Vergelijk 2.489.455 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

HTC in 2014: vooruitblik en verwachtingen

Door , - 4 reacties

Hoewel HTC in 2013 enkele fantastische smartphones uitbracht, wilde het qua verkopen nog niet echt lukken bij de Taiwanezen. Wordt 2014 een beter jaar voor HTC? GSMinfo.nl blikt alvast vooruit, op de 'HTC M8', Windows Phone-plannen, en meer.

De laatste week  van 2013 is aangebroken, dus het is tijd voor ons bij GSMinfo.nl om alvast vooruit te blikken op 2014. Vandaag kijken we naar HTC, dat een lastig jaar heeft gehad. De HTC One werd door de pers vrijwel unaniem positief ontvangen: een vlaggenschip met een prachtig design, prima hardware, en interessante vernieuwingen op het gebied van software. Op het gebied van design was One één van eerste Android-smartphone die tegen de iPhone op kon.

Helaas was de One niet zo succesvol als HTC waarschijnlijk hoopte. Het toestel had wat last van productieproblemen en lag daardoor in veel landen pas ná Samsung's Galaxy S4 in de winkels. HTC's topmodel werd daardoor een beetje ondergesneeuwd, en er werden slechts een paar miljoen van verkocht. Vergeleken met de ruim veertig miljoen exemplaren van de Galaxy S4 valt dat toch een beetje tegen. Ook andere HTC-smartphones sloegen niet echt aan, waardoor de Taiwanese fabrikant dit jaar voor het eerst een verlies boekte. Wordt 2014 een beter jaar voor de Taiwanezen of moeten we ons zorgen gaan maken?

htc logo

HTC's nieuwe vlaggenschip

De opvolger van de HTC One wordt waarschijnlijk begin 2014 onthuld. Veel specificaties zijn al uitgelekt; we weten zelfs al een codenaam. De One werd intern de 'M7' genoemd, terwijl HTC's nieuwe vlaggenschip de M8 zou zijn. Dat is natuurlijk niet de definitieve naam, die blijft nog even geheim.

De HTC M8 zou verrassend veel lijken op zijn voorganger: het toestel heeft waarschijnlijk wederom een scherm van zo'n 4,7 inch, hoewel sommige bronnen spreken van een 5 inch scherm. De resolutie zou hetzelfde blijven: Full HD, 1080x1920 pixels. De 1,7 GHz Snapdragon 600-processor van het origineel zou zijn vervangen door een iets krachtigere 2,3 GHz quad-core Snapdragon 800-processor.

Ook aan het design zou nauwelijks iets zijn veranderd. Net als de HTC One heeft de M8 waarschijnlijk een metalen design. Iets onzekerder is of de 'HTC One-Two' dezelfde vingerafdrukscanner krijgt als de One Max. Vlak nadat Apple de iPhone 5S met 'Touch ID' uitbracht, kwam HTC met de One Max, een phablet ook voorzien van een vingerafdrukscanner.

HTC One rood, blauw, zwart

Waar Apple's scanner onder de homeknop zat, was de locatie van de One Max scanner wat ongemakkelijker: achterop het toestel. Door velen werd de toevoeging dan ook niet als al te nuttig ervaren. Als de M8 ook voorzien is van zo'n vingerafdrukscanner, dan hopen we dat HTC dit keer beter na heeft gedacht over de locatie ervan.

We kunnen er in ieder geval redelijk zeker van zijn dat HTC's volgende vlaggenschip weer een prima smartphone is. De HTC One was één van de beste smartphones van 2013, dus de fabrikant zou flink z'n best moeten doen om het te verpesten voor 2014. Dat was ook niet de reden dat de verkopen van de One tegenvielen: dat toestel verkocht waarschijnlijk vooral slecht door de vertraagde release en de gebrekkige marketing. Onze hoop voor 2014 is dan ook dat HTC de One al in februari of maart uit weet te brengen, ruim voor de Galaxy S5, en ditmaal met een flinke marketingcampagne. Hoe meer concurrentie hoe beter, namelijk.

Budget of geen budget?

Begin 2013, bij de introductie van de HTC One, lieten de Taiwanezen nog weten dat ze zich vanaf nu zouden focussen op high-end smartphones. Op budgetsmartphones zou te weinig winst behaald worden, dus die zouden in 2013 niet of nauwelijks door HTC uitgebracht worden. Later in het jaar bleek dat toch niet helemaal te kloppen. Goedkope Android-smartphones als de HTC Desire 300 en de Desire 500 kregen volop de aandacht, terwijl de One Max, de grote versie van de One, juist een beetje vergeten werd.

Onze verwachting is dat de situatie in 2014 weinig zal veranderen. Naast HTC's topmodellen kunnen we een flink aantal goedkopere smartphones van ze verwachten. En dat is wel zo mooi, want bij HTC zijn vaak ook de goedkope mobieltjes voorzien van een mooi design en dezelfde software als op het vlaggenschip. Zo heb je voor een veel lagere prijs toch veel van de functionaliteit van een toptoestel.

Of we komend jaar ook weer een HTC One-Two Mini en Max zullen zien is iets twijfelachtiger. De One Mini was misschien nog redelijk succesvol, de One Max werd compleet ondergesneeuwd door andere phablets zoals de Galaxy Note 3. Waarschijnlijk zullen we in 2014 wel weer nieuwe phablets zien van HTC, maar of het opvolgers van de 'Max' zijn: dat is maar de vraag.

HTC 8X

HTC & Windows Phone

In september 2012 kondigde Microsoft nog trots aan dat HTC een belangrijke Windows Phone-partner zou zijn. Windows Phone 8 werd niet op Nokia-smartphones geïntroduceerd, maar op de HTC 8X en de 8S. Ook hier vielen de verkopen echter flink tegen, en HTC heeft Microsoft's mobiele OS grotendeels verlaten. Zo'n 80% van alle Windows Phones die verkocht worden komen van Nokia, minder dan 5% van HTC.

Mede door die tegenvallende verkopen hebben we in 2013 geen enkele nieuwe Windows Phone van HTC gezien. We achten de kans klein dat HTC in 2014 terugkeert naar Windows Phone, zeker nu Nokia's mobiele divisie door Microsoft wordt overgenomen. Er gaan geruchten dat Microsoft forse geldbedragen uitreikt aan andere fabrikanten om nieuwe Windows Phone 8-toestellen uit te brengen, en als dat klopt zien we in 2014 wellicht nog een HTC verschijnen. Maar reken er maar niet op.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden