Vergelijk 2.468.378 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

LG in 2014: vooruitblik en verwachtingen

Door ,

Wat gaat LG in 2014 doen? Wat kunnen we verwachten van de LG G3, van LG's Curved OLED-schermen, en van LG's plannen met Windows Phone en Firefox OS? GSMinfo.nl blikt alvast vooruit op het komend jaar van de Koreaanse fabrikant.

LG heeft een erg mooi jaar achter de rug: de G2 was één van de beste smartphones van het jaar, het bedrijf maakte een rentree op de tabletmarkt met de indrukwekkende G Pad 8.3, en de nieuwe Nexus kwam voor het tweede jaar op rij uit de fabrieken van LG gerold. Qua verkopen was helaas niet alles even succesvol (vooral de verkopen van de G2 zouden tegenvallen), maar er is genoeg bij de Koreanen om optimistisch over te zijn.

Bij GSMinfo.nl blikken we deze week alvast even vooruit op wat we in 2014 van LG kunnen verwachten. Eerst hebben we begin 2014 nog de introductie van de LG Optimus L9 II in Nederland, daarna wordt het iets onzekerder. We nemen de LG G3, flexibele smartphones, een derde serie budgetmobieltjes, en nieuwe besturingssystemen even met je door.

LG G2

LG G3

De LG G2 is volgens ons één van de beste smartphones van 2013, en we hebben dan ook hoge verwachtingen van de opvolger. Hoewel LG's volgende vlaggenschip waarschijnlijk pas in de tweede helft van 2014 te koop zal zijn, hebben we de afgelopen weken al enkele LG G3 specificaties zien verschijnen. Alles wat we tot nu toe over de LG G3 weten op een rijtje:

  • 5,5 inch scherm met QHD-resolutie van 1440x2560 pixels
  • Krachtige octa-core processor ('LG Odin')
  • 16-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie
  • Loopt op Android 4.4 KitKat (of nieuwer)

Vooralsnog het meest verrassende aspect van de LG G3 specificaties is de processor. Normaal gebruikt LG altijd processoren van Qualcomm voor zijn topmodellen, maar voor de G3 werkt aan een eigen processor. De 'LG Odin', zoals deze processor intern genoemd zou worden, beschikt over acht cores en lijkt ontzettend krachtig te worden. De Odin zou niet alleen in de G3, maar ook nieuwe LG-tablets gebruikt gaan worden.

Hoewel het 5,5 inch scherm van de LG G3 wel erg groot zou zijn, zegt LG er alles aan te doen om de randen rondom het scherm (de 'bezel') zo klein mogelijk te maken. Bij de LG G2 is 75% van de voorkant van het toestel gebruikt door het scherm, relatief veel in vergelijking met de concurrentie. In 2014 hoopt LG de bezel nog kleiner te maken, zodat uiteindelijk ruim 80% van de voorkant gebruikt wordt door het scherm. Dan kun je bijvoorbeeld een smartphone uitbrengen met een groter 5,5 inch scherm, die qua totale omvang nog steeds even groot is als bijvoorbeeld de 5 inch Galaxy S4 of de 5,2 inch G2.

LG G Flex

LG G Flex & G Flex 2

In de laatste maanden van 2013 wist LG ons te verrassen met de introductie van de G Flex, één van de eerste smartphones met een gebogen scherm. Curved OLED-schermen voor smartphones zijn al jaren in ontwikkeling, maar dit jaar zagen we de technologie eindelijk op de markt verschijnen. De LG G Flex is nu al te koop in Zuid-Korea, en mogelijk begin 2014 ook in Nederland.

Toch kijken we stiekem al uit naar de opvolger, want die lijkt nog veel indrukwekkender te worden. De eerste G Flex kan namelijk maar vrij beperkt gebogen worden, slechts enkele graden. Daar moet de G Flex 2 verandering in brengen, want die zou je tot wel 90 graden kunnen buigen. Stuk steviger, dus!

Het grote voordeel van een smartphone met een Curved OLED-scherm is dat scherm haast onverwoestbaar is. Je kunt zo'n scherm flink buigen en zelfs laten vallen zonder dat het kapot gaat. Sterker nog: kleine krasjes op je scherm worden door de G Flex zelfs automatisch hersteld, omdat LG een speciale technologie gebruikt waardoor het toestel zichzelf kan herstellen. Wij hopen van harte dat 2014 het jaar wordt dat flexibele smartphones éindelijk doorbreken!

LG Nexus 6?

De afgelopen twee jaar heeft LG hofleverancier voor Google mogen spelen. De fabrikant was verantwoordelijk voor zowel de Nexus 4 als de Nexus 5, de eerste Android-smartphones met de nieuwste versies van Google's mobiele besturingssysteem. Beide toestellen wisten voor minder dan 400 euro de krachtigste en beste hardware van het moment te bieden, een indrukwekkende prestatie.

De vraag is natuurlijk of LG in 2014 wederom een Nexus mag maken. Wij denken stiekem van niet: tot nu toe heeft Google steeds iedere twee jaar van de fabrikant gewisseld. Na twee jaar HTC (de Dream en Nexus One) volgde twee jaar Samsung (de Nexus S en Galaxy Nexus), waarna LG aan de beurt was. Een eventuele Nexus 6 wordt dus waarschijnlijk door een ander bedrijf ontwikkeld, zo verwachten wij.

LG Optimus L-serie III

Eén van de grote verrassingen van de afgelopen jaren is LG's succes op de budgetmarkt. In 2012 introduceerde het bedrijf de Optimus L-Serie, goedkope Android-smartphones met een prima design en goede specificaties. In 2013 werd de serie fors uitgebreid, met niet alleen opvolgers maar ook enkele nieuwe modellen. Naast de 'vertrouwde' LG Optimus L3 II, L5 II, L7 II en L9 II verschenen ook de L4 II en L1 II, en dual-sim varianten zoals de L5 II Dual SIM.

LG Optimus L II-serie

Van LG hebben we vernomen dat de goedkope smartphones fors hebben bijgedragen bij het vergroten van het marktaandeel van LG in Nederland. Ook in andere landen zouden de toestellen succesvol zijn geweest. Begin 2014 kun je dus zeer waarschijnlijk de introductie van de LG Optimus L3 III, L5 III, en L7 III verwachten, vermoedelijk op het Mobile World Congress eind februari.

Qua specificaties moet je waarschijnlijk niet al teveel verwachten van deze toestellen, maar ze zijn een goed alternatief voor mensen die niet veel geld willen uitgeven aan hun smartphone. Onze gok: de LG Optimus L3 III krijgt een 3,5 inch scherm, met andere modellen steeds net iets groter. Daarnaast denken wij dat alle Optimus L-toestellen dit jaar voor het eerst voorzien worden van een dual-core processor.

Windows Phone & Firefox OS

In 2013 hebben we van LG eigenlijk alleen maar Android-smartphones gezien, maar in 2014 verwachten we dat de fabrikant ook aan de slag gaat met andere besturingssystemen. In het verleden brachten de Koreanen al enkele Windows Phone-toestellen uit, zoals de Optimus 7.5, en komend jaar zien we waarschijnlijk enkele nieuwe toestellen.

Microsoft lijkt er alles aan te doen om zoveel mogelijk fabrikant aan Windows Phone te binden, en als er een financiële bonus tegenover staat heeft LG vast wel interesse. Eerder dit jaar liet een topman van LG nog weten dat we in de loop van 2014 een nieuwe LG Windows Phone kunnen verwachten, en wij gaan er gewoon vanuit dat die plannen nog niet veranderd zijn.

LG Fireweb voorkantLG Fireweb achterkant

Dan is er ook nog Firefox OS, het nieuwe besturingssysteem van de Mozilla Foundation. Met Firefox OS zijn alle apps gebouwd in HTML5, waardoor ze ook uitstekend zouden moeten lopen op zelfs de goedkoopste smartphones. Het besturingssysteem is dan ook vooral gericht op opkomende markten. In onder andere Zuid-Amerika en Oost-Europa zijn de eerste Firefox OS smartphones al een tijdje te koop.

In 2014 zullen er meer smartphones met Firefox OS verschijnen, en waarschijnlijk zal het besturingssysteem ook in Nederland worden geïntroduceerd. LG heeft al een toestel met het OS, de LG Fireweb. De verkoopcijfers van de Fireweb zijn helaas onbekend, maar het is aannemelijk dat LG komend jaar meer toestellen met het OS uitbrengt. Mocht er dan iets gebeuren met Android, dan heeft LG een back-up in de vorm van Firefox OS.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden