Vergelijk 3.579.278 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Sony Xperia Z1 Compact

Door ,

Sony kondigde afgelopen week de Xperia Z1 Compact aan. Met zijn 4,3 inch scherm is de smartphone het kleinere broertje van de Xperia Z1. Het toestel is bijna net zo krachtig als het topmodel. Tijd voor GSMinfo.nl om de Sony Xperia Z1 Compact eens van dichtbij te bekijken.

Maandag was het zover en kondigde Sony eindelijk de Xperia Z1 Compact aan. De smartphone was al vele malen gelekt en zelfs in Japan aangekondigd als de Xperia Z1F. Het was dus een kwestie van tijd totdat de fabrikant ook een wereldwijde release deed. Dat gebeurde deze week, tijdens elektronicabeurs CES in Las Vegas.

Een echte verrassing was de Sony Xperia Z1 Compact dus niet meer. Vrijwel alle specificaties waren van tevoren al uitgelekt, alleen de naam van het toestel was iets anders dan verwacht. Sony besloot het toestel Xperia Z1 Compact te noemen in plaats van Xperia Z1S. Zo was het al bekend dat het kleinere broertje ongeveer even krachtig zou zijn als de Xperia Z1, met (vanzelfsprekend) enkel aanpassingen aan het formaat van het scherm en de accu.

Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Sony Xperia Z Ultra
Beeldscherm 4,30 inch 5,00 inch 6,44 inch
Resolutie 720 x 1280 pixels 1080 x 1920 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 342 ppi 441 ppi 342 ppi
Besturingssysteem Android 4.3 (Jelly Bean) Android 4.2 (Jelly Bean) Android 4.2 (Jelly Bean)
Processor 2,2 GHz quad-core 2,2 GHz quad-core 2,2 GHz quad-core
Werkgeheugen 2 GB 2 GB 2 GB
Interne opslag 16 GB 16 GB 16 GB
Camera 20,70 megapixel 20,70 megapixel 8,00 megapixel
Gewicht 137 gram 170 gram 212 gram
Stand-by tijd 670 uur 880 uur 550 uur
Spreektijd 600 minuten 900 minuten 840 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Lekker handzaam

De hoogste tijd om de Sony Xperia Z1 Compact eens nader te bekijken. Wat ons als eerste opvalt is dat de Compact inderdaad een stuk kleiner is dan zijn grotere broer. Het toestel met 4,3 inch scherm ligt lekker in de hand en past gemakkelijk in je broekzak. Skinny jeans of niet. Wel zijn de randen om het scherm (de bezel) nog steeds erg groot. Dit had wat ons beteft wel kleiner gemogen zoals bij de LG G2 bijvoorbeeld.

Het scherm is erg scherp. Hoewel de Xperia Z1 Compact 'slechts' een resolutie van 720x1280 pixels heeft, tegenover de 1080x1920 pixels van de grote Xperia Z1, hebben we eigenlijk niks te klagen. Het scherm van de Xperia Z1 Compact is immers ook een stuk kleiner, dus in de praktijk zie je nauwelijks een verschil. Ook over de kwaliteit van het beeld zelf hebben we weinig te klagen. Kleuren worden nog steeds mooi weergegeven,beelden zijn haarscherp en ook over de kijkhoek hebben we niets te klagen.

Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact

Super snel

Wat we tevens meteen opmerken is de snelheid. Hoe gaaf is het dat de Sony Xperia Z1 Compact over dezelfde processor beschikt als de Xperia Z1? Hierdoor is het toestel heerlijk snel en navigeer je er vliegensvlug doorheen. Websites openen lekker snel en apps starten meteen op. Heb je een 4G-abonnement? Dan zal mobiel internetten op de Xperia Z1 Compact al helemaal snel gaan.

Als we een klein minpuntje mogen noemen, dan is het is dat de Xperia Z1 Compact nog op Android 4.3 Jelly Bean loopt. Android is een fijn besturingssysteem met veel apps en mogelijkheden, maar we hadden liever de nieuwste versie op de Compact gezien. Het toestel mag dan wel ontzettend krachtig zijn, zonder de nieuwste software loopt 'ie toch een beetje achter. Hoewel Sony nog niks bekend gemaakt heeft over een update voor de Xperia Z1 Compact naar Android 4.4 KitKat, hopen we dat die spoedig volgt. De nieuwste versie van Android zou namelijk nog soepeler lopen, en heeft enkele kleine, handige aanpassingen aan de interface gemaakt.

Beschikbaarheid

De Sony Xperia Z1 Compact zal vanaf februari in Nederland te koop zijn met een adviesprijs van 549 euro. Mocht je echt niet kunnen wachten, dan kun je het toestel al vanaf 13 januari pre-orderen bij T-Mobile. 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden