de Nokia N900. We gaan kijken of de N900 meer kans heeft om de iPhone 3GS van het erepodium te stoten.

Nokia N900 versus Apple iPhone 3GS

Afmetingen en gebruiksvriendelijkheid

Een slider is meestal dikker en dus minder compact. Dat geldt ook voor de N900. De N900 is de helft dikker dan de 3GS, maar is wel wat minder lang. Daarbij dient wel gezegd te worden dat de N900 een volledig Qwerty-toetsenbord heeft met druktoetsen. Bij de iPhone is dit een digitale versie. De iphone staat vooral bekend om haar gebruiksvriendelijkheid en dus is zijn deze verschillen te verwaarlozen. Omdat de 3GS wel een stuk lichter is geven we de iPhone hier de voordeel van de twijfel.

Winnaar: Apple iPhone 3GS

Beeldscherm en besturingssysteem

Nokia N900

Nokia bracht met haar toestel het nieuwe besturingssysteem Maemo 5 mee. Hiermee kunnen verschillende applicaties tegelijkertijd, naast elkaar gebruikt worden. Het besturingssysteem van de 3GS is iPhone OS 3.0 wat bij haar lancering het meest geavanceerde besturingssysteem ter wereld was. Omdat we de N900 nog niet in het echt gezien hebben durf ik hierover nog geen oordeel te vellen.
Beiden hebben daarnaast een beelscherm met een formaat van 3,5 inch. Ook het aantal kleuren is gelijk. Geen verschil op deze punten dus, maar als we gaan kijken naar de resolutie, dan zien we toch dat de N900 een veel hogere schermresolutie heeft. Een pluspunt voor Nokia!

Winnaar: Nokia N900

Camera

Qua camera is het eigenlijk een ongelijke strijd. De Nokia N900 steekt er met kop en schouders bovenuit. Hij heeft een 5MP camera in tegenstelling tot de 3MP camera van de 3GS. Ook is de camera voorzien van flits waardoor ook in het donker scherpe foto's genomen kunnen worden. Natuurlijk zorgt ook de hogere resolutie van de N900 voor een betere weergave van de foto's.
Daarnaast heeft de N900 in tegenstelling tot de iPhone een tweede camera van 0.3MP. Op dit vlak is er dus een duidelijke winnaar.

Winnaar: Nokia N900

Accu en processor

Apple iPhone 3GSDe standbytijd van de iPhone bedraagt het overtuigende aantal van 300 uur. Hier kan de N900 niet tegenop met zijn 96 uur. Een groot verschil dus! Ook het aantal minuten spreektijd is hoger bij de 3GS. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van het aanbod aan functies en software alleen het verschil is zo groot dat we hier de iPhone wel een schouderklopje durven te geven. De processors van beide toestellen zijn vergelijkbaar. Beiden bieden een snelheid van 600 Mhz.

Winnaar: Apple iPhone 3GS

Geheugen

Zowel de iPhone als de N900 moeten het doen met een werkgeheugen van 256 MB. Ook het intern geheugen voor het opslaan van eigen bestanden of muziek is gelijk: 32GB. Echter, het geheugen van de N900 kan met een MicroSD kaart uitgebreid worden tot 48GB. De mogelijkheden zijn daardoor wat diverser.

Winnaar: Nokia N900

Overige eigenschappen

Vast staat dat beide toestellen een indrukwekkend aanbod aan eigenschappen hebben. WiFi, Bluetooth, GPS, MP3-speler, ze hebben de meeste functies allebei. Ook heb je bij allebei de mogelijkheid om via de appstore nieuwe apps aan je toestel toe te voegen. De iPhone-klant kan terecht bij de Apple Appstore en de N900 kan uitgebreid worden via de Ovi Store. Een belangrijk verschil is wel het aantal te downloaden apps. In de Ovi Store heb je de keuze uit ruim 6000 applicaties alleen is er nog niet duidelijk welke beschikbaar zijn voor de N900. In de appstore van Apple heb je een keuze uit 100.000 apps. Toch is de verwachting dat het aantal apps in de Ovi Store ook snel zal toenemen. Apple heeft hierin ook een grote voorsprong in tijd gehad waardoor het aanbod kon groeien.
We komen even terug op de eigenschappen die aanwezig zijn bij aanschaf van beide toestellen. Wat daarbij direct opvalt, is dat de iPhone geen FM transmitter heeft. Geen radio op je mobieltje dus. Hoewel dit een onderdeel in de vergelijking is waarbij iedereen zijn eigen visie op kan laten schijnen, gaan wij uit van de functies die aanwezig zijn bij aanschaf van het toestel. In dat geval sleept de Nokia N900 ook op dit punt de overwinning binnen.

Winnaar: Nokia N900

Conclusie

Als we de balans opmaken, dan zien we dat de eindstand 4-2 is geworden in het voordeel van de Nokia N900. Kunnen we daarmee de verwachting uitspreken dat hij de iPhone weg gaat concurreren? Ik ben van mening van niet. Dat zal pas lukken als Nokia het voor elkaar krijgt om een even grote hype te creëren zoals die zich bij de iPhone te zien was. Dit heeft voornamelijk met de marketing te maken. Niet gek dus dat Nokia op het moment bezig is de Nokia N900 overal onder de aandacht te brengen. De prijs is in ieder geval wel in het voordeel van de Finse producent. De internet tablet is met zijn prijs van €515 zo'n €200 goedkoper dan de iPhone 3GS. Dit maakt hem al wel toegankelijker. Mocht jij al wel overtuigd zijn, de Nokia N900 is nu te pre-orderen en kan naar alle verwachting eind deze maand geleverd worden.

Hieronder hebben we voor je nog alles op een rijtje gezet:

 

Nokia N900 Apple iPhone 3GS
Beeldscherm 3,50 inch 3,50 inch
Resolutie 800 x 480 pixels 320 x 480 pixels
Pixeldichtheid 267 ppi 165 ppi
Besturingssysteem Maemo Apple iOS 3
Processor 600,0 MHz single-core 600,0 MHz single-core
Werkgeheugen - 256 MB
Interne opslag - 32 GB
Camera 5,00 megapixel 3,20 megapixel
Gewicht 181 gram 135 gram
Stand-by tijd 250 uur 300 uur
Spreektijd 540 minuten 720 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Kun jij je vinden in deze vergelijking of mis je een aantal belangrijke zaken? Laat het ons weten en laat een berichtje achter

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden